Memoria … distanța care se cască între Occident și cealaltă lume!

Ministrul Apărării își face apariția public făcând o Cruce. Garnizoana Moscovei aliniată la milimetru. Armată! Mândrie și Demnitate!

Trăiți în prezent, fără să uitați trecutul. Iertați, dar nu faceți compromisuri în fața națiunii. Nu renunțați niciodată la dragostea pentru țară, la credință, la valorile și obiceiurile tradiționale, la respectul pentru celelalte popoarele și culturi, dar fără a lăsa pe nimeni să calce în picioare și să anuleze valori vechi de milenii. Sunt principale idei din lecția de demnitate națională dată lumii de Moscova, la 9 Mai 2022. Vezi întreaga paradă militară AICI.

Evident, președintele Vladimir Putin are dreptate. Și nu doar din perspectiva și interesele Federației Ruse. Lumea nu trebuie să devină o permanentă pistă de aterizare și teren de încercare pentru miliardarii americani care, deja, controlează majoritatea țărilor UE.

Parada organizată acum două zile, în Piața Roșie din Moscova, ne atrage atenția asupra unei realități despre care politicienii de la București se tem să vorbească, pentru că sunt în totalitate sub bocancul noilor asupritori: SUA-UE! Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, deconectații de la România din USR, și decalibrații de la AUR, nu au curajul, demnitatea și bărbăția să vorbească, fără echivoc, fără să negocieze un milimetru, despre ROMÂNIA!

Toți spălații pe creier, după ce le-au fost extirpate sufletul național, susțin alinierea fără comentarii la principiile și valorile occidentale. Dar, care sunt acestea și cât se potrivesc ele cu valorile, tradițiile și memoria românilor?
Discuția este lipsită de sens. Toți știm că familia este formată din femeie și bărbat, că nu există alte genuri. Toți știm că dacă ești bărbat și te urci pe tocuri, și dau cu ruj peste barbă și mustață, ai probleme de maturizare. Toți știm că Biserica și Credința sunt repere morale, la fel cum familia, școala, și armata, sunt pilonii unei națiuni conștiente de propria existență.

Mai este România conștientă? Mai este România condusă de lideri dotați cu memorie, cu respect pentru trecut și prezent? Răspunsul general este: NU!

În fond, ce ne spune, nouă, ca români, parada de la Moscova? În primul rând că Rusia știe cine este și ce vrea. Apoi, că la Moscova sunt lideri care au ca prioritate interesul Federației Ruse, și nu în ultimul rând că pentru această prioritate sunt gata să atace, dincolo de granițe. De ce? Răspunsul a fost dat de președintele Putin, în mesajul transmis public, întregii lumi:

”Această degradare morală a deschis calea falsificărilor cinice ale istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial, încercărilor de a incita la rusofobie, de a glorifica trădătorii, la a batjocori memoria victimelor și a șterge curajul celor care au luptat și au suferit pentru Victorie”. – Vladimir Putin, 9 Mai 2022

Din păcate, degradarea morală, falsificarea, trădarea și batjocura, au devenit singure și obligatorii reguli în politica de la București. Pentru că nu trebuie să fii nici comunist, nici rusofil, ca să observi că România este un spațiu abuzat de străinii care au plantat în fruntea țării cele mai odioase slugi, pentru că prin ele sunt distruse: demnitatea, onoarea, credința și istoria românilor!

Pe scurt, prin guvernările Iohannis și complicitatea partidelor parlamentare, este ștearsă MEMORIA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, contribuind astfel la prăpastia care se cască între Occident și cealaltă lume, care nu acceptă să fie o piesă pe masa intereselor străine!

Când, ca națiune, vom înțelege gravul dezechilibru în care am fost duși de propria dorință de a uita cine suntem, vom realiza cât de mult am fost dezechilibrați, deturnați și transformați dintr-un popor, într-o mulțime fracturată, lipsită de coloană vertebrală și morală!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

9 răspunsuri la Memoria … distanța care se cască între Occident și cealaltă lume!

 1. vld spune:

  11 mai. Ziua întemeierii Noii Rome. Așa se numea Constantinopolul în secolul IV. Banditul ortodox de la Kremlin a invadat o țară creștină cu sprijinul cecenilor musulmani. Dacă e atît de ortodox (și este!) de ce nu a recucerit Constantinopolul, mama rusiei pravoslavnice? Niciodată rușii – popor laș, primitiv și fundamental ateu – nu au crîcnit în fața marilor puteri. Au atacat șoricei.

  • Dan Tomozei spune:

   Sigur aveți răspunsul, dar … vă dau o mână de ajutor: pentru că nu Turcia reprezintă un pericol pentru Rusia!
   Gânduri bune.

 2. Rusu spune:

  Stomate Domnule Dan Tomozei, am citit in Cațavencii un articol al lui Buscu despre ajutorul american dat URSS in al doilea război mondial. Am 68 de ani, am in biblioteca mea o secțiune de istorie de câteva sute de cărți, ma informez continuu, primele cărți de istorie au fost cele care tratau acest război. Dar atâta uluire in fata unor cifre și comentarii atât de neverosimile și înjositoare, nu am avut pana acum. Va rog, cu probitatea pe care o știu, sa faceți un comentariu.
  Cu stima Rusu C

  • Dan Tomozei spune:

   Am urmărit textul lui Doru Bușcu. Nu face decât să citeze din Lend-Lease Act, înțelegerea ruso-americană. Până aici nimic spectaculos. Textul capătă nuanță de proastă-superioritate când minimalizează până la dispariție rolul rușilor în război. Mai mult, paralela cu Ucraina, cu milioanele de morți din perioada stalinistă … face textul o varză a la Cluj. Bușcu bagă în spaimă rigoarea și inteligența care, în general, îl caracterizează.

 3. Mircea spune:

  Sunteti acelasi Dan Tomozei de acum 25 – 30 de ani? Imi pare rau ptr dumneavoastra

 4. Da, uneori istoria (adică memoria) devine pentru unii extrem de primejdioasă și complet inutilă. Regretatul, din punctul meu de vedere, academician Dinu C. Giurescu deplângea această stare de fapt, deplângea, practic, lipsa unei educații sănătoase capabilă să înfrângă nu numai hipnoza digitală ci și orice fel de propagandă. Mințile spălate NU mai au nevoie de memorie, nici de puntea aceasta între ieri și mâine care ar trebui să se construiască zi de zi pătimaș și tenace, fiindcă instruirea ar putea să deschidă conștiința individului cu privire la morală, la spirit critic dar mai ales la valori. Iar valorile, pe care „elitele” sunt atât de dornice să le excludă complet din ADN-ul românilor, reprezintă zestrea indispensabilă a unei existențe conștiente între acest ieri și mâine, un temei sacru de a viețui aici și NU aiurea, de a îndrăzni pe culmi pe măsura rădăcinilor. Iar dacă tot am căpătat titulaturi precum cea de „mămăligari”, „mioritici”, „națiune vegetală”, atunci nici nu se va gândi cineva să ofere soluțiile ieșirii din acest impas, din această stagnare socială și culturală, în care oamenii au devenit niște simple rotițe ale unui mecanism mai amplu, încetând să mai fie subiecți sociali câtă vreme nimic nu se mai bazează pe cunoștințe profunde și pe idei perene, câtă vreme multora le arde pe frunte amara deviză a acelui bei venetic, pripășit pe plaiurile noastre și pe al cărui pumnal e scrijelit lamentul: „ci nu rămâne în urma noastră decât cenușa” – perfecta definiție a irosirii unui aventurier ce și-a jucat viața doar pe cartea căpătuielii. Cam ăștia suntem, fie că ne place sau nu! Și „frații” întru credință de la Răsărit au dus-o rău după dezmembrarea URSS-ului, fiind la un pas de disoluție totală, dar au avut patrioți adevărați în Armată și KGB care i-au salvat din colții colonialismului. Fibra noastră pur naționalistă a fost decimată în temnițele Anei Pauker. Am rămas doar… ceea ce se vede, fără acel dram de dreptate și adevăr nimbate de un strop de bunătate.
  Când nu există soluții REALE, constructive în vederea ieșirii din marasm, consider că-i inutil să mai dezbat subiectul! Deoarece NU necunoscutul ne determină destinul, ci dimpotrivă, tocmai ceea ce este mai bine cunoscut.

  P.S. TOTAL de acord cu primul comentariu!

 5. Anonim spune:

  Bine ati revenit ! Mie cel putin, mi-ati lipsit…..

  • Dan Tomozei spune:

   Vă mulțumesc. A trebuit să concentrez energiile asupra manuscrisului pentru noua carte. Am predat materialul la editură și am revenit. Gânduri bune.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.