Românii la hectar din China: 800 în Ianuarie, 2.600 în Martie!

În mod cert, cineva caută să distorsioneze grosier realitatea! Aceasta este o afirmație. Cineva se joacă de-a guvernarea, se joacă prostește cu cifrele pentru a căuta justificare pentru erorile grave legate de modul în care a fost gestionată pre-criza noului coronavirus din România.

Privesc de la Beijing și nu doar că nu uit, dar argumentele îmi sunt furnizate de premierul și de ministrul de externe de la București. Doi importanți reprezentanți ai statului român care sunt nu doar dezinformați, ci ajung să colporteze cu o seninătate stranie pentru acest nivel. Singurul care indică precis o parte din sursa dezinformărilor este ministrul de Externe, care se bazează pe … proprii diplomați. (Foto: Ambasada României la Beijing)

Dar, să vedem cum prin simple declarații, total deconectate de la realitate, românii din China cresc numeric de la aproximativ 800, în Ianuarie 2020, până la 2.600 în martie 2020. Asta în condițiile în care la alegerile prezidențiale din Noiembrie 2019, în toată China, au fost înregistrate un maxim de 368 de voturi (în turul doi)! Adaugi membrii de familie minori și pe cei dezinteresați de vot, și tot nu ajungi la 500.

Adevărul este că reprezentanții oficiali ai statului român, în maxima lor superficialitate și suficiență, nu cunosc datele reale. Singurii care ar putea să le furnizeze este partea chineză, după numărul și durata vizelor acordate. Pentru asta, însă, este nevoie de o relație diplomatică și consulară decentă măcar la nivel de comunicare.

Să încercăm să mergem, totuși, pe cifra de 2.600! Ce reprezintă ea? Sunt români reveniți în țară din China? Sunt cetățeni ai lumii care în drum spre casă au făcut o vizită în România care se pregătea intens de alegeri anticipate? Sunt … ce? Ar trebui să explice cu punct și virgulă premierul Orban.

Să vedem declarațiile, în ordine cronologică.
Antena 3/Punctul de întâlnire, 31 Ianuarie 2020

… noi știm că aproximativ 800 de cetățeni români ar fi în China, în general, asta este estimarea ambasadei.” – Bogdan Aurescu, ministru de Externe

Realitatea Plus/Legile puterii, 31 Martie 2020 

Un singur exemplu: odata cu cu noul an chinezesc, peste 2600 de persoane s-au intors din China, România nu a avut niciun caz datorita masurilor luate.” – Ludovic Orban, premierul României

Contextul în care premierul Orban face afirmație este cu atât mai halucinant, cu cât este binecunoscut faptul că în preajma Anului Nou chinezesc, în România au revenit câteva zeci de studenți aflați în vacanță și … patru români care au cerut să fie repatriați din orașul Wuhan!

Nu mai intru în detaliile legate de presiunile făcute de angajații Ambasadei României la Beijing asupra rezidenților români în China, pentru a pleca de aici. Asta deja este o situație pe care o regretă mulți dintre cei care sunt prinși fără nicio șansă de ieșire între cele două falii ale pandemiei: nebunia din România/Europa și măsurile stricte impuse la revenirea în China, chiar și pentru cei care dețin o viză de lungă durată (practic trebuie să fie reluate toate procedurile consulare, plus perioada obligatorie de carantină la sosirea în China).

Că premierul Orban se laudă cu „măsurile ferme luate de autorități” care au dus ca virusul să nu intre în România din China, nu trebuie să ne mire. Pentru că România s-a apărat de ceva ce s-a dovedit că nu este un pericol. Dovada o oferă chiar declarația premierului: „România nu a avut niciun caz datorita masurilor luate”!

Prin urmare, premierul ne spune că, oricum ar măsura de bine realitatea, China nu este un furnizor de epidemie/pandemie în România. Firește, pentru că guvernul său a luat cele mai bune și ferme măsuri!

Ce nu reușește premierul și președintele Iohannis să acopere este sarabanda în care a intrat România odată cu decizia sinucigașă de a lăsa granițele deschise, iar odată cu aceasta de a lăsa libere sutele de mii de români care au venit din zonele-focar epidemic din Europa. Și asta în ciuda declarațiilor lui Orban care vrea să ne convingă că:

Măsurile au fost luate când alte țări nici măcar nu discutau, noi am fost criticați pentru măsuri, când , de exemplu, am introdus carantina pentru cei ce veneau din Italia, considerată excesivă, prea severă, măsură pe care am menținut-o, și care s-a dovedit că a dat rezultate.” – Ludovic Orban, premierul României

Da! Toate rezultatele se văd: în zecile de morți, în miile de cazuri confirmate, în numărul spitalelor intrate în carantină și în reacțiile disperate ale cadrelor medicale somate să acționeze fără minimele echipamente de protecție împotriva noului coronavirus.

Concluzie.
România de azi se află pe mâna unor guvernanți specialiști în jongleria cu cifre și măsuri care confruntate cu realitatea, în cel mai bun caz, ar conduce spre pușcărie!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din presa românească, Europa, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.