China și Rusia au încheiat lucrările la primul pod feroviar care leagă cele două țări, intrând în etapa de testare, până la sfârșitul anului.
Porțiunea principală a podului, cu o lungime totală de 2,2 kilometri, care traversează Fluviul Heilongjiang (China)/Amur (Rusia), face parte dintr-un ansamblu feroviar cu o lungime totală de 19,4 kilometri.
Porțiunea principală a podului are o întindere de 2.215 metri, din care 1.886 de metri în partea chineză. Lucrarea prevăzută cu ecartament standard (1435 mm) și cu ecartament specific Rusiei (1520 mm), leagă orașele Tongjiang, provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei și Nizhneleninskoye din estul Rusiei.
Deschiderea podului va face din orașul Tongjiang al patrulea punct de trecere a frontierei dintre China și Rusia, conectând sistemul feroviar al Chinei cu rețeaua feroviară din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Prin intermediul lucrării, distanța călătoriilor feroviare dintre Heilongjiang și Moscova va fi va scurtată cu 809 kilometri și cu aproape zece ore.
După finalizarea testelor, podul va fi deschis traficului în acest an și va deveni complet operațional în 2022.
Lucrările au început în luna Februarie 2014. Inițial, construcția a fost prevăzută să fie inaugurată după doi ani și jumătate, însă în luna Decembrie 2016 doar partea chineză a fost finalizată. În cele din urmă, construcția podului a fost încheiată complet la data de 17 August a.c.
Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 355 milioane USD, fiind suportată de cele două țări.
Podul va stimula schimburile comerțului bilateral China-Rusia și cooperările dintre estul îndepărtată al Rusiei și nord-estul Chinei, cu precădere în domeniul energiei și resurselor, fiind proiectat pentru o capacitate anuală de 21 de milioane de tone metrice. De asemenea, se dorește să fie un coridor major de transport între China și Europa, cu un rol important în Inițiativa „O centură, un Drum”.
Comerțul China-Rusia a depășit, în anul 2020, pentru al treilea an consecutiv, valoarea de 100 de miliarde USD. Potrivit Ministerului chinez al Comerțului, în primele șapte luni din 2021, comerțul bilateral a depășit 75,49 miliarde USD, în creștere cu 28% față de 2020.