DIVERSIUNEA PROTASEVICI | Lukashenko, țintă cu orice chip!

Occidentul se grăbește prostește să adopte decizii împotriva regimului din Belarus, deși nu sunt absolut deloc clare condițiile în care a fost decisă redirecționarea și aterizarea aeronavei Ryanair la Minsk. Graba de a lansa acuzații, de a condamna și emite sentințe, trădează interesul occidentului: Lukashenko!

Dacă nu ne-a lăsat pe toți memoria, ca români avem obligația de a nu mai înghiți toate scenariile puse la cale de SUA-UE, măcar pentru că am fost martorii fenomenului DNA, în care justiția se făcea pe stradă, iar sentințele se dădeau fără probe și cu martori falși!

UE, SUA și o serie de țări europene au trecut deja la măsuri de sancțiune la adresa Belarus. Asta deși există un conflict de poziții legat de apartenența deciziei care a dus la aterizarea aeronavei Ryanair la Minsk și ulterior reținerea lui Roman Protasevici.

Să așteptăm finalul Consiliului European din aceste zile, pentru a înțelege, fie și în parte, de ce a fost nevoie de această diversiune!
Până atunci, să vedem filmul unei diversiuni care face din președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, un Ceaușescu al anului 1989!

Compania Ryanair, am mai arătat, într-un mesaj lansat pe Twitter, că au fost notificați de autoritățile aviatice din Belarus cu privire la o posibilă amenințare la bord” și au fost dirijate spre cel mai apropiat aeroport (Minsk).

Autoritățile din Belarus, prin intermediul Departamentului Aviației al Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor, transmite că echipajul Ryanair nu a fost presat să ia decizia deterizării.

Directorul Departamentului Aviației al Ministerului Belarus al Transporturilor și Comunicațiilor, Artyom Sikorsky, a declarat că, potrivit transcrierii comunicării dintre controlul traficului aerian și echipaj, aterizarea de urgență pe Aeroportul Național Minsk s-a făcut în urma deciziei unice a echipajului de bord al aeronavei Ryanair.

“Aș dori să subliniez că, conform transcrierii comunicării dintre controlul traficului aerian și echipaj, controlorii de trafic aerian din Belarus nu au presat echipajul Ryanair să ia decizia. Echipajul a luat decizia de unul singur. Echipajul a primit toate ajutoarele prioritare necesare.” – Artyom Sikorsky

Potrivit lui Sikorsky, Aeroportul Național Minsk a primit un e-mail în limba engleză în care organizația Hamas cerea Israelului încetarea focului în Fâșia Gaza și Uniunii Europene să nu mai sprijine Israelul. De asemenea, în mesaj se arăta că la bordul aeronavei cu zborului FR4978 a fost plasată o bombă.

După ce aeronava Ryanair a intrat în spațiul aerian belarus, autoritățile de la Minsk au informat echipajul cu privire la un posibil atac terorist la bord, fiind stabilită comunicarea între un controlor de trafic aerian din Belarus și aeronavă.

“La acel moment echipajul putea profita de ocazie și se putea întoarce la Lvov, Kiev, putea ateriza la Varșovia, continua zborul spre Vilnius și așa mai departe”, declară Sikorsky.

Echipajul de bord a cerut de mai multe ori clarificări privind surse informațiilor despre bombă, fiind oferite informațiile existente.

Astfel, la data de 23 Mai 2021, la ora locală 12:50, aeronava cu zborul FR4978 a lansat Codul 7700 – cel ridicat cod de urgență, care semnifică o situație de urgență la bord. Agenția de presă din Belarus – BELTA transmite că “un mesaj despre o bombă la bordul aeronavei a fost motivul apelului de alertă”.

Pilotul comandant al aeronavei Ryanair a decis să devieze aeronava către Aeroportul Național Minsk, unde a aterizat la 13:15.

Pe aeroport au fost masate forțe speciale de intervenție anti-tero și de investigație, pentru salvarea celor 123 de pasageri aflați la bord.

Toți pasagerii au trecut printr-un control suplimentar de securitate și au fost direcționați în zona de tranzit a aeroportului, pentru măsuri suplimentare de investigație. De asemenea, bagajele au fost scoase din aeronavă și supuse unui control suplimentar de securitate.

Astfel, s-a dovedit că alerta cu bombă de la bordul avionului s-a dovedit falsă, iar aeronava Ryanair a părăsit Aeroportul Național Minsk, spre Vilnius, la ora locală 20:48.

Autoritățile din Belarus au deschis un dosar penal pentru lansarea unui fals apel de pericol, dosar aflat în lucru.

UE și SUA nu sunt interesate să comunice

Să reținem și faptul că până ieri seară, 24 Mai 2020 ora locală 20:00, niciuna dintre țările Occidentale, preocupate isteric de soarta lui Roman Protasevici, nu au solicitat informații oficiale despre incidentul în care a fost implicată aeronava Ryanair, în Belarus, autoritățile de la Minsk fiind gata să furnizese orice date referitoare la acest incident.

Potrivit ministrului belarus de Externe, Vladimir Makei, “nici o țară a Uniunii Europene, nici măcar o țară occidentală nu a solicitat informații despre incident din Belarus (…). Dar, au reușit să facă probabil sute de declarații politice care conțin nu numai acuzații, ci și amenințări deschise care vizează Belarusul. Este absolut inacceptabil. Este ceea ce poate fi descris ca o nouă ordine geopolitică în acțiune.”

Makei a mai declarat că sunt gată invite “experții oricărei organizații internaționale, în primul rând ICAO, IATA, pentru o investigație. Suntem gata să găzduim experți, specialiști care să facă o imagine obiectivă a ceea ce s-a întâmplat”.

Înapoi la Roman Protasevici

Am mai scris, tânărul pentru care Occidentul este gata să renunțe la absolut orice urmă de luciditate și diplomație, a fost reținut pe aeroportul din Minsk, în urma controalelor dispuse în timpul verificărilor anti-tero.

Roman Protasevici a fost identificat în urma controalelor documentelor de călătorie, fiind condamnat și declarat “extremist”, de către Curtea Supremă din Belarus, la data de 20 octombrie 2020

Co-fondator al canalul Nexta de pe rețeaua de socializare Telegram, canal anti-guvernamental și anti-regim Lukashenko, Protasevici a fost acuzat și găsit vinovat pentru organizarea de revolte și instigarea la ură socială în Belarus.

În Februarie 2021, autoritățile din Belarus au trimis Poloniei o cerere de extrădare pe numele celor doi, după ce Comitetul de Securitate al Statului de la Minsk i-a inclus pe lista persoanelor implicate în acte de terorism.
Potrivit legilor din Belarus, Protasevici riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Diversiuni în cascadă

După declanșarea isteriei diversioniste legate de “deturnarea” aeronavei Ryanair, în care primadonă este Uniunea Europeană, secondată de SUA, a urmat o altă diversiune, rostogolită în presa europeană, privind starea de sănătate a lui Protasevici, brusc ajuns în stare gravă! Numai că, s-a dovedit că nu este așa, tânărul favorit al democraților isterici apărând într-o filmare video bine-sănătos.

Apoi, pentru că este “păcat” să piardă un asemena moment, țările membre UE au declanșat un taifun într-un pahar, lansând amenințări de ordin diplomatic și economic.

Letonia a decis expulzarea ambasadorului din Belarus, autoritățile de la Minsk anunțând reciprocitatea, o serie de țări au decis evitarea spațiului aerian al Belarusului.

Cum nu se putea altfel, și la București a fost declanșată sarabanda executanților la ordin, de la președintele Klaus Iohannis total pe dinafara situației (cum să declari că „avionul a fost deturnat„?), la ministrul Bogdan Aurescu acest Moș Teacă oricând gata să plece la bătăliile altora, până la la imberbul-isteric Iulian Bulai (USR)! Toți democrații atârnători UE-SUA s-au lansat într-un spectacol inacceptabil pentru o țară în care primează adevărul și legea!

Dar, nu uităm că România este una dintre țările care finanțează destabilizarea ordinii în Belarus și chiar proiecte similare susținute de Roman Protasevici, dacă nu cumva o parte din bani ajung la susținerea proiectului Nexta!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.