Rusia mută strategic în criza cerealelor, părăsind Insula Șerpilor!

Rusia s-a retras de pe Insula Șerpilor, pentru a demonstra că nu împiedică eforturile ONU de a crea un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole din Ucraina, a anunțat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

De partea cealaltă, Kievul anunță că forțele ucrainene au încheiat cu succes o nouă etapă a operațiunii militare, reulind să determine „evacuarea în grabă a garnizoanei ruse de pe Insula Șerpilor”.

„Într-o mișcare de bunăvoință, Forțele Armate ale Rusiei și-au finalizat sarcinile pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo, demonstrând astfel comunității mondiale că Rusia nu interferează cu eforturile ONU de a crea un coridor umanitar pentru exportul de fermă. produse din Ucraina”, a declarat Konașenkov, preluat de TASS.

„Această decizie nu va permite Kievului să se complacă cu insinuări cu privire la o criză alimentară iminente sau să argumenteze că este imposibil să exporți cereale din cauza controlului total de către Rusia a părții de nord-vest a Mării Negre”, a mai subliniat oficialul rus, care a arătat că „mingea este acum în terenul Kievului. Până în prezent, Ucraina nu a făcut nimic pentru a curăța Marea Neagră de lângă țărmurile sale, inclusiv zonele portului maritim, de mine navale”.

Potrivit agenției de presă oficiale Ukrinform, în cadrul operațiunii militare de pe Insula Șerpilor, forțele Ucrainei au distrus sistemul radar al Rusiei, mai multe sisteme de rachete și tunuri de apărare antiaeriană, dar alte echipamente militare și personal rus.

Realitatea a demonstrat că, nici după preluarea controlului în Crimeea, Rusia nu a blocat exporturile de cereale din Ucraina. În aceste condiții, Kievul și partenerii occidentali sunt puși în fața unei întrebrări cu un singur răspuns: este pusă în pericol securitatea alimentară globală de Rusia?

Apoi, câtă vreme Ucraina a minat apele din regiunea Odesa, cel mai mare port controlat încă de Kiev, principala misiune acum este aceea de a asigura un culoar sigur de transport naval, sarcină deloc ușoară.
Potrivit Reuters, se estimează că exporturile Ucrainei din acest an vor reprezenta 12% din exporturile globale de grâu, 16% pentru porumb, 18% pentru orz și 19% pentru rapiță.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Rusia mută strategic în criza cerealelor, părăsind Insula Șerpilor!

  1. Konstantin Sivkov a declarat că rușii au hotărât retragerea personalului militar de pe Insula Șerpilor fiindcă, în urma analizării informațiilor, s-a aflat că Forțele Armate ale Ucrainei pregătesc un atac la scară largă pe această insulă, folosind tunurile franceze de artilerie autopropulsate CAESAR, tunuri care au fost desfășurate pe insula Kubansky, situată în regiunea Odesa, la aproximativ 36 de kilometri de Insula Șerpilor. Pe lângă faptul că Moscova nu i-ar fi permis Kievului să speculeze pe tema crizei alimentare iminente și să facă referire la imposibilitatea exportului de cereale din cauza deținerii controlului total de către Rusia a părții de nord-vest a Mării Negre, motivul retragerii garnizoanei ar fi fost inclusiv unul militar, cel puțin acest aspect este susținut de către experții militari ruși.
    Tot Sivkov a mai spus că după transferul instalațiilor de artilerie CAESAR și al complexelor operațional-tactice Tocika-U în regiunea Odesa, densitatea focului de artilerie de pe coasta Odesei a crescut de mai multe ori, prin urmare, s-a decis evacuarea Forțelor Armate Ruse, următorul lor obiectiv fiind distrugerea trupelor navale și aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei de la periferia insulei respective. Acu’ am mari îndoieli că Putin și Ministerul rus al Apărării au luat decizia de îndepărtare a trupelor din pură mărinimie și din curtoazie față de ONU, demonstrând astfel comunității mondiale că țara nu interferează cu acțiunile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei, știut fiind faptul că Rusia are toate capacitățile necesare pentru a controla acest teritoriu cu rol nu numai strategic, ci și în problema exportului de alimente din/către Crimeea. De pe Insula Șerpilor rușii pot controla toate rutele de transport maritim din această regiune, adică din Ucraina în Romania, Bulgaria si retur.
    De asemenea, au posibilitatea să supravegheze apropierea navelor din partea de sud-est a mării, adică din Turcia la Odesa, Oceakovo și Nikolaev. Practic, prin intermediul Insulei Șerpilor, Rusia domină gurile Dunării și apele de coastă din sudul regiunii Odesa. Tot din această regiune, se poate urmări spațiul aerian și maritim, se poate detecta pătrunderea aeronavelor și a navelor. Noi ăștia mai bătrâni știm că în vremea URSS-ului exista aici o companie de radare de apărare aeriană. Așadar, întreaga atitudine a Rusiei se reduce la un calcul cinic, dar inteligent în același timp, deoarece dacă bateriile de rachete Tocika sunt poziționate la doar 36 de km de zonă, atunci Sevastopolul se află în zona de bombardare. Practic, Insula Șerpilor este un loc bun pentru a desfășura echipamente de apărare aeriană și de război electronic, fiind extrem de valoroasă din punct de vedere militar. NATO devine o organizație plătită degeaba de România cu noile „jucării” ale Rusiei! Asta ca să ne lămurim unde s-o ascuns generozitatea rusească în materie de cereale, foamete și alte cosmetizări verbale ale Kremlinului!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.