Ambasada SUA la Beijing a cerut „plecarea autorizată” din China!

Reprezentanții misiunii diplomatice americane din Beijing au transmis, în mod oficial, Departamentului de Stat al SUA să aprobe „plecarea autorizată” a diplomaților și familiilor acestora aflate în China să părăsească țara, pe fondul “unor măsuri din ce în ce mai stricte privind izolarea Covid-19”.

Deocamdată, solicitarea nu a fost aprobată de Departamentul de Stat, însă a stârnit reacții Ministerului chinez de Externe, care a transmis că toate măsurile antiepidemice adoptate de China “sunt riguroase și bazate pe știință”.

Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, a transmis astăzi că “măsurile noastre eficiente au protejat bine cetățenii străini aflați în China. Acestea sunt în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și ale Convenției de la Viena privind relațiile consulare. Am făcut totul pentru ca personalul diplomatic și consular din China să se simtă confortabil și le-am protejat drepturile și interesele legitime. China este, fără îndoială, cea mai sigură țară în prezent”.

În opinia oficialului chinez, “evacuarea din cel mai sigur loc din lume va expune personalul american doar la riscuri mult mai mari de infecție. Logica din spatele deciziei SUA este confuză și greu justificabilă”.

Manifestând profundă îngrijorare și nemulțumire față de noua situație, MAE chinez a exprimat speranța că SUA vor respecta protocoalele COVID-19 existente în China și vă decidenții de la Washington vor analiza cu atenție “așa-numita plecare autorizată a personalului diplomatic și consular” aflat la Beijing.

Fără să prezinte în mod oficial nemulțumirile, reprezentanții diplomatici și consulari ai SUA în China au lăsat să se înțeleagă că sunt deranjați de strategia “zero-Covid” aplicată la nivel național și care își propune să elimine toate cazurile din interiorul granițelor.

China continentală a raportat, astăzi, un număr total de 24 de noi cazuri de infecție Covid-19 cu transmisie locală (14 Beijing, 4 Heilongjiang, 2 Xinjiang și câte unul în Hebei, Liaoning, Henan și Guangdong) și 20 de cazuri de import.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Ambasada SUA la Beijing a cerut „plecarea autorizată” din China!

  1. doina0034gmailcom spune:

    Un adevar de necontestat :”Evacuarea din cel mai sigur loc din lume va expune personalul american doar la riscuri mult mai mari de infecție. Logica din spatele deciziei SUA este confuză și greu justificabilă.”Dar pentru aceasta trebie sa gandesti !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.