Rusia și China susțin o agendă constructivă, demersurile SUA și UE, care caută să folosească sancțiunile pentru a pedepsi Rusia și China, fiind un gest lipsit de înțelepciune, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, în cadrul unui interviu acordat presei chineze, înaintea vizitei pe care o întreprinde, începând de astăzi, la Beijing. (Surse: Xinhua, Tass, CGTN)
„Este greșit să pedepsești pe oricine din arena internațională și este pur și simplu neînțelept să încerci să folosești această logică în ceea ce privește Rusia și China”, a subliniat Lavrov, care a arătat că, pe fondul pandemiei, sancțiunile țărilor occidentale afectează în mod grav țările în curs de dezvoltare și țările sărace.
Lavrov a susținut că pe fondul unilaterale impuse de SUA și UE, companiile europene se plâng că pierd cotele de pe piața rusă, în favoarea „țărilor care sunt ghidate de interesele naționale, de interesele de dezvoltere economică, mai degrabă decât de logica sancționării oricui, pentru orice”.
Declarația este făcută pe fondul informațiilor potrivit cărora miniștrii de externe ai țărilor membre ale Uniunii Europene au aprobat noi sancțiuni împotriva unui număr de 11 persoane fizice, din Rusia, China și Libia, despre care UE consideră că sunt complice la încălcarea drepturilor omului. Numele persoanelor sancționate urmează să fie publicate în jurnalul oficial al UE, acestora fiindu-le interzisă intrarea în UE, iar activele deținute în statele UE vor fi înghețate.
Potrivit ministrului Lavrov, țările occidentale au ignorat inițiativa Secretarul general al ONU și Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului privind înghețarea sancțiunilor și asigurarea de bunuri esențiale pentru populație pe fondul pandemiei, așa cum au ignorat inițiativa președintelui Vladimir Putin de a stabili coridoare verzi, fără sancțiuni și alte bariere artificiale.
Multilateralism … în doi!
„În cadrul ONU au fost adoptate o mulțime de rezoluții care condamnă sancțiunile economice unilaterale ilegale și alte tipuri de sancțiuni impuse prin ocolirea ONU și Consiliului de Securitate, în special în ceea ce privește măsurile extrateritoriale”, a subliniat Lavrov, arătând că SUA și partenerii săi încearcă să impună propria voință altor țări, dar și să împiedice evoluția spre o lume democratică multipolară.
„Din păcate, unele dintre țările occidentale, conduse de Statele Unite, încearcă să împiedice stabilirea unei adevărate lumi democratice multipolare, încercând să își păstreze cu orice preț dominația în economia globală și politica internațională, și să intervină asupra voinței și nevoilor tuturor”, a declarat Lavrov.
În aceste condiții, Rusia se bazează pe un dialog de încredere și respect reciproc cu China, dialog care trebuie să servească drept exemplu pentru alte țări, inclusiv pentru cele care încearcă să construiască relații cu Rusia și China pe principii oarecum diferite, „inegale”, pentru că „acest lucru nu este acceptabil nici pentru noi, nici pentru prietenii noștri chinezi”.
„Suntem interesați să ne construim arhitectura (politicilor) internaționale într-un format just, democratic și stabil, care asigure stabilitatea și să se bazeze pe o largă cooperare a țărilor și organizațiilor, la fel cum facem în colaborare cu prietenii noștri chinezi, care dezvoltă procese de integrare în Eurasia”, a declarat Lavrov.
Pe acest fond, Moscova și Beijing vor continua să își construiască politicile externe „într-un mod productiv și constructiv, fiind întotdeauna flexibile la compromisuri, dar bazate doar pe respectul reciproc și pe căutarea echilibrului intereselor”, cele două țări promovând o nouă etapă a relațiilor bilaterale, în contextul situației în evoluție de pe arena internațională, care „suferă transformări profunde, cu dezvoltarea de noi centre de creștere economică, de putere financiară și influență politică”, a mai arătat ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, în interviul acordat presei din China.
Vizita ministrului Lavrov la Beijing a început în ziua în care președintele Chinei, Xi Jinping, a avut un dialog cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, în care a fost prezentată disponibilitatea chineză pentru colaborare, pentru găsirea unei soluții politice în problema Peninsulei Coreene și menține păcii și stabilității în peninsulă.