Mass media din China a prezentat, astăzi, trei metode cu ajutorul cărora specialiștii au reușit să intervină pentru a salva și trata zeci de mii de chinezi care au contactat noul coronavirus.
Subliniind că până la acest moment nu a fost găsit un medicament specific și nici un vaccin care să vindece și să prevină noul coronavirus COVID-19, specialiștii chinezi au aplicat trei direcții de tratament, fiecare în funcție de starea de sănătate a celui infectat.
Cele trei direcții de intervenție, agreate și recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt: (1) cazuri confirmate dar care nu prezintă simptome – VEZI GRAFIC, (2) cazuri care prezintă probleme de respirație, febră, deshidratare, oxigen scăzut în sânge, inflamații pulmonare, și necesită îngrijire medicală după internarea în spital și (3) pentru pacienții cu cazuri severe și critice.
Cei peste 71.000 de chinezi recuperați în urma infecției cu noul coronavirus sunt o dovadă că metodele utilizate de specialiștii din China sunt bune, peste 78% dintre cazurile confirmate fiind tratate.
În urma diverselor tratamente aplicate pentru a ajuta pacienții, care la început, în parte au dat rezultate, în parte au dat greș, au fost stabilit că toate cele trei direcții de acțiune s-au dovedit eficiente pentru majoritatea pacienților.
Mai mult, pe parcursul tratamentului, medicii și cercetătorii chinezi au identificat o serie de soluții terapeutice care funcționează bine la unii pacienți, inclusiv medicamente anti-virale dar și metode și tratament din cadrul medicinei tradiționale chineze (TCM).
Cifrele arată că 91,6% dintre pacienții din provincia Hubei, epicentrul focarului din China, și 92,4% dintre pacienții la nivel întregii Chine au fost tratați în baza soluțiilor oferite de medicina tradițională chineză.
Experții subliniază că starea psihică joacă un rol semnificativ în recuperarea pacienților. Gestionarea eficientă a anxietății și stresului, eliminarea temerilor și grijilor, ar trebui să fie luată în serios.
Să revenim la cele trei metode menționate anterior, pentru fiecare prezentând principalele direcții de acțiune medicală.
Cazuri confirmate dar care nu prezintă simptome (VEZI GRAFIC)
Se recomandă: repaosul și odihna, menținerea căldurii corporale, consumul cât mai mare de lichide, utilizarea unui umidificator al aerului din încăpere sau dușuri repetate pentru a ușura durerile de gât și tusea.
Cazuri care prezintă probleme de respirație, febră, deshidratare, oxigen scăzut în sânge, inflamații pulmonare, și necesită îngrijire medicală după internarea în spital
Se recomandă: test de sânge, test de urină, test de sânge CRP (proteina C reactivă), test pentru observarea gradului de coagulare a sângelui, test CT (Computer Tomograf), test pentru determinarea gazului sanguin arterial, test pentru analiza citokinelor (pentru observarea nivelului de imunitate).
Cazuri în care pacienții prezintă cazuri severe și critice
Se recomandă: suport respirator artificial, asigurarea oxigenului prin mască sau canulă nazală, ECMO (oxigenare extracorporală prin membrană) în cazurile pacienților cu probleme acute de respirație.
Pentru cei care necesită monitorizarea organelor vitale, se aplică medicamentație vasoactive, monitorizare hemodinamică.