Viceministrul de externe Wang Chao primit la București

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut luni o întrevedere cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Populare Chineze, Wang Chao, cu ocazia vizitei la București a demnitarului chinez pentru o nouă rundă de consultări politico-diplomatice pe linia Ministerelor Afacerilor Externe ale celor două state, se arată într-un comunicat al MAE. (Foto: mae.ro)

Vizita la București a ministrului adjunct al afacerilor externe chinez se înscrie în tendința de intensificare a dialogului politico-diplomatic dintre România și R. P. Chineză. În anul 2019, cele două state vor marca 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, respectiv 15 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare între România și Republica Populară Chineză.

Convorbirile dintre cei doi demnitari au evidențiat perspectiva creșterii echilibrate a schimburilor comerciale româno-chineze, stadiul și preocupările de cooperare în sectoare de interes comun (energie, transporturi, turism, contacte interumane), și oportunitățile de cooperare în formatul de cooperare 16+1/Europa Centrală și de Est – China, prin proiectele asumate de România, în domenii precum energia, orașele inteligente, antreprenoriatul feminin și educația.

Întrevederea a prilejuit un schimb de vederi cu privire la modalitățile prin care România poate contribui la avansarea Parteneriatului Strategic Cuprinzător UE-China, în contextul asumării Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2019.

Totodată, au fost abordate aspecte ale cooperării româno-chineze în planul organizațiilor multilaterale, cu accent pe Organizația Națiunilor Unite.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, România, România - China, ROMANIA-CHINA 70. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.