… se întâmpla în mai 2003, pe când România își afirma fără teamă prietenia cu China, într-o perioadă în care aderarea la NATO și UE reprezentau principalele proiecte naționale. O perioadă în care la București se afla premierul și guvernul care avea să încheie negocierile de aderare și să ducă de drept România în parteneriatele euro-atlantice.
Când toate vizitele oficiale erau reprogramate, iar lumea privea cu maximă reținere spre China ca urmare a epidemiei SARS, premierul Adrian Năstase a decis să efectueze o vizită oficială la Beijing. Anunțându-l pe Ambasadorul aflat în misiune, E.S. Viorel Isticioaia-Budura, premierul Năstase avea să transmită intenția de a vizita China și de a aduce un ajutor medical.
Inițiativa premierului Adrian Năstase avea să fie primită cu deosebită simpatie la Beijing, așa că la data de 14 mai 2003 premierul Wen Jiabao avea să primească delegația Guvernului României în cadrul unei ceremonii oficiale, cu protocol de nivel de stat.
Presa vremii din China a reținut prezența premierului Năstase, însoțit de o delegație din care făceau parte cinci miniștri ai guvernului României, drept una extrem de importantă, nu doar la nivelul prieteniei și relației tradiționale, ci la nivelul semnalului internațional de încredere de care China avea nevoie la acel moment.
Agenția de presă Xinhua transmitea la 14 mai 2003, că în timpul întâlnirii oficiale desfășurate la Marea Sală a Poporului din Beijing, premierul Wen Jiabao a subliniat că „患难见真情” („huànnàn jiàn zhēnqíng”/ „Când este o nenorocire, se văd adevăratele sentimente„), ceea ce ar putea fi asimilat cu proverbul românesc: Prietenul la nevoie se cunoaște!
Vizita premierului Năstase în China coincidea cu perioada în care chinezii luptau împotriva epidemiei SARS, inițiativă apreciată în mod deosebit de Wen Jiabao: „Vizita dumneavoastră arată nu doar că însuși prim-ministrul acordă importanță relațiilor China-România, dar arată și sprijinul guvernului român și al românilor pentru guvernul chinez și lupta chinezilor împotriva SARS. Aceasta reflectă prietenia profundă dintre China și România. Consider că vizita premierului Năstase va avea cu siguranță un impact profund asupra dezvoltării relațiilor China-România în viitor”.
Premierul chinez a subliniat dorința Beijingului de a impulsiona relațiile cu România pe trei direcții: menținerea vizitelor reciproce la nivel înalt și consolidarea relațiilor politice dintre cele două țări; extinderea schimburilor bilaterale în domeniul comercial, financiar și al investițiilor, simultan cu dezvoltarea canalelor de cooperare economică și comercială; cooperarea în afacerile internaționale și sprijin reciproc în problemele care preocupă fiecare parte.
De asemenea, Wen Jiabao a prezentat în cadrul întâlnirii situația prevenirii și eforturilor depuse pentru controlul SARS, mulțumind totodată României pentru sprijinul moral și material acorda Chinei în lupta împotriva SARS.
La rândul său, premierul Adrian Năstase a transmis că, în ultimii zece ani (n.m. 1993-2003), situația internațională și relațiile România – China s-au schimbat foarte mult, însă relațiile tradiționale de prietenie dintre cele două țări nu s-au schimbat. De asemenea, exprimând încrederea că poporul chinez va învinge epidemia SARS, premierul Năstase mulțumea Chinei pentru sprijinul său prețios acordat României și Românilor de-a lungul anilor.
Liderul de la București a subliniat mesajul omologului chinez arătând că România este dispusă să consolideze schimburile și să coopereze cu China în domeniile investițiilor, finanțelor, construcției de autostrăzi, a sistemului hidroenergetic și de comunicații, simultan cu extinderea comerțului bilateral.
Mulțumiri pentru gestul și ajutorul României aveau să fie transmise premierului Adrian Năstase și în cadrul întâlnirilor bilaterale avute cu președintele Chinei, Hu Jintao, și cu președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China, Wu Bangguo.
Acestea sunt evenimente și fapte din urmă cu aproape 17 ani, cu care diplomația românească se poate mândri, privind retrospectiv. Despre realitățile prezente nu insist! Cu atât mai puțin asupra evoluției relațiilor România-China de după 2005, în totală discordanță cu declarațiile de intenție ale premierilor Wen Jiabao și Adrian Năstase din 2003.
Mai subliniez că ultima vizită oficială în China la nivel înalt a fost înregistrată în august-septembrie 2004.
Pentru informațiile de arhivă au fost utilizate următoarele surse: Xinhua, China.org.cn, cctv.com, people.cn, chinanews.com, npc.gov.cn, gov.cn