Directorul IDR, Iulian Fota … un ‘prost care prostește lumea de 30 de ani’!

“Prostia și proștii, prostind lumea, încearcă de 30 de ani să conducă țara. O țară care are ca imn național ‘Deșteaptă-te, române!’ (…)”, iată un citat din domnul Iulian Fota (foto), actualul Director general al Institutului Diplomatic Român (IDR), un personaj care în ultimii 30 de ani a contribuit la … conducerea României!

Folosind cuvintele domniei sale, rostite cu o sinceritate sinucigaș-inconștientă, avem ca subiect … un prost care a prostit și a distrus lumea românească! Cea mai rapidă probă în favoarea acestei afirmații o găsim în CV-ul d-lui Fota, în care observăm că, în ultimii 30 de ani, domnia sa a fost un bugetar înșurubat în zonele de influență și decizie în statul român. Prin urmare, domnul Iulian Fota este un prost care prostește lumea, merite pentru care a primit „Steaua României, în grad de ofițer”.

Odată subliniată această auto-descriere, să mergem la un alt moment de epifanie (din Dex optați pentru varianta “revelație a unei lumi nevăzute”) pe Facebook a Directorului general al IDR. Furnizorul de strategii pentru Externele României, domnul Fota, vede invizibilul, identificând necruțător dușmanul:

“Antioccident cat cuprinde, pledoarii gretoase , bazate pe minciuni si teoria conspiratiei. Si foarte multa campanie pro-China. Suspect de multa!Astia nu mai sunt idiotii utili. Asta e altceva. Aici avem organizare, bani, scheme. Intram intr-o noua etapa. Diluarea occidentalizarii Romaniei s-a accelerat!”Iulian Fota, 22 Martie 2021 (am păstrat varianta textului original, vezi foto dreapta)

Dincolo de limbajul grosier și lipsa de consistență academiCĂ, CAre îl plasează în postura de geamăn univitelin al strategului PSD Vasile Dîncu, domnul Fota pare că îi refuză poziția de primus inter pares et amentes procreantur unui alt Iulian, dar Chifu, de care este strâns legat prin adâncimea gândirii, nu doar prin sprijinul și susținerea reciprocă în bețiile de aberații și obsesii!

Înainte să trecem la transparentizarea domnului Fota, mai este necesară o subliniere și punere în context, legate de Obiectivele pe care acesta le-a asumat, odată cu Institutul Diplomatic Româna al MAE, instituție bugetată pentru a furniza:

“expertiză de specialitate în domeniul relaţiilor internaţionale – studii, analize, lucrări de specialitate – pentru Ministerul Afacerilor Externe sau, la cerere şi cu aprobarea ministrului Afacerilor externe, pentru alte instituţii publice sau private din România ori din alte state cu care există acorduri de parteneriat în acest sens sau cu organizaţii internaţionale”. (vezi Carta IDR – II. Obiectivele instituției )

Fostul Consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, cel care identifica presa ca fiind o “vulnerabilitate în strategia națională de apărare a României”, acest Agamiță Dandana al aparițiilor publice care caută îl rivalizează pe Costel Alexe (PNL) atunci când se exprimă în limba engleză, acest dominat de obsesii, șabloane și execuții la ordin, domnul Fota a fost numit de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu (foto dreapta), în fruntea Institutului Diplomatic Român. Se întâmpla la data de 10 Iulie 2020, semn că pandemia Covid-19 atacă dur și fără milă inclusive instituțiile, nu doar oamenii.

Prin urmare, bugetarul domn Iulian Fota, un prost care a prostit și a distrus lumea românească în ultimii 30 de ani, a primit rolul “de reformare și implementare a unor elemente inovative în activitatea instituției”. Și o face cu succes, dacă privim coliziunea frontală cu realitatea, dar venind în întâmpinarea așteptărilor partenerilor strategici, aberând orbește la adresa Rusiei și Chinei! De ce face asta și mai ales cât de utilă este României această abordare de politică externă?

Pentru un răspuns competent, aplicat strict la interesele naționale ale României, ar trebui întrebat nu doar domnul Fota, ci mai ales ministrul Aurescu, un alt oficial de la București care și-a făcut un obicei din a călca în picioare elementarele reguli diplomatice în vigoare, ministru care se lansează în afirmații, acuzații și inițiative care pot genera oricând dispute diplomatice și tensionări lipsite de sens pe zona de Est. Șansa României este asigurată de țările atacate, acolo unde există mult mai multă precădere și înțelegere față de nebăgații în seamă de la București.

Parte a mecanismelor unui guvern care distruge cu program orice contact și bună comunicare cu China și Rusia, domnul Fota identifică “organizare, bani, scheme” care duc la “diluarea occidentalizării României” într-un ritm “accelerat!

Se înțelege, oare, dimensiunea aberațiilor promovate la nivel politic și strategic în cadrul politicii externe a României? Se înțelege oare că echilibrul, măsură, decența, rigoarea, reținerea și autocontrolul, au dispărut din comportamentul și exprimarea politică, instituțională de la București?

Fie că da, fie că nu, o explicație validă pentru crunta și degradanta realitate românească pe care o parcurgem de la Băsescu încoace, ne este oferită tot de domnul Iulian Fota, Director general al Institutului Diplomatic Român subordonat Ministerului Român de Externe:

“Lista proștilor care încep să domine conține, în egală măsură, și femei și bărbați. Prostia nu are gen sau vârstă. Este universală și rezilientă. Și cel mai grav, nu are vaccin!”Iulian Fota, 22 Martie 2021

Cât adevăr și cât de bine s-a auto-încadrat domnul Fota, în tristul și degradantul tablou politic-guvernamental al regimului și guvernelor Iohannis!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Europa, România, România - China, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.