DE 50 DE ANI | Limba română și România pe undele Radio China Internațional

Ce anume, cu precizie, poate identifica dimensiunea caracterului şi dovada prieteniei? Probabil, bunătatea constantă! Un comportament dificil de asigurat, dar care odată demonstrat este dovada înţelepciuni acumulate prin filtrul suferinţei, asumării, cunoaşterii de sine şi ambiţiilor. În relaţia cu România, China a fost și este un astfel de prieten, iar un reper al statorniciei este aniversarea de 50 de ani de la prima emisie în limba română la Radio China Internaţional, o instituţie-babilon în care se vorbesc şi promovează 65 de limbi.

În urmă cu 50 de ani, în seara zilei de 29 spre 30 august (în China la ora emisiei era deja 30), la puţine zile de la invadarea Cehoslovaciei şi de la prezenţa premierului Zhou Enlai în Ambasada R.S. România din Beijing, aveau să fie transmise în eter primele semnale radio pentru publicul vorbitor de limba română.

Veteranii secţiei, astăzi trecuţi de vârsta de 80 de ani, făceau parte din prima generaţie de absolvenţi chinezi ai Universităţii Bucureşti, unde au învăţat limba română şi unde au prins dragostea pentru România, devenind nu doar buni cunoscători ai culturii și istoriei noastre, ci mai ales ziditorii ai metaforei pline de sens: prietenia tradițională, atunci când este privită retrospectiv!

ACUM 50 DE ANI | China şi România în august 1968: „Rezistaţi, dacă aveţi nevoie, vă dăm şi tunuri.”

Având sprijinul colegului veteran Luo Dongquan, prezint numele veteranilor-fondatori care au asigurat secția de limbă română, la 29/30 august 1968: Li Jiayu, Yang Xueyi, Han Yuting, Li Mingwen, Zhu Yiping, Chen Wenying, Tang Dequan. În cadrul emisiunilor de debut au fost invitați Xu Wende – pe atunci la Ministerul chinez de Externe, Feng Zhichen – pe atunci la Universitatea de Limbi Străine și Ruan Jiafan – pe atunci la Consiliul pentru Relațiile Culturale cu Străinătatea.
Pios omagiu celor care nu mai sunt, calde mulțumiri celor care sunt și tuturor celor care, vreme de 50 de ani, au contribuit și muncesc pentru programele și proiectele Radio China Internațional, chinezi și români, cu toții parte din efortul amplu pe care China în face pentru a demonstra şi da sens prieteniei cu România.

Până la urmă, chiar dacă vremurile sunt altele, chiar dacă oamenii sunt alţii, iar condiţiile şi rezultatele sunt diferite, România continuă să existe în China cu precădere ca urmare a eforturilor pe care chinezii le fac pentru a nu lăsa să se aştearnă prea repede … uitarea.

Deși au trecut numai 50 de ani, evenimentele calpe care se succed în avalanşă ecranează momentul 1968, trimiţându-l nemeritat în „preistoria” modernă. Asistăm la un fenomen accelerat de pierdere a memoriei, de exticție a preocupărilor profunde. Odată cu aceasta pierdem repere și puncte de sprijin pentru a afirma argumentat, incontestabil, cine suntem!

AUDIO – “Mihai Eminescu, Poezii” – Cadoul Chinei, la Centenarul României!

La fel, se pierde esența, consistența şi menirea lucrurilor, generaţia „google translate” fiind la un pas de a prelua frâiele istoriei. Dacă înțeleg realitatea prezentă, cei în măsură să producă o schimbare de direcție trebuie să acționeze acum, pentru a evita iminentul plonjon în superficialitatea gulerelor albe lipsite de viziune. Altfel, cei din viitor vor avea să o constate trăind.

Ce va urma?

Depinde de cât de mult va fi impusă reala educaţie şi istorie în personalitatea tinerilor, aici înţelegând drept un accident cu urmări fatale extinderea globalismului economic până în spaţiile culturale naţionale.

* * *

Este a opta aniversare personală pe care o petrec în Radio China Internațional. Un număr cu noroc în tradiția chineză. Opt ani care s-au adăugat în interiorul celor 50 la care a ajuns secţia de limbă română și celor 77 de existență a instituției (3 decembrie 1941). Opt ani în care China s-a schimbat, s-a transformat, a evoluat, a căpătat o şi mai puternică şi acută conştiinţă de sine, similar detaşării până la limita interesului dezinteresat.

Între excepţionalism şi tradiţionalism, China pare să aleagă o cale de mijloc, oricând fiind posibilă o accentuare a oricăreia dintre alternative.
Este lumea pregătită pentru China?

Dan Tomozei, 28 august 2018

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Eminescu în China, Înţelege China, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 70, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.