Noua Constituție a Chinei elimină limita de mandate pentru președinte și vice-președinte

Adunarea Națională a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC – parlamentul naţional) a adoptat, duminică, amendamentele propuse pentru modificarea Constituției țării, potrivit aspirațiilor privind asigurarea prosperității și securității durabile. Prin amendamentele adoptate după 14 ani de la ultima revizuire constituțională, China va urmări un plan strategic pentru menținerea și dezvoltarea socialismului cu caracteristici chineze în noua eră, dar și o viziune legată de dezvoltarea la nivel global a umanității cu soartă comună.

Principalele amendamente constituționale vizează anularea limitei de două mandate pentru deținătorii funcțiilor de președinte și vice-președinte, includerea gândirii lui Xi Jinping privind socialismul cu caracteristici chinezești – dezvoltarea Chinei în noua eră. Aceasta din urmă se adaugă gândirii lui Mao Zedong și teoriei privind cele trei reprezentări* a lui Jiang Zemin.

Cel mai important amendament al procesului de revizuire constituțională privește clauza mandatului președintelui și vicepreședintelui Republicii Populare Chineze pentru care s-a renunțat la pasajul care stipula că nu pot servi mai mult de două mandate consecutive. Conform noii modificări, mandatul președintelui și vicepreședintelui Republicii Populare Chineze este conferit de ANRPC.

„GÂNDIREA” lui Xi Jinping marchează decisiv istoria PCC și a Chinei

Potrivit gândirii lui Xi Jinping, poporul chinez format din toate grupurile etnice va continua să adere la deciziile democratice ale poporului și la drumul socialist, perseverând pe calea reformei și deschiderii către lumea exterioară, îmbunătățind instituțiile socialiste, dezvoltând economia socialistă de piață și democrația socialistă, îmbunătățind statul socialist de drept. Gândirea/teoria lui Xi Jinping mai prevede modernizarea industriei, agriculturii, apărării naționale, științei și tehnologiei, pentru a asigura transformarea Chinei într-o mare țară socialistă modernă, prosperă, puternică, democrat-modernă, avansată din punct de vedere cultural, armonioasă și frumoasă, condiții necesare pentru realizarea întineririi naționale.

Principalele idei subliniate în revizuirea constituțională.

Modificările constituționale, vizează continuarea consolidării frontului unic patriotic compus din partidele democratice, organizațiile civice și toți cei care susțin socialismul, reunificarea țării și întinerirea națională.

Susținerea relațiilor socialiste armonioase între grupurile etnice, prin promovarea egalității, unității, sprijinului reciproc, statul protejând drepturile și interesele legitime ale grupurilor minoritare etnice.

Asigurarea dezvoltării unei comunități umane cu viitor comun este o altă noutate inclusă în procesul de revizuire constituțională, amendamentul subliniind că R.P. Chineză va „adera la calea pașnică de dezvoltare și o strategie reciproc avantajoasă de deschidere”, astfel încât realizările Chinei în procesul de revoluție, construcție și reformă vor fi inseparabil dedicate sprijinului oamenilor din întreaga lume

De asemenea, la noutăți se înscrie și adăugarea unei fraze în care se subliniază importanța conducerii Partidului Comunist. Astfel, „conducerea Partidului Comunist din China reprezintă trăsătura definitorie a socialismului cu caracteristici chinezești”, în care statul pledează pentru valorile socialiste fundamentale, pentru virtuțile civice ale iubirii patriei, poporului, muncii, științei și socialismului.

Mai mult, potrivit amendamentelor adoptate, toți funcționarii de stat vor trebui să depună un jurământ public de loialitate față de Constituție atunci când asumă funcția.

Revizuirea aduce la nivel de Consituție problema progresului ecologic, adaugat progresului economic și dezvoltării urban-rurale. De asemenea, noua Constituție stipulează atribuirea unei mai mari puteri legislative orașelor, fără a depăși cadrul constituțional, legislativ, reglementările naționale și provinciale.

China își proiectează viitorul dincolo de anul 2050

Un ultim aspect al revizuirii privește supravegherea prin includerea în Constituție a comisiilor de supraveghere ca nou tip de organe de stat. Astfel, organele de supraveghere vor fi alăturate organelor administrative, judiciare și procuratorii statului, toate acestea urmând să constituie congrese populare. La nivel de stat vor fi înființate comisiile naționale și locale de supraveghere.
În calitate de organ suprem de supraveghere, comisia națională de supraveghere va supraveghea comisiile locale și va răspunde în fața Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China.

Scurt istoric

Republica Populară Chineză a adoptat prima sa Constituție în 1954. Actuala Constituție a fost adoptată în 1982 și modificată în 1988, 1993, 1999 și 2004.
Din 1988 până în 1999, amendamentele au vizat reforma drepturilor de utilizare a terenurilor, statutul juridic în economia privată, teoria construirii socialismului cu caracteristici chinezești, înlocuirea expresiei „economia planificată” cu „economia de piață socialistă” și includerea Toriilor lui Deng Xiaoping.
În cadrul revizuirii din 2004 a fost inclusă mențiunea protejării proprietății private și a drepturilor omului, alături de teoria celor trei reprezentări.

*„Teoria celor trei reprezentări” – proiect politic al PCC care vizează construirea unui drum socialist cu specific chinezesc, formarea unui sistem teoretic socialist propriu şi stabilirea unei orânduiri socialiste cu specific chinezesc.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2018, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.