După aproape două luni de alertă ridicată, ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus (COVID-19) declanșate la Wuhan, capitala Chinei face pregătiri pentru reintrarea în normal. Mai precis, pentru reluarea activităților economice și administrative la nivel maxim, pentru că la Beijing, pe toată durata alertei, NU AU FOST IMPUSE RESTRICȚII de niciun fel privind mișcarea, intrarea și ieșirea din oraș.
Încă din luna ianuarie, autoritățile din Beijing au instituit alerta ridicată și au activat mecanismul de reacție de urgență pentru sănătatea publică. Dar, fără a impune restricții de circulație, alimentare sau medicale.
Potrivit datelor oficiale, autoritățile capitalei au impus verificări ferme de la nivelul zonelor rezidențiale, până la cele districtuale, fiind urmărită mobilitatea umană cu principala țintă depistarea persoanelor care au revenit în Beijing după ce au fost la Wuhan sau în provinciile afectate de epidemie.
Concret, în ultimele două luni s-a urmărit cu precădere fluxul uman la intrarea în capitală, în zonele rezidențiale urbane și rurale, fiind activate câteva mii de filtre formate din cadre medicale, voluntari și forțe de ordine. Acestea urmăreau la nivel statistic intrările, traseul, starea medicală generală (temperatura corporală) și purtarea măștilor medicale.
Filtrele medicale instituite la intrarea în Beijing, pe rutier, aero și feroviar, au constituit principale sisteme de protecție, toți cei care au fost suspicionați fiind transportați automat la spitale pentru verificări minuțioase, ulterior fiind eliberați sau internați in spitalele desemnate.
Cei care nu sunt acomodați cu realitățile din China, trebuie să cunoască faptul că absolut toate biletele de transport: feroviar, aero, naval, sunt achiziționate pe baza documentului de identitate. În cazul în care o persoană care a călătorit a fost depistată pozitiv cu COVID-19, pot fi identificat cu ușurință persoanele care au ocupat locurile din apropierea celui vizat.
Recomandările autorităților, dar mai ales faptul că în Beijing majoritatea activităților economice, administrative, educaționale, comerciale, au fost trecute aproape peste noapte în mediul online, a făcut ca prezența umană pe străzi să scadă abrupt. Comerțul online a preluat aproape în totalitate funcția de aprovizionare cu produse de bază, de la cele alimentare, la cele medicale.
Angajații serviciilor de distribuție, cunoscuți în întreaga Chină drept Kuàidì/快递, au fost elementul cheie, factorul de legătură între marile magazine și consumatorii care au decis să nu mai iasă din case. Singura schimbare a fost dată de faptul că, în această perioadă, „oamenii” Kuàidì nu mai aduceau comenzile la ușă, ci le distribuiau la intrarea în fiecare grup de clădiri rezidențiale, unde se aflau filtrele de protecție.
Scăderea drastică a traficului din Beijing a determinat adoptarea unei măsuri unice, temporare, menite să asigure o cât mai rapidă prezența la spital în caz de nevoie. Concret, autoritățile capitalei au ridicat restricția de circulație două zile impusă săptămânal pentru fiecare autovehicul (în funcție de numărul de înmatriculare). De asemenea, toți cei care veneau cu mașina din alte provincii puteau solicita online permisul de circulație pentru Beijing, respectând condițiile de carantină.
Ce s-a schimbat în mod real în Beijing, în ultimele două luni?
A crescut gradul de protecție și siguranță, în condițiile în care capitala Chinei este cunoscută drept cel mai singur oraș din lume.
Apoi, au fost instituite filtre medicale la absolut toate instituțiile publice de stat sau private, în toate marile magazine, la intrarea în spitale și zone rezidențiale, la intrarea în stațiile de transport în comun (metrou, aeroport, port) și în parcuri.
Toți cei care au ajuns la Beijing din alte provincii sau din alte țări au fost nevoiți să stea în carantină vreme de 14 zile, asta neînsemnând că nu se puteau deplasa pentru a face cumpărăturile de strictă necesitate. Mai mult, la fiecare ieșire și intrare din zona rezidențială, fiecare persoană a fost și continuă să fie verificată medical.
De asemenea, au fost instituite sisteme de comunicare video, online și sms, prin intermediul cărora zilnic (uneori de mai multe ori pe zi) erau și sunt transmise informații legate de evoluția cazurilor din capitală, sfaturi și recomandări privind modul de autoprotecție, dar și ce trebuie să faci dacă suspicionezi o stare medicală similară cu simptomele noului coronavirus. (Mai multe informații AICI sau AICI)
Ce nu s-a schimbat în toată această perioadă?
Circulația mijloacelor de transport în comun, prezența cu o preciezie de ceasornic a mașinilor de curățenie și a oamenilor care asigură curățenia orașului! Capitala Beijing a rămas aceeași: curată și sigură.
Din motive care țin de securitatea umană și de nivelul de reprezentare, pentru încă aproape zece zile capitala Beijing va continua să se afle sub nivelul de alertă ridicată privind epidemia cu noul coronavirus. Subliniez, situația nu are nicio legătură directă cu numărul de cazuri sau starea epidemică.
Deja, autoritățile centrale chineze au anunțat că la nivelul întregii țări sunt ridicate, treptat, atenționările și controalele, cu excepția Beijing și provinciei Hubei/Wuhan – focarul epidemic. Asta înseamnă că se revine treptat la normal, principala preocupare a Chinei vizând reluarea producției și activităților economice.
Datele oficiale de joi, 5 martie 2020, arată că majoritatea dintre cele 418 cazuri confirmate cu noul coronavirus din Beijing au avut legătură cu persoane care au revenit de la Wuhan și au transmis virusul în familii și vecinătăți. Din total, 297 de cazuri au fost vindecate și eliberate din spitale, iat în 8 cazuri a fost constatat decesul. De asemenea, autoritățile din Beijing au în urmărire 2.867 de contacte apropiate ale cazurilor confirmare, din care 364 se aflau în izolare sub surpaveghere medicală.
Cum au intervenit autoritățile pentru impunerea legii?
La nivelul întregii Chine, au fost înregistrate 962 de cazuri privind infracțiuni legate de epidemia COVID-19, care au implicat un total de 1.144 de persoane. De asemenea, potrivit Procuraturii Supreme a Poporului, au fost investigate alte 6.428 de cazuri penale legate de epidemie, care au vizat 8.595 de persoane.
Pentru refuzul de a respecta măsurile de prevenție și tratament au fost vizate 330 de cazuri, în timp ce în 925 de cazuri a fost sancționată fabricarea sau vânzarea produselor contrafăcute, a celor de calitate inferioară și a speculei privind echipamentele și măștile medicale.