NINGBO | China reacționează la gesturile lipsite de diplomație ale României!

Pentru prima data în istoria de 72 de ani a relațiilor bilaterale, China a dat un prim răspuns seriei de insulte și gesturi lipsite de prietenie, logică și diplomație, promovate în ultimii ani de România! Însemnele și numele României au fost eliminate din standul amenajat în cadrul celei de-a doua ediții a Expoziției China – țările Europei Centrale și de Est (ECE) / 16+1, inaugurată astăzi, la Ningbo, provincia Zhejiang.

România este singura țară din cadrul formatului 16+1 (Lituania a anunțat luna trecută că se retrage din format) absentă de la uriașul eveniment expozițional de la Ningbo, după ce Ambasada României în China a impus un blocaj total de comunicare și a interzis reprezentanților consulari și economici acreditați la Shanghai nu doar să răspundă la invitații și să participe, ci și să comunice cu organizatorii evenimentului.

FORMATUL “17+1”-1 | România între șicanele Occidentului și determinarea Chinei! (III)

În aceste condiții, dat fiind că standul rezervat României, în care sunt promovate produse românești, a fost amenajat pe cheltuiala părții chineze, organizatorii – între care se regăsește și guvernul provinciei Zhejiang – au dispus eliminarea însemnelor și numelui României, spațiul fiind aruncat în anonimat.

Veți spune că este un gest minor, simbolic … asta pentru că este posibil să nu cunoașteți limitele răbdării chineze și nici sensul următoarei idei: să te ferească sfântul de indiferența chineză!

România pe piața chineză

Dacă astăzi produsele românești mai sunt prezente pe uriașa piață comercială a Chinei meritul este exclusiv al mediului de afaceri chinez, unul extrem de dinamic, rezistent, vizionar și capabil să se adapteze permanent.

La Ningbo, grație investițiilor afaceriștilor chinezi, România are un Pavilion dedicat produselor naționale, vedete fiind apa minerală Borsec și produsele cosmetice Gerovital. Sunt două dintre cele mai importate, promovate și cunoscute produse românești pe piața chineză.

În egală măsură, România este total absentă în China în zona mediului de afaceri: zero companii, zero investiții, zero proiecte. Puținii oamenii de afaceri români au deschise companii locale, chinezești, în cele mai diverse domenii: de la industrie și construcție de vehicule, la arhitectură și consultanță juridică și economică, iar o parte dintre ele au succes inclusiv pe piețele globale. Dar, subliniez, sunt afaceri companii chinezești!

Ce fac țările ECE

Cele mai active țări europene din formatul China-ECE sunt: Ungaria, Serbia, Estonia, Polonia, Slovacia și Cehia, primele trei semnând, astăzi, agremente pentru intrarea în Parcul Internațional de Cooperare Industrială China-ECE de la Ningbo, dedicat cercetării și dezvoltării tehnologice, umane, financiare, economice, comerciale și culturale. Valoarea contractelor de investiții semnate astăzi la Ningbo este de 7,83 miliarde RMB (1,22 miliarde USD).

Recent, Ungaria a devenit una dintre țările de tranzit pentru rutele feroviare de marfă China-Europa. La data de 7 Iunie a.c. a fost inaugurată rută care leagă orașul Jinhua (provincia Zhejiang) și capitala Budapesta. Ungaria este al treilea cel mai mare partener comercial al Chinei din cadrul formatului 16+1.

Expo China-ECE 2021

Programată să se desfășoare în perioada 8-11 Iunie, Expo China-ECE 2021 include 20 de evenimente din domeniul: economic, comercial, științific, tehnologic și sănătate. Expoziția este organizată de Ministerul chinez al Comerțului și de Guvernul Provincial din Zhejiang.

Pe o suprafață de 200.000 de metri pătrați, expoziția promovează cele mai diverse mărfuri, de la alimentare, până la aparate de zbor ușoare și ambarcațiuni de lux.

Potrivit datelor furnizate de Vama Chinei, în primul trimestru din 2021, volumul schimburilor comerciale China-ECE a fost de 30,13 miliarde USD, în creștere cu 50,2% comparativ cu perioada similară din 2020.

Pentru a sublinia importanța pe care China o acordă relațiilor de cooperare cu țările ECE, președintele Xi Jinping a transmis un mesaj participanților le evenimentul de la Ningbo în care a arătat că platforma China -ECE este una dedicată extinderii prieteniei, cooperării și căutării unei dezvoltări comune.

Xi a reiterat mesajul transmis în luna Februarie a.c., în cadrul Summitului liderilor China-ECE, potrivit căruia China va importa mărfuri cu o valoare cumulată de peste 170 miliarde USD din țările ECE, în următorii cinci ani, urmând să facă eforturi pentru a dubla importul de produse agricole din țările central-est-europene.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CHINA-ECE, De departe ... România, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la NINGBO | China reacționează la gesturile lipsite de diplomație ale României!

  1. Pingback: Candva – Revista Pamfletului

  2. Pingback: China ne întoarce spatele - Ion Coja

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.