Liderii țările membre ale formatului Europa Centrală și de Est – China (17+1) vor participa, astăzi și mâine, o reuniune online pe tema cooperărilor privind pandemia și investițiile, eveniment la care va participa și președintele Xi Jinping.
Potrivit părții chineze, în cadrul evenimentului va fi semnat un acord în valoare de 2,6 milioane USD prin intermediul căruia Universitatea Fudan din China va construi un centru la Budapesta.
Fondatorul al Centrului pentru Studii Asiatice din Europa Centrală și de Est, Tamas Matura, a declarat că Ungaria este unul dintre cei mai importanți aliați ai Chinei din punct de vedere economic și politic, fiind „al treilea cel mai mare partener din regiune și unul dintre cei mai mari exportatori către China”.
În condițiile în care guvernul de la București, susținut de președintele Klaus Iohannis, se exprimă și acționează lipsit de precauție în relația economică cu China, liderii de la Budapesta se angajează să se fie un partener valoros al Chinei în Europa.
Reuniunea la nivel de lideri 17+1 a fost amânată aproape un an din cauza pandemiei Covid-19, autoritățile de la Beijing dorind să dea un nou impuls relațiilor cu Europa.
Este important de subliniat că liderii Poloniei, Cehiei, Slovaciei și Ungariei vor participa la eveniment de la Varșovia, unde se reunesc în cadrul formatului „Vișegrad”.
Mai mult, prima reuniune 17+1 din 2021 are loc la puțin timp după ce China și Uniunea Europeană au anunțat încheierea negocierilor pe Acordului Cuprinzător privind Investițiile (CAI).
Și, în timp ce UE și țările est-europene manifestă interes pentru o cât mai bună relație economică cu China, România interpretează extrem de prost documentele europene și acționează în contradicție cu propriile interese, confirmând ceea ce este deja cunoscut de toți cei care nu sunt dominați de prejudecăți: guvernele Iohannis nu sunt în slujba românilor și ai României!
În trimetrul trei 2020, pe fondul crizei economice generala provocate de pandemia Covid-19, China a devenit principalul partener comercial al Uniunii Europene, depășind SUA.
Potrivit datelor Ministerului chinez al Comerțului, în prima jumătate a anului 2020, China a fost al șaselea partener comercial al României și cel mai mare partener comercial din afara UE, în timp ce România este cel de-al 65-lea partener comercial al Chinei.
În perioada ianuarie – iunie 2020, comerțul bilateral s-a ridicat la 3,32 miliarde USD (+ 0,07%). China a exportat bunuri 2,29 miliarde USD în România (+2,6%), România fiind a 55-a cea mai mare destinație de exporturi chineze. Principalele exporturi au fost reactoare nucleare și cazane, produse mecanice și electrice, alte materiale textile, echipamente optice, vehicule și componente etc.
China a importat bunuri din România în valoare de 1,04 miliarde USD (- 3,2%). România a fost a 66-a cea mai mare sursă de importuri pentru China.