Sunt momente în care lumea își schimbă fața, se transfigurează, devenind instantaneu mai bună, mai caldă, mai acasă pentru fiecare, procesul în sine având un caracter instantaneu, iar ca ingrediente … vocile de copii. Un astfel de miracol a fost înregistrat miercuri seara la National Center for the Performing Arts din Beijing acolo unde au concertat copiii Corului Allegretto al Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti, în cadrul proiectului “World Music Series”, ediția cu numărul 115. Când ești martorul unui miracol, certitudinile sunt obligatorii, iar reperele trebuie să fie verificabile. Publicul chinez, prieten al Institutul Cultural Român din Beijing (ICR) și al României, este martorul de neclintit al miracolului care poartă numele Allegretto, un brand de țară încă din 1974, un superb cadou adus în China în anul Centenarului României.
După ce zilele trecute a impresionat juriul Festivalul Internațional de Coruri pentru Copii de la Tianjin, Corul Allegretto a invitat publicul din Beijing într-o călătorie magică, granițele țărilor fiind deschise nu cu ajutorul pașapoartelor și vizelor, ci cu vocile deosebite și melodiile selectate din repertoriul de limbă română, engleză, rusă, sârbă, turcă, germană, maghiară, rromanes. Pentru ca magia să fie desăvârșită, din călătoria muzicală nu au lipsit cântece din repertoriul chinezesc, publicul fiind cu totul acaparat și transportat dincolo de cotidian, de frământări și gândurile imediate.
Directorul ICR Beijing, domnul Constantin Lupeanu (foto), a declarat că efortul pe care Institutul îl face pentru a susține prezența Allegretto în China este unul pe deplin meritat, cu atât mai mult cu cât aici corul are deja construită o carte de vizită respectată în rândul iubitorilor de spectacole dedicate copiilor.
Ce înseamnă astăzi Corul Allegretto, am aflat de la doamna profesoară Adriana Codreanu (foto jos), de 44 de ani coordonator al copiilor care au făcut primii pași în muzică, apoi s-au îndrăgostit de ea, pentru ca în cele din urmă să devină parte a proiectului superlativ, așa cum spuneam, un prețios brand de țară. “Allegretto este o formație care cântă altfel de cât un cor, sunt mai vii, mai dansanți, mai veseli, exact cum spune și numele Allegretto. Copii au vârste între cinci și 14 ani, sunt din București, de la diferite școli”.
Ce înseamnă muzica pentru tinerii artiști care aduc o clipă de magie pe toate meridianele lumii? Iată câteva dintre răspunsurile oferite de copii: “Totul!”, “O pasiune”, “Iubire”, “Viața”, “Nu aș putea să trăiesc fără muzică. Nici nu pot să-mi imaginez viața fără muzică”, “Doamne! Totul, pentru că eu fac muzică de la trei ani și șapte luni și Corul Allegretto este a doua mea familie”, “Este o mare pasiune, cred că pentru toată lumea, este ceva ce facem cu drag mereu și ne bucură”, “Muzica înseamnă viața, înseamnă totul pentru noi”, “Muzica este o artă pe care o practicăm cu toții cu drag și sper că v-am încântat în această seară cu cântecele noastre” … sunt gânduri exprimate de copii care, având sprijinul părinților și îndrumătorilor profesioniști, au descoperit bucuria muzicii, iar prin muzică o parte din tainele vieții, dar mai ales tainele de a aduce un miracol în viața oamenilor în fața cărora concertează. Iar dovada că a fost așa a fost oferită chiar de spectatorii chinezi care au declarant că artiștii Allegretto “sunt ca îngerii”, iar piesele în limba chineză “au fost interpretate foarte bine”!
Allegretto va continua să producă magie în China și în ziua de joi, când vocile tinerilor români vor fi auzite pe esplanada Galaxy SOHO, unde se află sediul ICR Beijing, ca un nou omagiu adus Centenarului României și prieteniei cu Republica Populară Chineză.