Autoritățile chineze au rambursat aproximativ 70-80% din cheltuielile de spitalizare aferente anului 2019, prin intermediul asigurărilor medicale, arată datele prezentate de Consiliul de Stat al Chinei. (Surse: Consiliul de Stat China, CGTN, China Daily)
Pe înțelesul tuturor, prin intermediul asigurărilor medicale plătite pentru fiecare angajat, după finalizarea asistenței medicale (spitalizate sau nu), beneficiarul de servicii medicale prezintă documentele justificative ale cheltuielilor, iar în termen de trei luni (după verificarea administrativă a documentelor prezentate spre decontare) sunt rambursate o parte costuri.
China are cel mai mare sistem de securitate socială din lume, dezvoltat în ultimii cinci ani, unde asigurările medicale de bază acoperind peste 1,36 miliarde de oameni din cei 1,4 miliarde. Asta înseamnă că 95% dintre chinezi pot rambursa costurile medicale. De asemenea, asigurările de pensie de bază acoperă aproape un miliard de oameni.
În afara asigurărilor medicale, la sfârșitul anului 2020, China avea aproape 999 de milioane de oameni incluse în sistemele de asigurare de pensie, 217 milioane cuprinși în asigurările de șomaj și 268 de milioane în asigurările de accidente de muncă.
În aceste condiții, numărul total de persoane acoperite de sistemul de asigurări de pensii de bază reprezintă o treime din populația globală acoperită de sistemul de asigurări de pensii.
Potrivit legii, în China, asigurările de bază de pensii sunt controlate de guvernele provinciale, în timp ce asigurările medicale sunt sub supravegherea administrațiilor municipale.
În 2020, veniturile totale ale celor trei fonduri de asigurări sociale din China a fost de 5,02 trilioane yuani (aprox. 777 miliarde USD), cheltuielile totale fiind de 5,75 trilioane yuani, cu un soldul cumulat de 6,13 trilioane yuani.
Datele aferente anului 2019, prezentate de Consiliul de Stat, arată că principalii indicatori de sănătate ai rezidenților chinezi sunt peste nivelul mediu al țărilor cu venituri ridicate.
Potrivit unui raport citat revista medicală The Lancet, în ceea ce privește calitatea medicală și accesibilitatea la serviciile de sănătate analizate în 195 de țări și regiuni, China a făcut progrese semnificative majore în ultimii 25 de ani. Astfel, dacă în 1995 China se clasa pe locul 110, în 2015 a urcat pe 60, iar în 2016 pe locul 48.