The New York Times demontează teoria „virusului chinezesc”

Teoria „virusului chinezesc”, promovată agresiv în Statele Unite ale Americii și Europa, este demontată într-un articol apărut simultan în edițiile americană și chineză ale The New York Times (NYT). Autorii prezintă argumente și legături între Steve Bannon – fost Strateg șef și Consilier principal al președintelui Donald Trump, și un miliardar chinez, Guo Wengui – fugit în SUA, care au generat obsesia media privind noul coronavirus, folosind mass media de dreapta din Statele Unite.

Potrivit NYT, în SUA a fost constituită o alianță între extrema dreaptă americană și membrii diasporei chineze, care au demarat un vast proiect de promovare, pe rețelele de socialize, a unui cercetător din Hong Kong, în vederea unui „vast trafic de afirmații pandemice nefondate”. Ținta vizată: Partidul Comunist Chinez și Guvernul Chinez.

La mijlocul lunii Ianuarie 2020, când Dr. Li-Meng Yan, cercetător din Hong Kong, a auzit despre un nou virus periculos în China continentală. Cunoscută pentru atitudinea critică la adresa guvernului chinez, mesajele sale au fost preluate, în scurt timp de cei 100.000 de urmăritori ai săi de pe rețelele sociale, care au aflat că „noul coronavirusul a fost eliberat în mod deliberat de Partidul Comunist Chinez”!

Mai mult, Dr. Li-Meng Yan a apărut în Statele Unite la Fox News, unde a afirmat, fără să aducă probe, „că noul coronavirusul este o armă biologică fabricată de China”.

NYT scrie că, „peste noapte, Yan a devenit o senzație în presa de dreapta, consilierii de top ai președintelui Donald Trump și experții conservatori o considerau un erou”.

Jocul dezinformării a fost produsul unei colaborări între două grupuri separate, dar din ce în ce mai apropiate, care se ocupă de dezinformare: forțele de dreapta americane și un grup mic, dar activ, al diasporei chineze din Statele Unite, extrem de influentă.

Fiecare a văzut o oportunitate în pandemie de a-și promova agenda. Pentru diaspora, Yan și afirmațiile ei nefondate au oferit un argument pentru cei care intenționează să doboare guvernul Chinei. Pentru conservatorii americani, a fost un argument pentru creșterea sentimentului anti-chinez, dar și pentru distragerea atenției de la modul în care administrația Trump s-a descurcat cu focarul”, scrie NYT.

Traiectoria lui Yan a fost susținută de miliardarul chinez Guo Wengui și de Steve Bannon, fostul consilier al lui Trump.

Cei doi au ajutat-o pe Yan să ajungă în SUA, unde au asigurat toate condițiile de ședere și au pregătit în detaliu aparițiile media, cu precădere la televiziunile conservatoare, dar și la Fox News. „Ei i-au hrănit credința aparent profundă că virusul a fost modificat genetic, îmbrățișând necritic ceea ce a fost prezentat ca dovadă”.

Mass-media care se ocupă de diaspora chineză – un amestec de site-uri independente, canale YouTube și conturi Twitter cu tendințe anti-Beijing – au generat un ecou în creștere rapidă pentru dezinformare. Cu puține surse de știri de încredere în limba chineză care să poată să fie verificate, zvonurile se pot transforma rapid într-o realitate distorsionată cu care americanii „se hrănesc și sunt hrăniți de mass-media de extremă dreapta”.

Solicitați de NYT să intre în dialog, Bannon, Guo și Yan au refuzat în mai multe rânduri, pentru ca ulterior să se demonstreze că Dr. Li-Meng Yan nu avea expertiza necesară pentru a emite judecăți pe marginea evenimentelor de la Wuhan.

Pentru ca scenariul anti-chinez să fie complet, a fost gândit și un episod în care a fost speculată dispariția Dr. Li-Meng Yan. În realitate, aceasta plecase din Hong Kong în SUA, cu sprijinul colaboratorilor apropiați de Banon, care au instalat-o într-o „casă sigură” în afara orașului New York, au angajat avocați și traineri media, deoarece limba engleză nu este prima ei limbă, scrie NYT.

Bannon a fost cel care a lansat și promovat teoria „virusului PCC”, cu mult înainte ca Trump să înceapă să utilizeze etichete xenofobe pentru pandemie, ținta fiind Partidul Comunist Chinez și Guvernul Chinei.

Planul de discreditare a Chinei și PCC a mers până acolo încât Dr. Li-Meng Yan „a lansat o raportul de cercetare de 26 de pagini în care a susținut că dovedște că virusul a fost fabricat”, document care s-a răspândit rapid online.

Virologii au respins lucrarea ca fiind „pseudoștiință” care se „bazează pe presupuneri”, fiind „plină de termeni științifici care sunt amestecați pentru a suna impresionant, dar care nu au susținere”, a declarat Gigi Kwik Gronvall, imunolog la Universitatea Johns Hopkins, unul dintre cei care au respins raportul lui Yan.

„Explozia” media fost produsă de postul de televiziune Fox News, unde, în cadrul Tucker Carlson’s show, întrebată dacă crede că oficialii chinezi au eliberat virusul intenționat sau accidental, Dr. Li-Meng Yan nu a ezitat: „Desigur, intenționat!” Momentul declarației a devenit viral în mediul online.

Săptămâni mai târziu, Carlson a afirmat în emisiunea lui că nu poate susține teoriile promovate de Dr. Li-Meng Yan. (…)

Articolul integral în The New York Times

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.