Da, cu IANCU, ce-ai avut sasule!

Președintele românilor lui și guvernului lui are totuși o realizare în cinci ani. Din orgoliu și nelimitată demagogie, a călcat în picioare memoria Craiului Moților, demonstrând cu asupră de măsură că îl doare fix în cot de români, cu atât mai puțin de cei din Ardeal!
Pe scurt, reamintesc că în martie 2015, Iohannis respingea de la promulgare inițiativa legislativă a fostului lider liberal Crin Antonescu, lege pentru conferirea titlului de „Erou al Națiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viața închinată și jertfită spre propășirea neamului românesc. Argumentul lui Iohannis, deși găsea „ideea ca fiind foarte bună”, a fost unul ridicol și pe măsura uriașei prostii: este prerogativa exclusivă a Președintelui României de a conferi titluri de onoare!?!
A fost nevoie de treacă mai bine de un an și jumătate pentru ca, după ce Camera Deputaților a respins cererea de reexaminare și i-a retrimis Legea în forma inițială, Iohannis să fie obligat să semneze, la 16 noiembrie 2016, decretul cu privire la promulgarea Legii în care Avram Iancu să fie declarat „Erou al Naţiunii Române”.

Întinarea memoriei Crăișorului Iancu nu s-a oprit aici. Și unde putea să fie lovită memoria Iancului dacă nu la Sibiu? Din anul 2014 se blochează administrativ amplasarea unui bust al marelui erou național Avram Iancu. Suntem în noiembrie 2019 și lucrurile nu par să avanseze, pentru că memoria lui Iancu deranjează în egală măsură și pe unguri și pe sași, memorie consolidată în trădarea și complicitatea românilor ajunși în funcții administrativ-politice.

Amplasarea monumentului Avram Iancu (foto) în Parcul Astra din Sibiu, unde se regăsesc marii luptători pentru drepturile românilor din Transilvania, a fost respinsă inițial de Ministerul Culturii și Identităţii Naţionale (!?), care a cerut schimbarea amplasamentului pentru că … „intră în concurenţă cu monumentele deja existente„!!!

În ianuarie 2018, pentru a mima interesul pentru alegătorii locali, deputatul de Sibiu al Forumului Democrat al Germanilor (FDGR), Ovidiu Ganț, declara că situația „trebuie clarificată”: „Important este ca anul acesta să se realizeze amplasarea bustului lui Avram Iancu. este inadmisibil așa ceva.” … Și inadmisibil a rămas pentru că, a trecut anul Centenarului României moderne, iar Bustul lui Avram Iancu este tot pe holul Bibliotecii Astra din Sibiu, prima clădire românească ridicată în Cetatea Sibiului, la 1905, dată la care românii nu erau considerați națiune cu drepturi egale în Transilvania dominată politic și economic de minoritarii sași și unguri.

Cine uită, să trăiască ce îi place! 

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ALEGERI 2019, Analize - Comentarii, De departe ... România, Din presa românească, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.