China impune sancțiuni Marii Britanii!

Ministerul chinez de Externe a anunțat, în această dimineață, impunerea de sancțiuni împotriva unor persoane și entități din Regatul Unit al Marii Britanii, ca răspuns la sancțiunile unilaterale adoptate de Londra asupra unor persoane și entități chineze. Autoritățile britanice au invocate “așa-numitele probleme ale drepturilor omului din Xinjiang”, acțiune considerată de partea chineză ca fiind una “bazată doar pe minciuni și dezinformări” și care “încalcă flagrant legile internațională și normele de bază care guvernează relațiile internaționale, interferând grav în afacerile interne ale Chinei”.

Reacția Chinei vine la trei zile după ce a impus, ca răspuns, sancțiuni împotriva unor persoane și entități din cadrul Uniunii Europene (UE). Autoritățile de la Beijing acuză UE, Marea Britanie și SUA, de minciuni și dezinformări, de ignorarea și denaturarea realității, prin impunerea de sancțiuni unilaterale unor persoane și entități din China, invocând probleme în asigurarea drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang (vezi AICI).

Reacția prezentată astăzi de MAE chinez este un răspuns la decizia Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord de a se coordona cu UE, în ceea ce ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a catalogat drepttratamentul ‘oribil’ față de populația uigură musulmană din provincia Xinjiang”.

Subliniind că decizia “subminează grav relațiile dintre China și Regatul Unit”, MAE chinez la convocat pe ambasadorul britanic în China pentru a-l anunța că s-a decis sancționarea unui umăr de nouă persoane și patru entități din Regatului Unit, pe care Beijingul le acuză că “răspândesc cu răutate minciuni și dezinformări”.

Persoanele și entitățile vizate de China sunt: Tom Tugendhat, Iain Duncan Smith, Neil O’Brien, David Alton, Tim Loughton, Nusrat Ghani, Helena Kennedy, Geoffrey Nice, Joanne Nicola Smith Finley, China Research Group, Comisia pentru Drepturile Omului a Partidului Conservator, Tribunalul Uyghur, Camerele Tribunalului din Essex.

Începând cu data de 26 Martie a.c., persoanele în cauză, membri de familiei ai acestora, și reprezentanților instituțiilor vizate, li se interzice accesul în China. De asemenea, proprietățile acestora din China va fi înghețate, iar cetățenilor și instituțiilor chineze li se va interzice să deruleze relații de afaceri cu aceștia.

Subliniind că “își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare”, Ministerul chinez de Externe a mai transmis că autoritățile de la Beijing sunt ferm hotărâte să își “protejeze suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare”, avertizând partea britanică “să nu meargă mai departe pe o cale greșită”, în caz contrar “China va adopta cu hotărâre reacții suplimentare”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.