Deloc în linia comunicării devenite șablon în relația SUA-China, după dialogul președinților Joe Biden – Xi Jinping, de ieri seară (ora Beijing), cei care au ieșit primii cu un mesaj au fost chinezii. Se întâmpla chiar în timpul derulării discuțiilor care au durat două ore și în care, cel puțin urmărind comunicatele oficiale și conferința de presă de la Washington, nu a făcut decât să reconfirme pozițiile fiecărei părți: SUA în permanent asalt îmbrăcat cu ostentație în dublu limbaj, China dispusă la dialog, dar extrem de rigidă în nuanțarea pozițiilor.
Extrem de important ca nuanțe de fond ale acestui dialog, trebuie evidențiate două specte.
Primul aspect, că în timp ce liderii de la Washington și Beijing dialogau pe tema crizei din Ucraina, liderul de la Moscova participa la un concert aniversal dedicat reunificării Crimeei cu Rusia, organizat în complexul sportiv Luzhniki din Moscova. În cadrul evenimentului, președintele Vladimir Putin a declarat, în fața câtorva zeci de mii de oameni:
“Era necesar să scoatem Crimeea din acea poziție umilitoare, din acea stare umilitoare în care erau scufundate Crimeea și Sevastopolul când făceau parte dintr-un alt stat care finanța aceste teritorii după așa-zisul principiu rezidual. (…)
Cert este că locuitorii din Crimeea și Sevastopolul au făcut ceea ce trebuia atunci când au pus o barieră dură în calea neonazților și naționaliștilor extremi. Pentru că ceea ce s-a întâmplat în alte teritorii și se întâmplă încă este cea mai bună confirmare a acestui lucru.
Nici oamenii care au trăit și trăiesc în Donbas nu au fost de acord cu această lovitură de stat. Împotriva lor au fost organizate imediat operațiuni militare punitive și nu una, au fost imediat cufundați într-o blocada, supuși bombardamentelor sistematice cu tunuri, lovituri aeriene – asta este tot ceea ce se numește genocid.
Dorim să salvăm oamenii de această suferință, din acest genocid – acesta este principalul motivul și scopul operațiunii militare pe care am lansat-o în Donbass și Ucraina, tocmai acesta este scopul.” – Vladimir Putin/Moscova, 18 Martie 2022
Al doilea aspect, privește comunicarea oficială din China. În ultimele zile, mass media chineze au readus în plim plan evenimentele din 1992, când a fost stabilit Consensul și opoziția în fața “independenței Taiwanului”, consens asimilat principiului “o țară, două sisteme”, promovat în 1979, care a susținut procesul de revenire la patria mamă a teritoriilor chineze Hong Kong (1997) și Macao (1999), devenite regiuni administrative speciale în cadrul RP Chineze.
Revenind la mesajele transmise de fiecare parte, dialogul de ieri nu a schimbat nimic, fiind cel mult cimentate pozițiile cunoscute, pe care le voi rezuma succint, înainte de a reda pozițiile oficiale pe larg, privind relațiile bilaterale și criza din Ucraina.
Ca o notă de interes pentru cei care studiază comunicarea, trebuie urmărite cu atenție observațiile subliniate de fiecare parte cu privire la ceea ce a evidențiat partea cealaltă, în condițiile în care multe dintre opiniile exprimate lipsesc din mesajele oficiale proprii.
SUA
Președintele Joe Biden, inițiatorul dialogului, a transmis un mesaj care a dorit să arate Chinei că SUA respectă sensibilitatea privind Insula Taiwan, reiterând respectarea politicii existenței unei singure Chine, însă imediat a subliniat că nu vor sista sprijinul solid pentru Taiwan, ceea ce include și înarmarea.
Cu privire la situația din Ucraina, președintele Biden a clarificat implicațiile și consecințele în cazul în care China va acorda sprijin Rusiei, cu efecte grave în relația bilaterală dar și pentru întreaga lume.
Totodată, Biden ținut să evidențieze îngrijorarea cu privire la faptul că Rusia răspândește dezinformare cu privire la armele biologice dezvoltate în Ucraina, fără însă a prezenta informații legate de zecile de laboratoare bilogice dezvoltate acolo. Cel puțin aceste explicații nu apar în datele publice făcute de cele două părți.
CHINA
Președintele Xi Jinping a transmis că relația China-SUA devine tot mai complicată, în condițiile în care Beijingul se aștepta la ieșirea din “situația dificilă creată de administrația anterioară a SUA”, fiind remarcat în special faptul că sunt trimise semnale greșite privind Taiwanului, fapt “foarte periculos” care va avea un impact perturbator asupra relațiilor bilaterale.
Cu privire la situația din Ucraina, președintele Xi a subliniat că toate părțile trebuie să sprijine Rusia și Ucraina să ajungă la dialog și negocieri care să ducă la pace, asta incluzând și faptul că SUA și NATO trebuie să susțină un dialog cu Rusia, pentru a atenua preocupările de securitate atât ale Rusiei, cât și ale Ucrainei. De asemenea, a invocat necesitatea ca marile țări să se respecte reciproc, să respingă mentalitatea Războiului Rece, să se abțină de la confruntare și să construiască o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă pentru întreaga lume
Nu în ultimul rând, președintele Chinei a abordat tema pandemiei COVID-19, din perspectivă socială și economică.
Unde suntem, acum?
La un an după dialogule extrem de dur SUA-China, derulat la Anchorage (Alaska – 19 Martie 2021), în care Beijingul a cerut autorităților de la Washington respect reciproc, onestitate și fiecare să își vadă de propriile probleme interne (vezi AICI), discuțiile de ieri dintre liderii celor mai puternice țări economice și militare ale lumii nu au adus nimic nou.
SUA nu doresc să renunțe la poziția hegemonică, făcând abuz de absolut toate metodele legale și mai puțin legale. China nu admite ca evoluția internă și externă, pe un uriaș suport economic, să îi fie împiedicată, iar pentru asta promovează o neutralitate interesată, refuzând să se poziționeze simultan cu o alimentare a părților intersectate în propria evoluție, care exprimă nuanțe similare.
SUA doresc totul, nu oferă nimic!
Așa cum am subliniat, reacția SUA după dialogul cu China a venit cu întârziere și nu sub forma unui comunicat sau al tradiționalului transcript al pozițiilor prezentate de președintele Joe Biden. Casa Albă a optat pentru o conferință de presă organizată cu întârziere, în care au fost prezentate punctele de vedere exprimate de președinte, apoi la secțiunea întrebări nu a fost oferit absolut niciun răspuns. (vezi AICI)
Iată principalele puncte de vedere exprimate în conferința de pesă.
După ce a dat asigurări că dialogul dintre președintele Biden și președintele Xi a fost realizat printr-o legătură video securizată, partea americană a evidențiat că părțile au avut o “conversație directă. A fost de fond și a fost detaliată. Cei doi lideri și-au petrecut preponderența timpului discutând despre invazia neprovocată și nejustificată de către Rusia a Ucrainei, precum și despre implicațiile crizei pentru relațiile dintre SUA și China și ordinea internațională”.
Președintele Biden a subliniat sprijinul pentru o soluționare diplomatică a crizei din Ucraina, prezentând o evaluareasupra acțiunilor derulate de președintele Vladimir Putin și a “calculelor greșite ale acestuia”, dar și “unitatea Statelor Unite și a Aliaților și a partenerilor săi, coordonarea fără precedent cu partenerii noștri europeni, NATO și Indo-Pacific și unitatea globală copleșitoare și condamnarea Rusiei – invazia Ucrainei de către Rusia, precum și sprijinul pentru Ucraina”.
e acest fond, președintele Biden “a clarificat implicațiile și consecințele ca China să furnizeze sprijin material – dacă China ar oferi sprijin material – Rusiei în timp ce își urmărește războiul brutal în Ucraina, nu doar pentru relația Chinei cu Statele Unite, ci și pentru întreaga lume”.
De asemenea, Biden “a subliniat îngrijorările că Rusia răspândește dezinformarea cu privire la armele biologice în Ucraina ca pretext pentru o operațiune cu steag fals”, exprimând îngrijorările cu privire la ecoul pe care în are “asemenea dezinformare”.
În cadrul relației bilaterale, cei doi lideri au discutat despre importanța gestionării concurenței dintre cele două țări, de a aborda zonele de risc strategic și de a menține linii deschise de comunicare.
“În ceea ce privește întrebarea despre Taiwan, președintele Biden a fost foarte clar că politica noastră nu s-a schimbat, că – știți, el a reiterat politica noastră de o singură China bazată pe Legea relațiilor cu Taiwan, cele trei comunicate, cele șase asigurări.
Și el a subliniat, de asemenea, îngrijorările cu privire la acțiunile coercitive și provocatoare ale Beijingului în strâmtoarea Taiwan. Președintele Biden a spus clar că ne opunem oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului din strâmtoarea Taiwan.
Și, știți, aș reaminte doar, evident, că însuși președintele Biden a votat pentru Legea relațiilor cu Taiwan și s-a angajat ferm față de principiile din acesta și că administrația Biden a demonstrat în mod constant un sprijin solid pentru Taiwan și va continua să facă asta. ”
China cere SUA să evite confruntarea
Potrivit comunicatului oficial prezentat de Ministerul chinez de Externe, la puțin scurt după încheierea dialogului (vezi AICI), schimbul de opinii a fost unul “sincer și aprofundat”, deși “relația SUA-China a ajuns din nou într-un moment critic”.
Partea chineză evidențiază că președintele Biden “a reiterat că SUA nu caută un nou Război Rece cu China, nu are ca scop schimbarea sistemului Chinei, revitalizarea alianțelor sale nu vizează China, iar SUA nu susțin independența Taiwanului”, prin urmare “nu are intenția de a căuta un conflict cu China”.
În acest sens, SUA sunt pregătite să aibă un dialog sincer și o cooperare mai strânsă cu China, să rămână angajate în politica existenței unei singure Chine și să gestioneze eficient concurența și dezacordurile pentru a asigura creșterea constantă a relației.
COMENTARIU | China respinge și referendumul din Crimeea, și sancțiunile SUA-UE împotriva Rusiei
Președintele Xi a remarcat noile evoluții majore din peisajul internațional, înregistrate de la primul dialog virtual din luna Noiembrie 2021.
“Tendința dominantă de pace și de dezvoltare se confruntă cu provocări serioase. Lumea nu este nici liniştită, nici stabilă. În calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și ai celor două economii lider ale lumii, China și SUA trebuie nu doar să-și conducă relațiile pe drumul cel bun, ci și să își asume partea de responsabilități internaționale și să lucreze pentru pacea și liniștea mondială”.
Președintele Xi a subliniat că în cadrul relației bilaterale trebuie să existe respect reciproc, să coexiste în pace și să evite confruntarea, pin intensificarea comunicării și dialogului la toate nivelurile și în toate domeniile.
Partea chineză evidențiază și faptul că “președintele Biden a reiterat că SUA nu încearcă să aibă un nou Război Rece cu China, să schimbe sistemul Chinei sau să revitalizeze alianțele împotriva Chinei și că SUA nu sprijină independența Taiwanului și nici nu intenționează să caute un conflict cu China”, la care președintele Xi a declarat: “Iau aceste remarci foarte în serios”.
Președintele Xi a subliniat că relația China-SUA, în loc să iasă din situația dificilă creată de administrația anterioară a SUA, a întâmpinat un număr tot mai mare de provocări.
“Ceea ce merită remarcat în special este că unii oameni din SUA au trimis un semnal greșit forțelor pro-independența Taiwanului. Acest lucru este foarte periculos. Gestionarea greșită a problemei Taiwanului va avea un impact perturbator asupra relațiilor bilaterale.
China speră că SUA vor acorda atenția cuvenită acestei probleme. Cauza directă a situației actuale din relația China-SUA este aceea că unii oameni din partea SUA nu au dat curs importantei înțelegeri comune la care au ajuns cei doi președinți și nu au dat curs declarațiilor pozitive ale președintelui Biden. SUA au perceput și calculat greșit intenția strategică a Chinei.”
Legat de situația din Ucraina, președintele Xi a subliniat că “China nu dorește să vadă situația din Ucraina ajunsă la situația actuală”, China opunându-se războiului.
“Toate părțile trebuie să sprijine în comun Rusia și Ucraina în dialogul și negocierile care vor produce rezultate și vor duce la pace. SUA și NATO ar trebui, de asemenea, să aibă un dialog cu Rusia pentru a aborda cheia crizei din Ucraina și pentru a atenua preocupările de securitate atât ale Rusiei, cât și ale Ucrainei”.
În opinia liderului chinez, prioritatea presantă este menținerea dialogului și a negocierilor, evitarea victimelor civile, prevenirea unei crize umanitare și încetarea ostilităților cât mai curând posibil. O soluție durabilă ar fi ca țările mari să se respecte reciproc, să respingă mentalitatea Războiului Rece, să se abțină de la confruntarea blocurilor și să construiască pas cu pas o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă pentru regiune și pentru lume. “China a făcut tot posibilul pentru pace și va continua să joace un rol constructiv”.
Nu în ultimul rând, președintele Xi a subliniat că, având în vedere nevoia de a lupta împotriva COVID-19, pe de o parte, și de a proteja economia și mijloacele de trai ale oamenilor, pe de altă parte, “lucrurile sunt deja foarte dificile pentru țările din întreaga lume”.