China susține respectarea preocupărilor de securitate ale tuturor țărilor

Este necesar ca lumea să renunțe la mentalitatea Războiului Rece și să fie respectate preocupările rezonabile de securitate ale tuturor țărilor, pentru ca prin negocieri să fie stabilit un mecanism european de securitate echilibrat, eficient și durabil, a declarat astăzi președintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul unui dialog telefonic purtat cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, pe marginea situației din Ucraina.

Președintele Xi a subliniat că situația din estul Ucrainei s-a schimbat dramatic, provocând o mare îngrijorare în cadrul comunității internaționale. Acesta a arătat că poziția Chinei în chestiunea ucraineană este adoptată având în vedere situația complexă reală.

China sprijină atât partea rusă, cât și partea ucraineană, în rezolvarea prin negocieri a problemelor existente, poziția de bază a Chinei privind respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor rămânând neschimbată. Mai mult, președintele Xi Jinping a arătat că autoritățile de la Beijing sunt dispuse să colaboreze cu toate părțile implicate pentru a susține un concept comun, cuprinzător, cooperant și durabil de securitate, pentru a susține ordinea internațională bazată pe dreptul internațional.

De partea cealaltă, președintele Vladimir Putin a prezentat evenimentele din perspectivă istoriei problemei ucrainene. De asemenea,  a prezentat situația operațiunilor militare speciale derulate de armata rusă în estul Ucrainei, subliniind că SUA și NATO au ignorat timp îndelungat preocupările legitime de securitate ale Rusiei.

Putin a mai arătat că SUA și NATO și-au nerespectat, în mod repetat, angajamentele luate, împingând extinderea militară spre Est, provocând astfel linia roșie strategică a Rusiei.

În cadrul discuției, liderul de la Moscova a mai arătat că Rusia este dispusă să susțină negocieri la nivel înalt alături de Ucraina.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la China susține respectarea preocupărilor de securitate ale tuturor țărilor

  1. beria spune:

    Presedintele XI ioaca la mai multe capete si il obliga pe PUTIN sa faca ce a facut CHINA in trecut SA SE ALIEZE CU AMERICANII ! Duplicitatea presedintelui va avea consecinte neplacute pentru tara !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.