China așteaptă ca UE să își demonstreze autonomia strategică!

Afacerile internaționale trebuie să fie abordate cu calm, de toate părțile, prin negocieri, simultan cu susținerea multilateralismului, a declarat președintele Chinei, Xi Jinping, în timpul dialogului avut, luni, cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în cadrul unei summit-video, în urma căreia cele mai multe informații au fost oferite de partea chineză.

Mai mult, Xi a transmis speranța „ca partea europeană va juca un rol mai activ în afacerile internaționale, va reflecta cu adevărat autonomia strategică și va colabora pentru a menține pacea și stabilitatea mondială, dezvoltarea și prosperitatea”.

În context, liderul chinez a subliniat că autoritățile de la Beijing nu urmăresc ca în procesul de dezvoltare a Chinei să înlocuiască alte state în ierarhia globală, prin proiectele inițiate, cum este “O centură, un drum”, dorindu-se crearea mai multor oportunități pentru o dezvoltare comună.

Unul dintre subiectele abordate în cadrul discuțiilor a vizat Africa și sprijinul real acordat de Uniunea Europeană și China țărilor africane în perioada pandemică, în special legat de îmbunătățirea capacității de fabricare a vaccinurilor anti-Covid-19.

Pe acest fond, Xi a arătat că au fost semnate acorduri de suspendare a datoriilor între China și 19 țări africane, continental trebuind să primească asistență pentru a face față presiunii datoriilor, în vederea redresării economice.

China și UE ar trebui să extindă consensul și cooperarea, să abordeze  rațional disputele existente, în condițiile în care lume tinde tot mai mult spre mentalitatea jocului cu sumă zero, în locul cooperărilor, a arătat Xi Jinping. Potrivit acestuia, China este dispusă să faciliteze fluxul de persoane cu Franța, Germania și alte țări europene, asigurând în același timp controlul pandemiei.

Nu în cele din urmă, Xi a dat asigurări că pe măsură ce China continuă să se deschidă economic și UE va oferi un mediu de afaceri corect, transparent și nediscriminatoriu pentru companiile chineze, în conformitate cu principiile pieței.

De partea cealaltă, președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța se angajează să promoveze cooperarea cu China cu o atitudine pragmatic, susținând semnarea acordului de investiții UE-China și așteptând cât mai multe companii chineze să investească în Franța.

În comunicatul emis de Palatul Elysee, se arată că președintele Franței a salutat, alături de cancelarul german, angajamentul Chinei de a contribui la restructurarea datoriei țărilor vulnerabile, pentru a se face „progrese în realocarea drepturilor speciale de tragere ale Fondului Monetar Internațional (FMI), cu scopul de a mobiliza 100 de miliarde USD”, „sănătatea, dezvoltarea capacităților de producție farmaceutică în Africa”, fiind declarate priorități.

Alături de problemele care privesc Africa, cei trei lideri a mai abordat și evoluțiile din Iran și Myanmar, dar și probleme legate de mediu și obiectivele privind emisiile de gaze cu efect de seră.

La rândul său, Cancelaria federală a Germaniei a transmis un comunicat succint privind participarea cancelarului Angela Merkel la video-conferință, fiind evidențiate „schimb de opinii în special cu privire la statutul relațiilor dintre UE și China” și „comerțul internațional, protecția climei și biodiversitatea”.

Un alt aspect evidențiat de partea germană a vizat eforturile compune pentru „combaterea pandemiei Covid-19, furnizarea globală de vaccinuri și problemele internaționale și regionale”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Drumul Mătăsii, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.