Coreea de Nord a detonat biroul de legătură cu Coreea de Sud

Biroul de legătură inter-coreean din orașul de frontieră Keasong, aparținând Coreei de Nord, a fost detonat marți, la ora locală 14:49, localnicii din zona sud-coreean a orașului industrial fiind alarmați de explozie și de fumul consistent. Nu au fost raportate victime.
Biroul de legătură a fost deschis în Septembrie 2018, pentru a îmbunătății schimburile și cooperarea dinte cele două coreei, pe fondul eforturilor de reconciliere susținute de liderii de la Phenian și Seul.

Potrivit agenției oficiale de presă nord-coreene, KCNA, biroul de legătură a fost „complet distrus”, ca un mesaj clar de „sistare a tuturor liniilor de legătură și de comunicare dintre nord și sud”. Potrivit agenției, distrugerea este în concordanță cu reacția în fața „celor care protejează escrocheria și care trebuie să plătească scump pentru crimele lor”, cu referire la defectorii din Coreea de Nord spre Coreea de Sud dar și cu privire la propaganda anti-Phenian.

Ca răspuns imediat, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a convocat o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate, ședință la care nu a participat. Potrivit unui mesaj oficial emis de biroul de presă al președinției de la Seul, „distrugerea este un act care încalcă speranța tuturor celor care doresc dezvoltarea relațiilor inter-coreene și o pace durabilă în Peninsula Coreeană”.

Subliniind că „toată responsabilitatea revine în totalitate părții nord-coreene”, Seulul a mai arătat că „este gata să răspundă fără ezitare”, dacă va fi nevoie.

Agenția oficială de presă sud-coreeană, Yonhap News, transmite că „Seul spune că va răspunde cu tărie”, dacă Nordul înrăutățește și mai mult situația. „Guvernul își exprimă regretul puternic pentru explozia unilaterală a Coreei de Nord, a clădirii de birouri de legătură inter-coreeană”, dar „va răspunde cu severitate și tărie dacă Coreea de Nord va lua măsuri care agravează și mai mult situația”.

Distrugerea biroului de legătură a avut loc după ce sora liderului suprem din Coreea de Nord, Kim Yo-jong, a vorbit, sâmbătă, depre „inutilul birou comun de legătură nord-sud, care ar trebui prăbușit complet”.

Mai mult, potrivit informațiilor oficial, armata nord-coreeană este „pe deplin pregătită” să reintre în zonele de la Kaesong, demilitarizate în baza unui acord inter-coreean.

REACȚII: China, Japonia, Rusia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că autoritățile de la Beijing speră ca în Peninsula Coreeană să poată fi menținută pacea și stabilitatea – Xinhua.

Premieru japonez, Shinzo Abe, a declarat că speră ca tensiunile dintre cele două coreei să nu escaladeze. Japonia este gata să coopereze strâns cu Coreea de Sud și SUA, pe tema Coreei de Nord – Kyodo News.

Purtătorul de cuvânt al președinției Federației Ruse, Dmitry Peskov, a declarat că Moscova urmărește cu atenție evoluțiile pe Peninsula Coreeană, însă până în prezent nu are în intenție să intre în contact diplomatic la nivel înalt, pentru a detensiona situația. Rusia solicită reținere și calm tututor părților implicate – The Moscow Times.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Din arhive, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.