Dialog SUA-China în Hawaii, pe fondul poziționării SUA-UE

SUA și China au derulat, în ultimele două zile, un dialog la nivel politic, temele abordate de Secretatul de Stat Mike Pompeo și Directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe al Comitetului Central al PCC, Yang Jiechi, fiind ținute de departe de curiozitatea mass media din cele două țări. Atât Departamentul de Stat american, cât și Ministerul chinez de Externe au fost extrem de reținuți în a furniza informații. 

Trebuie reținut faptul că SUA dialoghează cu China după ce Pompeo a solicitat UE să facă front comun în fața „încercărilor rusești și ale Partidului Comunist Chinez de a submina societățile democratice”, iar Borrell a solicitat „un dialog bilateral, distinct, care să se axeze pe China și provocările pe care acțiunile și ambițiile le înseamnă pentru noi – Statele Unite și Uniunea Europeană”. (FOTO: South China Morning Post)

Atât SUA cât și China au emis două comunicate, pe care le prezint:

CHINA
Yang Jiechi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist din China (PCC) și director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului central al PCC, s-a întâlnit în zilele de 16-17 Iunie cu Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, în Hawaii.
Cele două părți au avut un schimb de opinii profunde cu privire la relațiile China-SUA, precum și la probleme internaționale și regionale de interes comun.

Yang a declarat că China își va apăra ferm interesele de suveranitate, securitate și dezvoltare.
„China speră că va putea colabora cu SUA pentru a lua măsuri concrete pentru punerea în aplicare a consensului la care au ajuns liderii celor două țări, pentru a pune relațiile bilaterale din nou pe drumul cel bun”.

Vorbind despre problema Taiwan, Yang a declarat că China își va apăra hotărât interesele de bază și a îndemnat SUA să adopte măsuri prudente. „Există o singură China în lume, iar Taiwan face parte din China. Principiul ‘o singură Chină’ reprezintă baza politică a relațiilor diplomatice China-SUA”, a subliniat Yang.

De asemenea, Yang a declarat autoritățile de la Beijing obiectează cu hotărâre în fața imixtiunilor SUA în afacerile din Hong Kong, cerând odată în plus Statelor Unite să nu mai folosească problemele legate de Xinjiang pentru a interveni în afacerile interne ale Chinei.
Agenția de presă Xinhua subliniază că întâlnirea celor cei doi diplomați a avut loc la cererea SUA.

SUA
Secretarul de Stat, Michael R. Pompeo, s-a întâlnit cu membrul Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, Yang Jiechi, în Honolulu, Hawaii, pentru a face un schimb de opinii cu privire la relațiile SUA-China.
Secretarul a subliniat interesele importante ale americanilor și necesitatea unor relații pe deplin reciproce între cele două națiuni, prin interacțiuni comerciale, de securitate și diplomatice. Acesta a subliniat, de asemenea, necesitatea unei transparențe depline și a schimbului de informații pentru a combate pandemia COVID-19 în curs de desfășurare și pentru a preveni focarele viitoare.

Întâlnirea de la Hawaii a avut loc pe fondul consultărilor SUA-UE derulate, la 15 Iunie, în sistem videoconferință, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al UE, organism alcătuit din miniștrii responsabili pentru afaceri externe, apărare și dezvoltare.

Potrivit Departamentului de Stat american, Secretarul Pompeo a discutat cu Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell și cu miniștrii de externe ai statelor UE, despre importanța parteneriatului transatlantic în refacerea economiilor post-COVID, precum și în susținerea angajamentului față de valorile democratice, pentru a contracara „încercările rusești și ale Partidului Comunist Chinez de a submina societățile democratice”.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a apreciat după eveniment că principalul punct al agendei în cadrul dialogului cu Secretarul de stat Pompeo a vizat „relațiile transatlantice”, SUA și UE trebuind să inițieze „un dialog bilateral, distinct, care să se axeze pe China și provocările pe care acțiunile și ambițiile le înseamnă pentru noi – Statele Unite și Uniunea Europeană”. Aceasta câtă vreme UE este angajată „într-un dialog strategic cu privire la relațiile și la problemele cheie de politică externă atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Statele Unite”.

Iată cele mai importante pasaje ale declarațiilor făcute de Josep Borrell:

„Poate că nu suntem de acord cu toate, dar angajamentul nostru pentru cooperarea transatlantică este la fel de puternic ca întotdeauna. Ne-am concentrat pe trei probleme principale: China, Procesul de pace în Orientul Mijlociu și în vecinătatea estică, cu accent pe Ucraina. Și am discutat și problema dezinformării, care îi afectează cele trei probleme – și în principal pe temele legate de vecinătatea estică și China.”

„Am făcut un schimb de opinii cu privire la China și afirmarea sa din ce în ce mai mare pe mai multe fronturi. Există probleme cu care ne confruntăm împreună în relația cu China și în care cooperarea strânsă este foarte importantă pentru a le aborda în comun. Aceasta include, cu siguranță, situația din Hong Kong.”

„Am sugerat să lansez un dialog bilateral, distinct, care să se axeze pe China și provocările pe care acțiunile și ambițiile le înseamnă pentru noi – Statele Unite și Uniunea Europeană.”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Europa, Înţelege China, Problema Taiwan, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.