Petiția românilor din China „marcată” la Președinție, Senat și Ambasadă. Situația rămâne neschimbată!

Petiția prin care rezidenții români în Republica Populară Chineză solicită autorităților de la București normalizarea activitatea serviciilor consulare a fost înregistrată la Președinția României și Parlamentul României, inițiatorul și semnatarii acesteia primind o serie de răspunsuri oficiale de … luare la cunoștință și pasarea problemei spre Ministerul român de Externe.

Cel mai amuzant răspuns primit până azi este cel oferit de Ambasada României în China care, deși responsabilă pentru situația blocajului consular, nu rezolvă problema ci transmite că va formula un răspuns la petiției în termenul legal prevăzut de lege!

Aflată în cea mai mare criză de la stabilirea relațiilor diplomatice, în urmă cu 72 de ani, relația diplomatică și consulară România – China pare un joc fără miză pentru guvernarea de la București, în condițiile în care de patru luni singurul consulat funcțional din China este cel de la Shanghai, și acela cu un singur funcționar român.

Inițiatorul petiției, Alexandru Poinar, declară că toți cei care au nevoie de servicii consulare sunt puși în situația de a cheltui foarte mulți bani și timp.

„Am lansat petiția pentru că au fost prea mulți bani cheltuiți inutil, prea mult timp pierdut și prea multe riscuri de a nu ne putea întoarce în orașul nostru, pentru românii care nu locuiesc în Shanghai și care trebuie să meargă pe timp de coronavirus acolo. Este profund nedrept ca Ambasada să dețină patru clădiri și un hotel în Beijing, trei portari, doi șoferi și funcționari MAE și să fie pus lacătul peste tot. Este profund nedrept ca romanii cu familii și care stau demult aici sau chiar studenții să facă eforturi supraomenești ca să meargă la Shanghai, când din 1949 încoace își puteau rezolva problema la Beijing.”

Situația consulară este cu atât mai gravă cu cât la Consulatul general din Shanghai sunt prezentate nu doar solicitările de pe teritoriul Chinei (Consulatele din Beijing și Hong Kong fiind închise), dar și solicitările românilor și rezidenților din Republica Mongolia și Myanmar.

Chiar și în aceste condiții, Alexandru Poinar rămâne optimist.

„Am mare încredere că petiția va fi luată în considerare de către MAE, pentru că este foarte ușor să te pui la nivel uman în pielea unei familii care, având nevoie de pașapoarte de exemplu, umblă cu trenul prin China, rezervă hotel și încearcă să aibă grijă să nu se piardă copiii într-un oraș foarte mare, așa cum e Shanghai.”

Petiția privind soluționarea problemelor consulare din China a fost semnată de 85 de rezidenți români din China (n.m. – la alegerile parlamentare din Decembrie 2020 la urne au fost prezenți 122 rezidenți), la aceasta, până astăzi, reacționând Administrația Prezidențială, Senatul României și … Ambasada României în China.

De unde atâta sfidare la adresa Chinei?

În absolut toate răspunsurile se regăsește un fir roșu al problemei: PASAREA MESAJULUI ȘI RESPONSABILITĂȚII spre Ministerul român de Externe.

Pentru a avea imaginea corectă a seriozității cu care este tratată problema, cităm din răspunsul transmis, astăzi, 10 Februarie 2021, de Ambasada României în China:

„Petiția transmisă prin dumneavoastră a fost recepționată în cadrul Ambasadei României în Republica Populară Chineză și înregistrată cu nr. 171/10.02.2021.
Misiunea va formula un răspuns în termenul legal prevăzut de Ordonanța nr. 27/30.01.2002, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor.

Cu deosebită considerație,
AMBASADA ROMÂNIEI BEIJING”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.