Josep Borrell: UE trebuie să fie alături de China pentru a-și atinge propriile obiectivele globale

Uniunea Europeană “trebuie să se angajeze alături de China pentru a-și atinge obiectivele globale, bazate pe propriile interese și valori”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și totodată vicepreședinte al Comisiei Europene, la finalul Dialogului Strategic UE-China, purtat astăzi alături de Secretarul de stat – ministrul chinez de Externe, Wang Yi. Potrivit oficialului european, “China este, fără nicio îndoială, unul dintre jucătorii globali importanți și este un efect al creșterii Chinei și rolului său global”. (FOTO: ec.europa.eu)

Catalogat drept “intens și substanțial”, cel de-al 10-lea Dialog strategic UE-China, derulat online, va contribui la succesul apropiatului Summit UE-China, programat la finalul acestei luni, a subliniat Borrell, care a arătat că timp de mai mult de trei ore „am discutat pe multiple teme care definesc relația noastră și pot să spun că am avut un dialog foarte deschis și onest”.

Între temele abordate s-au regăsit progresele înregistrate în negocierile Agend 2025, tematica investițiilor bilaterale, cu atât mai mult cu cât a fost subliniată importanța reafirmării angajamentelor asumate în cadrul Summitului din 2019 care nu au fost aplicate în mod adecvat. Aici, Borrell a subliniat „accesul pe piață, îmbunătățirea condițiilor și a reciprocității, elemente care generează o serioasă îngrijorare de partea Uniunii Europene”.

Apoi, Uniunea Europeană se așteaptă să crească „dialogul în domeniul drepturilor omului, cu privire la situația din Xingjiang, Tibet, dar și pe multiple cazuri individuale. Bineînțeles, că vizăm tematica din Hong Kong, care ridică serioase semne de întrebare legate de principiul ‘o țară, două sisteme’ și cu privire la gradul ridicat de autonomie al Hong Kong”.

În cadrul dialogului a fost subliniată și necesitatea continuării cooperării UE-China în cadrul provocărilor globale, dincolo de tematica schimbărilor climatice, Acordului de la Paris, Agenda 2030 și în mod firesc efectele economice generate de pandemie.

Ca actori globali, am abordat și teme legate de conflictele internaționale și regionale, precum situația din Afghanistan, Libia, Peninsula Coreeană, Orientul Mijlociu, Siria, dar în mod specific despre viitoarea cooperare în și cu Africa”, a mai subliniat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.