Sergiu Roman, un pictor nonconformist în China

Când vorbești despre artistul Sergiu Roman trebuie să o faci cu grijă. Nu pentru că ar fi un artist sensibil, ci pentru că este un personaj. Unul special, cu o poveste construită din experienţe care s-au transformat în treptele unei scări plecate din istorie, filozofie şi logică, consolidate în culorile concretizate acut între pseudo-abstract și figurativ! Ieşeanul Sergiu Roman, reuşeşte să treacă graniţele metropolei Shanghai, fiind recunoscut şi promovat în mediul artei plastice din China.

Recent, Sergiu a fost invitat să participe la „Art Canton”, un uriaș eveniment de artă, organizat şi coordonat de Biroul pentru Cultură al Provinciei Guangdong. Lansat în anul 2010, „Art Canton” are ca moto artistic promovarea şi menţinerea unui ridicat standard academic, simultant cu identificarea şi promovarea artiştilor în cadrul unor platforme conectate direct la piață. Astăzi, „Art Canton” este recunoscut de mediul academic și de colecționari ca fiind cel mai puternic și totodat unic eveniment artistic și expozițional din zona de sud a Chinei.

Sergiu Roman cu mituri şi legende la Shanghai

Pentru cele evidenţiate deja, prezența conaționalului Sergiu Roman la „Art Canton” reprezintă un eveniment de valoare pentru România şi prezenţa artistică românească în China. Rugat să explice ce înseamnă invitația și participarea la „Art Canton”, răspunsul a vizat, încă de la început, România:

„În primul rând, este o ocazie de reprezenta România în cadrul unui eveniment artistic de foarte mare amploare, fapt care face să mă simt foarte mândru, apoi este o șansă de a mă promova ca artist, după o muncă și prezență în China de mai mult de șapte ani. Art Canton este un magnet al artiștilor străini care activează în China, un punct de contact al celor care produc și promovează arta, motiv pentru care am căutat să îmi promovez o parte dintre lucrări, dar și să caut un feed back, să văd care este impactul lucrărilor mele aici” – Sergiu Roman (foto)

Dincolo de şansa expunerii în faţa unui public avizat, evenimentul de la Canton a fost şi o bună ocazie de relaţionare, artistul român reuşit să antameze o serie de evenimente. Unul dintre proiectele de viitor are deja stabilit programul, în luna noiembrie a.c. Sergiu Roman urmând să participa la „2018 ART CANTON”.

“Deja am discutat diverse proiecte de viitor, pentru anul acesta şi anul viitor. Urmează târgul de artă din Canton, în noiembrie, unde voi fi prezent și sper să pot face parte din grupul de colaborare cu partenerii chinezi al grupului artiști străini care ne exprimăm aici, în China”.

Iată o parte dintre referințele organizatorilor „Art Canton” despre lucrările lui Sergiu Roman.

Prin toate etapele artistice ale lui Sergiu, mai mult sau mai puțin abstract, el a urmărit conceptul Mystery. Studiul filosofiei arată că nu există răspunsuri infailibile la cele mai importante întrebări: Care este semnificația vieții, istoriei, sensibilității estetice, al întâlnirilor care schimbă viața? Totuși, arta poate oferi o lumină. Atât de mult, încât ne ascute sensibilitatea până la punctul în care putem fi capturați de revelațiile personale. Acesta este exact ceea ce Sergiu încearcă să realizeze prin arta sa: să faciliteze contactul onest al privitorului cu esența lucrărilor.

Crearea de compoziții complicate în care prezența umană este plasată chiar în mijlocul enigmei, folosind simboluri și grafice misterioase care combină diferite tehnici în moduri neașteptate, picturile lui Sergiu Roman se adresează celei mai adânci sensibilități arhetipale. Ele trezesc nevoia de a (re)define în noi și de a ne alege liber locul în lume.

Picturile sale sunt intenționat enigmatice, acționează ca niște oglinzi metafizice: privitorii vor ajunge la reflexii personale, intime, metafizice. Scopul artei sale nu este de a provoca anumite sentimente, ci de provoca la reconsiderarea destinului personal.

Artistul român Sergiu Roman în expoziţie personală la Shanghai

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Descoperind China, Din arhive, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.