Serbia respinge șantajul Germaniei privind sancțiunile la adresa Rusiei

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a respins presiunile formulate de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, cu privire la necesitatea impunerii de sancțiuni Rusiei. În cadrul discuțiilor avute vineri, la Belgrad, pe tema crizei din Ucraina, cancelarul Scholz a cerut Serbiei, „într-o manieră decisivă, clară și tranșantă”, să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, a declarat Vucic, după întâlnire. Mai mult, Scholz a vorbit de condiția ca Serbia să se alăture sancțiunilor, dacă aspiră la UE.

„Am vorbit despre poziția noastră și despre situația specifică pe care o are Serbia, legat de provincia Kosovo și Metohija”, a declarat Vucic, referindu-se la provincia sârbă care și-a declarat unilateral independența, în 2008, după ce Serbia a fost bombardată de NATO, în 1999.

„Oricât de mult vă place integritatea Ucrainei, noi iubim integritatea Serbiei”, a subliniat Aleksandar Vucic, care a amintit sprijinul Rusiei pentru integritatea teritorială a Serbiei în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, Vucic a evidențiat prietenia tradițională Serbia-Rusia și cooperarea energetică bilaterală.

Pe acest fond, liderul de la Belgrad a arătat că Serbia are o poziție diferită cu privire la necesitatea impunerii de sancțiuni Rusiei. „Noi ne amintim cum arată sancțiunile și, pe de altă parte, am avut un alt tip de relații cu partea rusă, timp de secole”.

De partea cealaltă, cancelarul Scholz a exprimat așteptarea Uniunii Europene ca „toți candidații la aderare să se alăture sancțiunilor”, reiterând sprijinul Germaniei pentru aderarea Serbiei la uniune, dar și pentru reconfigurarea sistemului energetic al țării, aflat în relația de dependență față de Rusia.

În urmă cu o săptămână, președintele Vucic a vorbit despre agresiunea occidentală, în condițiile în care țările membre UE au închis spațiul aerian pentru aeronava ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care avea programată o vizită la Belgrad.

„Sunt surprins de amploarea isteriei din jurul Serbiei”, a declarat Vucic cu privire la numărul fără precedent de reporteri străini sosiți la Belgrad pentru „a face o poză lui Vucic cu Lavrov”, reporteri care „cereau să devenim parte dintr-o mafie”.

„Eu nu îndrăznesc să spună niciun cuvânt Rusiei, așa că au decis să o agreseze pe micuța Serbie.
Rusia este, în mod tradițional, un prieten cu Serbia. De ce ar trebui să-i excludem pe Dostoievski și Ceaikovski din programe? Nu vrem să facem parte din mafia care îl condamnă pe Dostoievski. Arătați-mi cine este mai mare decât Dostoievski la nivel mondial.
Veți spune asta și Turciei? Veți exclude Turcia din NATO?” – Aleksandar Vucic.

În cadrul unui interviu acordat Pink TV, în luna Februarie a.c., Vucic a declarat presiunile politice asupra Serbiei sunt în creștere, însă, 85% dintre sârbi vor fi întotdeauna de partea Rusiei.

Presiunile politice asupra Serbiei din cauza deciziei lui Putin vor crește. Doar ceea ce am trăit în ultimele trei zile îmi confirmă cuvintele. Ne așteaptă o perioadă dificilă pentru Serbia. (…)

Serbia este pe calea europeană, Serbia a sprijinit Ucraina. Pe de altă parte, aveți 85% din națiune care va fi de partea Rusiei, indiferent ce s-ar întâmpla. – Aleksandar Vucic.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la Serbia respinge șantajul Germaniei privind sancțiunile la adresa Rusiei

  1. Vlad Tepes spune:

    Pacat ca in 1989 Iugoslavia a abdicat da la ”dreptate si demnitate” prin comportamentul fata de Romania.
    Apoi,cind avioanele NATO ce decolau din Romania bombardau Serbia, nu le-a placut.
    In 1989 au sprijinit URSS in organizarea evenimentelor singeroase de la Timisoara, Bucuresti etc.
    Consecventa ii plaseaza pe sarbi si azi alaturi de Rusia, desi, tot sustinind Rusia, au ajuns de la o tara cit Romania actuala, la una de mai putin de 1/3 decit erau.
    Am crezut sincer ca sarbii ne sint prieteni adevarati dar AM GRESIT !!!

    • bloju spune:

      In opinia mea, gresiti in continuare
      – in 1989 nu sarbii si rusii au provocat, ci exact cei cu democracy in gura peste tot unde au lasat praf si pulbere
      – consecventa de a-i fi alaturi prietenului le face cinste ; tara le-a fost furata/ amputata
      nu de Rusia, ci tot de ulii razboiului, doar ca nu reusiti dv sa ii identificati

      desigur, doar parerea mea.

  2. Cei care au bombardat Serbia în 1999 și au recunoscut așa-numitul Kosovo în 2008 au încălcat toate principiile de bază ale dreptului internațional pe spatele Serbiei, iar astăzi, când vine vorba de sancțiuni împotriva Rusiei, ar trebui să lupte în același mod pentru respectarea deplină a integrității teritoriale sârbești. Cum așa ceva nu se va întâmpla, dubla măsură e observabilă de pe SSI: Bruxelles-ul și mai ales Londra care-i înarmează până-n dinți pe albanezii kosovari urmăresc să distrugă complet, să dinamiteze, suveranitatea Belgradului, în vreme ce, pe de altă parte, se isterizează prin toate organizațiile internaționale că Putin și-a permis să-ncalce toate prevederile Cartei ONU, inclusiv drepturile fundamentale ale Uniunii Europene, atacând și pulverizând un stat „suveran” precum Ucraina. Ghilimelele nu le-am folosit întâmplător, ci am avut în vedere toate acțiunile cuplului psihopat Blinken-Nuland, la care mai adaug și matrapazlâcurile familiei Biden inclusiv acelea care se referă la laptopul subtilizat al ratatului Hunter, ca națiunea lui Zelenski să dispună – zice-s-ar – liber de soarta sa.
    Estul și Vestul sunt pregătiți nu numai pentru un divorț „cu cântec” dar și de reluarea Războiului Rece, având mari îndoieli că Occidentul va ieși învingător de data aceasta. Iar săptămâna trecută s-au înregistrat câteva „tușuri finale” ale agendei noului Război Rece – președintele american Joe Biden a găzduit vizita prim-ministrei Jacinda Ardern din Noua Zeelandă, apoi trei țări NATO din Balcani au blocat spațiul aerian la decizia ministrului rus de externe Serghei Lavrov de-a ajunge în Serbia, iar Japonia l-a primit cu surle și trâmbițe pe șeful Comitetului Militar NATO, Rob Bauer.
    Și toate acestea, în vreme ce UE și anglo-saxonii lucrează în tandem pentru a îndepărta Serbia de Rusia, europenii oferind zăhărelul apartenenței la bloc, iar ceilalți oferind biciul prin înarmarea, antrenarea și militarizarea albanezilor din Kosovo împotriva Serbiei. Vucic cunoaște foarte bine întreaga situație, așa cum știe că bețivul Elțîn și-a dat consimțământul bombardării Serbiei acceptând împrumuturile americane și ale FMI. Date fiind toate acestea, devine foarte puțin probabil ca Belgradul să se lase intimidat, mai ales după ce-a traversat ororile NATO, așa-zisa trădare a rușilor din anii ’90 și divizarea poporului sârb.

  3. bloju spune:

    Bravo ! un popor drept si demn !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.