China a adoptat Legea Securității Naționale pentru Hong Kong

Legislativul Chinei a adoptat astăzi, în unanimitate, Legea privind Securitatea Națională pentru Regiunea Administrativă Specială din Hong Kong (RASHK), decizie care oferă guvernului central de la Beijing să acționeze împotriva tuturor acțiunilor care vizează secesiunea, subversiunea și intervenția forțelor străine.

Potrivit autorităților chineze, legea pune accentul pe îmbunătățirea sistemului juridic și a mecanismelor de aplicare în HK, menținând în același timp gradul ridicat de autonomie sub principiul „O singură țară, două sisteme”.

Legislația este justificată de autoritățile chieze prin permanentele proteste, demarate în luna Iunie 2019, uneori sub forma acțiunilor radicale, care au adus o stare de haos general. Aceste acțiuni au condus economia locală în cea mai gravă criză de la revenirea Hong Kong la China, în 1997, PIB-ul Hong Kong contractându-se cu 1,2% în 2019.

Șeful executiv al RSAHK, Carrie Lam, a declarat la puțin timp după decizia forului legislativ chinez, că „adoptarea unei legi de securitate națională la nivel de stat este necesară și urgentă, pentru a corecta lacunele existente în cadrul securității naționale din Hong Kong”.

La puțin timp după adoptarea legii, președintele Chinei, Xi Jinping, a promulgat actul legislativ.

* * *

Pentru a remedia lacunele legislative și pentru a promova consolidarea instituțională și  securitatea națională, noul proiect de lege introducere șapte noi articole, ministrul Wang arătând că la Articolul 1 se prevede clar că țara va pune în aplicare, pe deplin, principiile „O țară, două sisteme”, „oamenii din Hong Kong guvernează Hong Kong-ul”, beneficiind de un grad ridicat de autonomie.

La Articolul 2 prevede că țara se opune cu hotărâre amestecului în afacerile ale HK de către orice forțe străine sau externe, sub orice formă, și va lua măsurile necesare pentru a împiedica aceste acțiuni.
La Articolul 3 se specifică faptul că este responsabilitatea constituțională a HK să protejeze suveranitatea națională, unitatea și integritatea teritorială, subliniind faptul că HK trebuie să completeze legislația de securitate națională, iar organele administrative, legislative și judiciare din HK trebuie să prevină, să oprească și să pedepsească actele care pun în pericol securitatea națională.
La Articolul 4 se specifică faptul că HK trebuie să instituie și să îmbunătățească instituțiile și mecanismele de aplicare pentru asigurarea securității naționale, iar când va fi necesar, organele de securitate națională ale Guvernului Central vor înființa agenții în HK, pentru a îndeplini îndatoririle  de protejare a securității naționale.
La Articolul 5 se specifică faptul că directorul executiv al HK trebuie să raporteze periodic Guvernului Central îndeplinirea obligației de a proteja securitatea națională, (…) să interzică actele care pune în pericol securitatea națională.
La Articolele 6 și 7 sunt prezentate semnificațiile constituționale ale noii legislații și că aceasta intra în vigoare la data promulgării.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2020, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.