Toate ipotezele rămân dechise privind originea Covid-19, se arată în „Studiu global al originilor SARS-CoV-2” Studiu comun OMS-China, prezentat astăzi de oficialii Organizației Mondiale a Sănătății, care susțin în principal că „o scurgere de laborator este cea mai puțin probabilă ipoteză”. În același timp, oficialii OMS afirmă că raportul nu este un final de drum, câtă vreme nu s-a reușit găsirea originii noului coronavirus care a condus la pandemia Covid-19.
Între concluziile raportului de 120 de pagini, se arată că coronavirusurile care filogenetic legate de SARS-CoV-2 „au fost identificate la diferite animale din diferite țări, inclusiv la lilieci și pangolini importați”. Cu toate acestea, în urma eșantionărilor și testărilor la peste 1.100 de lilieci din provincia Hubei niciunul nu a fost pozitiv la virusurile apropiate de SARS-CoV-2.
Legat de Piața Huanan, focarul inițial al epidemiei Covid-19 din China, la momentul cercetării toate produsele și probele prelevate au dat rezultate negative la testarea cu aci nucleic.
Coronavirusul SARS-CoV-2 (Covid-19) poate persista în alimentele congelate, ambalajele și produsele din lanțul rece. Aceasta indică posibilitatea transmiterii Covid-19 prin produse congelate. Lanțurile de aprovizionare din lanțul rece pentru piețele din Wuhan sunt conectate la mai multe provincii din China și 20 de țări.
OMS: Un incident de laborator este „extrem de puțin probabil” la originea COVID-19
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că „în ceea ce privește OMS, toate ipotezele rămân pe masă. Acest raport este un început foarte important, dar nu este sfârșitul. Nu am găsit încă sursa virusului și trebuie să continuăm. (…) Găsirea originii unui virus necesită timp și datorăm lumii să se găsească sursa, astfel încât să putem lua măsuri în mod colectiv, pentru a reduce riscul ca acest lucru să se întâmple din nou”.
La rândul său, danezul Peter Ben Embarek, membru al echipei comune de cercetare OMS-China, care a fost prezent la Wuhan, a subliniat că sunt necesare noi studii, în condițiile în care din discuțiile avute cu colegii din echipa de cercetare „aceștia și-au exprimat dificultățile întâmpinate în accesarea datelor brute. Mă aștept ca viitoarele studii de colaborare să includă schimbul de date mai oportun și mai cuprinzător”.
Din datelor disponibile, se sugerează că a existat o transmisie nerecunoscută în luna Decembrie 2019, poate chiar mai devreme, însă raportul echipei arată că primul caz detectat a avut debutul simptomelor pe 8 Decembrie 2019. „Pentru a înțelege primele cazuri, oamenii de știință ar trebui să beneficieze de acces complet la date, inclusiv la probe biologice cel puțin din luna Septembrie 2019”, susține Embarek.
Potrivit acestuia, „rolul piețelor de animale nu este încă clar”. Deși echipa OMS-China a confirmat că a existat o contaminare pe scară largă cu Covid-19 în piața Huanan din Wuhan, „nu s-a putut determina sursa acestei contaminări”.
Echipa de cercerare a vizitat, de asemenea, mai multe laboratoare din Wuhan și a luat în calcul posibilitatea ca virusul să ajungă la oameni ca urmare a unui incident de laborator. „Nu cred că această evaluare a fost suficient de amplă. Vor fi necesare date și studii suplimentare, pentru a ajunge la concluzii mai solide”, susține Embarek.
„Deși echipa a ajuns la concluzia că o scurgere de laborator este cea mai puțin probabilă ipoteză, aceasta necesită investigații suplimentare, posibil cu misiuni suplimentare, care implică experți-specialiști”, motiv pentru care „în ceea ce privește OMS, toate ipotezele rămân pe masă”.
OFICIAL | Coronavirusul COVID-19 a fost „plantat” la Wuhan!
Oficialul OMS a subliniat, încă odată, că „acest raport este un început foarte important, dar nu este sfârșitul. Nu am găsit încă sursa virusului și trebuie să continuăm să urmăm știința și să nu lăsăm nici o piatră nemișcată”.
La finalul cercetărilor derulate la Wuhan, în luna Februarie, Embarek declara că un incident de laborator este „extrem de puțin probabil” ca fiind cauza COVID-19, „cel mai probabil” fiind vorba de o transmitere de la o specie gazdă intermediară. (Vezi AICI)
Adunarea generală a OMS a solicitat în luna Mai 2020 oficialilor organizației să „să identifice sursa zoonotică a virusului și calea de transmitere la om, inclusiv posibilul rol al gazdelor intermediare”.
Echipa de experți prezenți în luna februarie 2021 la Wuhan a fost formată din oameni de știință din: Australia, China, Danemarca, Germania, Japonia, Kenya, Țările de Jos, Qatar, Federația Rusă, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Vietnam.