FOTO – Realitatea din Afganistan: “Nu ne-am așteptat la o situație atât de pașnică și sigură pe care o avem acum!”

Absolvent al Facultății de Literatură din Kabul, fost jurnalist în Afganistan și China, Khalid Wardak (30 ani), este în prezent antreprenor în capitala afgană și în paralel își continuă studiile. A părăsit zona mass-media, însă a rămas atent la realitățile din țara sa. De asemenea, în ultimii ani, a fost implicat în viața publică din Afganistan.

Prieten și fost coleg, Khalid a acceptat să răspundă unor întrebări care privesc actualitatea afgană, să explice de la locul faptelor ceea ce este prezentat lumii și tradus în optică occidentală, cu precădere.

Te salut, Khalid. Îți mulțumesc pentru deschiderea cu care ai acceptat să vorbești despre cele care se întâmplă în țara ta. Este important să se cunoască punctul vostru de vedere, așa cum îl percepeți voi.

Îți spun ce se întâmplă în Afganistan din poziția de martor al situației. Nu doar mass-media occidentală, ci și mass-media chineză și din alte țări, provoacă și promovează subiecte negative. Bineînțeles că au propriile opinii și interese. Mass-media chineză încearcă permanent să pună responsabilitatea pe SUA, Uniunea Europeană și NATO.

Ce este real și ce este fals în imaginile prezentate în presa occidentală despre disperarea localnicilor de a părăsi Afganistanul?

Faptul este că oamenii care au lucrat cu guvernul SUA și forțele NATO, majoritatea încearcă să părăsească Afganistanul, deoarece SUA și țările NATO le-au spus că dacă vor să plece îi pot ajuta. Imaginile de la aeroport sunt reale, dar acolo nu sunt oamenii care au lucrat cu SUA. Sunt localnici care trăiesc în jurul aeroportului, care cred că dacă intră în aeroport vor putea pleca în SUA. Cei mai mulți dintre ei sunt ca să se bucure de situație și așa se produce înghesuială, mulțimi uriașe de oameni. De ce se întâmplă asta? Deoarece, cu primul zbor, unii localnici au avut șansa să plece în SUA, de aceea chiar și acum este mulțime de oameni pe aeroport, dar ei sunt toți oamenii care locuiesc aproape de aeroport, iar toate acestea sunt legate de gestionarea slabă a misiunii SUA.

Vreau să menționez că nu există niciun risc sau amenințare pentru persoanele care doresc să plece, ci doar se prefac că suntem amenințați. Talibanii au declarat și au promis că nu îi vor amenința pe cei care au lucrat cu forțele SUA și NATO. Dar, de asemenea, nu este ușor să ai încredere în talibani.

Care este atmosfera în rândul localnicilor: este bucurie sau tristețe pentru că americanii au plecat?

Aceasta este o întrebare foarte importantă. Pot spune că unii sunt fericiți și alții sunt triști. Oamenii care lucrează cu guvernul, de exemplu, studenții, jurnaliștii, proprietarii sau lucrători din social-media, din activitățile civile, femeile, nu au fost liniștiți, pentru că se gândeau că talibanii le vor diminua activitățile. Dar acum sunt mai liniștiți pentru că talibanii s-au schimbat foarte mult.

Chiar și eu, urăsc talibanii, dar acum comportamentul lor este bun, au chemat toți angajații guvernamentali să revină. Au chemat toate femeile și fetele să se întoarcă la locul de muncă și la studii. Chiar și ei au dat un moral deosebit femeilor care lucrează în sectorul sănătății. Majoritatea oamenilor apreciază comportamentul lor de până acum. Cred că, săptămâna trecută și de când a căzut Afganistanul, nimeni nu a fost ucis în această uriașă schimbare de putere.

Cum observi comportamentul talibanilor în raport cu populația, în special în Kabul?

Comportamentul lor este bun până acum, aduc unele schimbări pozitive în ceea ce privește securitatea din orașul Kabul. Acum situația este destul de pașnică, Daniel, nu ne-am așteptat la o situație atât de pașnică și sigură pe care o avem acum.

Te simți amenințat, îți este frică?

Nu, nu mi-e teamă. Astăzi am vorbit cu mulți talibani iar comportamentul lor a fost pașnic.

Care este și care va fi situația femeilor? Acesta este unul dintre subiectele pe care mass-media occidentală le promovează pentru a ataca forțele talibane!

Este o întrebare foarte importantă. În acest moment, situația este destul de bună, talibanii spunând că sunt dedicați drepturilor femeilor, toate fetele mergând la școlile și universitățile lor.

Care crezi că sunt partenerii de dialog în care au încredere talibanii: China, Rusia, Uniunea Europeană, SUA?

Cred că toate țările pe care le-ai menționat au un interes pentru talibani. SUA și Uniunea Europeană sunt foarte importante pentru talibani și afgani. Oamenii din Afganistan nu prea au încredere în Rusia și China care joacă un joc dublu și atât de confuz.

Cum crezi că vor evolua evenimentele din Afganistan, în următoarele luni?

Nu știm. Suntem confuzi. Partidele politice care negociază acum, majoritatea spun că încearcă să facă un guvern puternic și stabil, pe care toate partidele politice să îl poată susține și care să fie responsabil pentru pace, economie și așa mai departe.

Care este situația sistemelor de comunicații din Kabul și Afganistan? Mă refer la internet și telefonia mobilă?

Sistemul de comunicare este foarte bun, toți oamenii au acces la internet, nu am văzut restricții în ceea ce privește internetul și toate rețelele sociale. 95% din Afganistan are acces la servicii mobile sau fixe de telefonie.

Și o ultimă întrebare, Khalid. Cum vezi situația din Afganistan privind spre Pakistan și India?

Pakistanul sprijină talibanii, Pakistanul a creat grupul terorist taliban și Pakistanul îi sprijină în mod direct pe talibanii. Toți liderii talibanilor au fost în Pakistan, chiar și luptătorii grupului taliban au fost în Pakistan, unde au acces la o mulțime de facilități. De asta, Pakistanul este un refugiu sigur pentru talibani.

Cei mai mulți lideri ai talibanilor și dintre cei uciși în Pakistan, au pașapoarte pakistaneze.

În urmă cu două săptămâni a fost o cerere uriașă a afganilor de a sancționa Pakistanul. Hashtagul #SanctionPakistan a folosit de mai mult de un milion de afgani pe parcursul unei săptămâni, ceea ce înseamnă că oamenii știu rolul distructiv al Pakistanului în Afganistan, pentru că Pakistanul nu vrea niciodată un guvern stabil în Afganistan.

De partea cealaltă, India are o puternică relație istorică cu Afganistanul. India a ajutat guvernul afgan în ultimele două decenii, multe mari proiecte de construcții sunt realizate de India, sunt mulți tineri studenți afgani care studiază în India. La nivel internațional India a sprijinit guvernul anterior și rolul lor a fost pozitiv, ceea ce nu era acceptabil pentru Pakistan. Pakistanul a jucat și joacă un rol distructiv în Afganistan, iar India a jucat un rol pozitiv în Afganistan.

Până acum, India este bunul nostru partener comercial, produsele din Afganistan sunt foarte bine primite în India, iar India are o imagine foarte bună în ochii afganilor.

Repet, afganii, în special cei din generațiile educate, urăsc Pakistanul, deoarece susțin cu tărie talibanii, ceea ce este clar pentru oameni.

Apreciez că ești extrem de direct și că nu eviți să arăți că există o teamă, o reținere față de talibani. Asta deși spui că acum este mai liniște și mai multă siguranță acolo.

Îți mulțumesc, Khalid, și sper să am vești de la tine cât de curând posibil. Rămânem în legătură.

 Îți mulțumesc și eu. Sper să pot să îmi ajut țara.

Beijing/Kabul, 22 August 2021
Imaginile cu atmosfera de pe străzile din Kabul sunt făcute, astăzi, de Khalid. Interviu preluat de: AgoraVox, Occidentaliste, Reseau International

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Europa - Asia, Interviuri, Multilateralism ... în doi, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la FOTO – Realitatea din Afganistan: “Nu ne-am așteptat la o situație atât de pașnică și sigură pe care o avem acum!”

  1. SERBAN MITICA spune:

    TALIBANII S-AU SCHIMAT MULT. AU VAZUT SI EI ,CA NU POTI SA AI DUSMANI SI IN INTERIOR SI IN EXTERIOR.

  2. Preda spune:

    Foarte bine venita privire alternativa!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.