China are 93 de orașe cu peste un milion de locuitori

Numărul orașelor din China cu o populație de peste un milion a ajuns la 93, de patru ori mai mult față de anul 1980. În condițiile în care, până la sfârșitul anului 2019, rata de urbanizare a ajuns la 60%, China are șase orașe megalopolis cu o populație urbană de peste zece milioane, de asemenea zece orașe cu o populație cuprinsă între cinci și zece milioane, și alte 14 orașe cu o populație cuprinsă între trei și cinci milioane.

Cele mai mari zece orașe ale Chinei după numărul de rezidenți înregistrați oficial sunt: Shanghai cu 23,4 de milioane, Beijing 20,89 milioane, Tianjin 12,8 milioane, Shenzhen 12,7 milioane locuitori, Guangzhou 11,6 milioane, Chengdu 10,2 milioane, Dongguan 8,3 milioane, Chongqing 8,2 milioane, Wuhan 7,9 milioane, Shenyang 7,9 milioane.

Dimensiunea umană este susținută de o puternice economii locale, astfel că primele opt din cele zece orașe au un Produs Brut Intern (PIB) anual care depășește un trilion USD, iar  locul nouă (Wuhan) are un un buget comparabil cu al României. (vezi grafic)

Pentru a înțelege dimensiunea umană și economică, vă propun să facem o comparație cu România.
Primele zece orașe ale Chinei însumează o populație de 123,89 milioane și un PIB aferent anului 2020 de 26,18 trilioane USD, în timp ce România are 19,24 milioane locuitori și un PIB aferent anului 2020 de 249,188 miliarde USD.

Provinciile Jiangsu și Shandong au fiecare câte zece orașe cu peste un milion de locuitori urbani, în timp ce provincia Guangdong are doar opt orașe cu un milion de locuitori. Totuși, Guangdong are două mega-orașe: Guangzhou și Shenzhen, a căror populație totală este de 24,3 milioane.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.