Ziua îndrăgostiţilor la chinezi – Festivalul Qixi

Festivalul Qixi, Ziua Indragostitilor la chineziTradiţiile occidentale mai vechi sau mai noi îşi găsesc corespondent în evenimentele de peste an din China. Chiar dacă are un nume similar cu cel occidental, la chinezi “Ziua Îndrăgosţiilor” sau  Festivalul Qixi se pierde în negura vremurilor şi este legată de o legendă care, în 2020, este sărbătorită la 25 August.

Potrivit calendarului chinezesc, “Ziua Îndrăgostiţilor” este marcată anual în cea de a 7-a zi, din a 7-a lună din calendarul tradițional agricol chinezesc (dublu șapte/Qixi) şi este o pagină dintr-o poveste de dragoste în care protagonişti sunt cea de a şaptea fiică a Împăratului Cerului – Zhinu/織女 şi un tânăr cioban, orfan – Niulang/牛郎. Iubirea dintre cei doi tineri nu a fost acceptată de împărat motiv pentru care fata a fost exilată pe steaua Vega, iar tânărul cioban pe steaua Altair. Totuşi, iubirea le-a fost permisă o dată pe an, în ce-a de a şaptea zi din ce-a de a şaptea lună a anului.

Vega si Altair pe Harta CeruluiDar, cine este tânărul cioban de care s-a îndrăgostit tocmai o prinţesă a cerului? După ce părinţii i-au murit şi a rămas pe lume doar cu fratele mai mare şi soţia acestuia, băiatul a devenit păstorul singurului animal avut de familie, un bou bătrân. Zilnic, băiatul mergea să lucreze cu ajutorul animalului pe proprietăţile celor înstăriţi, viaţa lui nefiind una tocmai uşoară. Tânărul nu ştia că boul era un nemuritor din cer, trimis pe Pământ ca pedeapsă pentru greşelile comise în cer. De partea celalată, fiica împăratului era atât de pricepută la ţesut haine încât a primit renumele de „servitoarea ţesătoare”.

Într-o zi, boul cel nemuritor s-a dezvăluit în faţa băiatului, spunându-i că dacă vrea să se căsătorească trebuie să meargă la un pârâu anume. Băiatul a ascultat şi sa dus. Acolo le-a găsit pe toate toate cele şapte fiice ale împăratului cerului, făcând baie. Pe loc s-a îndrăgostit de ce-a de a şaptea fiică, mezina împăratului. Găsind hainele fetei, le-a ascuns şi când a fost întrebat de acestea tânărul păstor a spus că le înapoiază numai cu condiţia ca fata să se căsătorească cu el. Prinţesa a fost de acord, cei doi căsătorindu-se şi având doi copii.

Povestea mai spune că, deşi nemuritor, boul cel bătrân a pierit într-o zi, nu înainte de a-şi învăţa stăpânul să-i păstreze pielea, în care se va putea ascunde la nevoie.

După o vreme, împăratul ceresc şi-a dorit tot mai mult fiica înapoi, motiv pentru care i-a cerut bătrânei sale mame să îi despartă pe cei doi. Bătrâna a venit pe Pământ unde a reuşit să o prindă pe prinţesă, copiii şi păstorul ascunzându-se în pielea de bou. Dusă în cer, prinţesa a fost lăsată pe Steaua Vega, iar nu peste mult timp, prins şi el, păstorul a fost izolat pe Steaua Altair. Ca să fie sigură că cei doi nu se vor mai reîntâlni, bătrâna a luat un ac de păr şi l-a transformat într-o barieră de stele cunoscută sub numele de Calea Lactee.

De milă, bătrâna a permis celor doi iubiţi să se întâlnească, odată pe an, în seara celei de a şaptea zile din cea de a şaptea lună din an, zi care a fost numită în calendarul chinezesc drept „Ziua Îndrăgostiţilor”.

Tradiţia chineză atribuie evenimentului un rol important în destinul noilor cupluri consfinţite în această zi, fiind un simbol al căsniciei fericite. În amintirea lui Niulang și a prinţesei Zhinu, se aduc ofrande: fructe, flori sau ceai. De asemenea, se aduce pudră de față din care jumătate se aruncă pe acoperișul casei, iar cealaltă jumătate se împarte fetelor de măritat. Se crede că gestul aduce protecţia şi bunăvoinţa prinţesei Zhinu.

Dacă în ziua Festivalului Qixi plouă, se spune că stropii sunt lacrimi de iubire care vin din cer, lacrimi căzute în timp ce Niulang și Zhinu păşesc pe podul care, pentru o noapte, le permite să se revadă. O altă tradiţie este aceea a declaraţiilor de iubire făcute în seara Qixi sub vița-de-vie.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, Din arhive, Înţelege China, Sărbători chinezești, Veşti din China și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Ziua îndrăgostiţilor la chinezi – Festivalul Qixi

  1. Nika Arseni spune:

    Gasirea echilibrului pierdut…Forta cerului,energia ,in cautarea terei,adica materia…Fulgerul energizand pamantul…Puntea dintre cele doua capete yin si yang,aceeasi energie,manifestare diferita.Lipseste doar dorinta regasirii echilibrului pierdut…Armonia perfecta dintre EL si EA…
    multumesc

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.