Câteva milioane dintre rezidenții din Shanghai au depășit bariera celor 60 de zile de când se află în carantină, întregul oraș cu peste 26 de milioane de locuitori urmând să depășească această limită zilele acestea. Autoritățile centrale au anunțat că o relaxare generală va fi permisă la Shanghai după data de 1 Iunie a.c.
La rândul lor, locuitorii capitalei Beijing au depășit bariea celor 30 de zile în care, aproape consecutiv, au trecut prin testarea în masă Covid-19, și de când, acolo unde este posibil, a fost dispus lucrul de acasă.
Potrivit statisticilor prezentate astăzi de Comisia Națională de Sănătate din China, la nivelul zonei continentale (1,4 miliarde locuitori) au fost raportate 130 de noi cazuri, din care 104 cu transmisie locală și 26 de import. Din totalul noilor cazuri locale, 48 sunt la Shanghai, 36 Beijing, 11 Tianjin, 9 Henan. (vezi grafic)
Situația la Shanghai – 439 cazuri în ultimele 7 zile
În urma deciziilor politice aplicate la nivel național privind dinamica „Zero-Covid”, răbdarea și limitele sociale ale rezidenților din Shanghai sunt puse la încercare, în multe dintre districtele și cartierele orașului ne mai fiind înregistrate noi cazuri de mai mult de 20 de zile. Pe acest fond, unui număr restrâns de locuitori le este permis să părăsească zonele rezidențiale, în baza unor permise de câteva ore.
Pe de altă parte, treptat și extrem de lent, la Shanghai se iese de sub presiunea carantinări stricte, care a generat efecte economice uriașe. Chiar dacă autoritățile au făcut eforturi pentru a asigura hana strict necesară locuitorilor, distribuită prin voluntari și adminstratorii, după două luni de blocaj, lipsa resurselor financiare începe să devină o problemă pentru multe dintre familii.
Între efectele carantinării orașului Shanghai, se regăsește intenția de a părăsi metropola, fie că sunt chinezi, fie că sunt străini, pentru cei din urmă decizia privind chiar părăsirea Chinei.
Situația la Beijing – 336 cazuri în ultimele 7 zile
Legat de situația epidemică din capitala Beijing, începând din 22 Mai a.c., cu excepția restaurantelor care oferă servicii de livrare, spațiilor alimentare și farmaciilor, toate locurile de divertisment interioare, sălile de sport, spațiile de antrenament și marile magazine au fost închise. Asta în condițiile în care, începând de ieri, Beijingul are nouă zone cu risc ridicat COVID-19 și 21 de zone cu risc mediu.
Toate zonele cu mare atracție turistică din Beijing au fost închise sau au fost obligate să permită accesul în limita a 30% din capacitate, măsuta fiind aplicată și parcurilor publice.
În capitala Beijing, începând cu data de 25 Aprilie a.c., până astăzi, au fost aplicate 24 de runde de testare în masă, numărul celor testați zilnic fiind de peste 16 milioane din totalul de pesye 22 de milioane de rezidenți. În urma rundelor de testare în masă, în ultima lună, au fost confirmate 1.642 de cazuri, cele mai multe în districtul Chaoyang 417, urmat districtul Fangshan 412, Fengtai 346 de cazuri și Haidian 214.
Majoritatea lanțurilor de transmitere a COVID-19 raportate în primele etape ale focarului în curs de desfășurare la Beijing au fost întrerupte, iar numărul de grupuri de infecție din oraș este în scădere semnificativă, a declarat miercuri un înalt oficial.
Adjunctul șefului Comisiei de Sănătate din Beijing, Zhong Dongbo, a declarat că situația epidemică din Beijing este pusă sub control, orașul urmând să realizeze curând o dinamică zero-COVID. „Numărul lanțurilor de transmisie a infecției și focarelor a scăzut de la aproximativ 17 în perioada de vârf, la trei, noile cazuri fiind în principal în zone controlate și în zonele în care a fost aplicată carantina”, a declarat Zhong.
În urma verificărilor aplicate pe linie administrativă și politică, a fost dispusă demiterea directorului Comisiei de Sănătate din Beijing, fiind „suspectat de încălcare gravă a disciplinei și a legii”, în procesul de combatere epidemică.
Dinamica „zero-COVID”
Șeful echipei de experți pentru răspunsul și eliminarea COVID-19 din cadrul Comisiei Naționale de Sănătate din China, Liang Wannian, a explicat că dinamica „zero-COVID” nu înseamnă „zero infecții”, esența politicii vizând oprirea răspândirii noilor infecții cât mai rapid posibil, pentru a nu se lăsa virusul să scape de sub control.
Având în vedere dezvoltarea regională dezechilibrată și resursele medicale insuficiente, în absența acestei politici, China ar înregistra un număr uriaș infecții, însoțit de cazuri grave și decese la un nivel incontrolabile.
Un studiu apărut în publicația chineză de specialitate „Resurse de Sănătate”, în Iulie 2021, arară că în China existau aproximativ 4,37 de paturi de terapie intensivă la 100.000 de locuitori, în timp ce numărul paturilor ATI era de 33,9 în Germania (2017) și de 25,8 în SUA (2018).
Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că în China trăiesc 267 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani, din care 260 de milioane prezintă probleme de sănătate.
Un studiu comun realizat de cercetători chinezi și americani arată că, la dimensiunea populației, China ar risca peste 1,5 milioane de decese cauzate de COVID-19, dacă ar renunța la politica „zero-COVID” și dacă nu ar fi aplicate niciun fel de măsuri de protecție, între care intensificarea vaccinării la persoanele vârstice și accesul la tratamente.
Studiul mai arată că proiecțiile privind vârful de presiune pe terapia intensivă ar fi de 15,6 ori mai mare decât capacitatea existentă, ceea ce ar duce la peste 1,5 milioane de decese.
Acestea sunt doar unele dintre argumentele pentru care guvernul Chinei a decis să aplica strategia „zero-COVID”, care include testarea frecventă în masă, derularea de anchete epidemiologice stricte, urmărirea, izolarea contacților și eliminarea cât rapid a noilor focare.
Un răspuns la CHINA: Shanghai, 60 de zile de carantină, Beijing, 30 de zile de testare în masă!