Ce anume, cu precizie, poate identifica dimensiunea caracterului şi dovada prieteniei? Probabil, bunătatea constantă! Un comportament dificil de asigurat, dar care odată demonstrat este dovada înţelepciuni acumulate prin filtrul suferinţei, asumării, cunoaşterii de sine şi ambiţiilor. În relaţia cu România, China a fost și este un astfel de prieten, iar un reper al statorniciei este aniversarea de 54 de ani de la prima emisie în limba română la Radio China Internaţional, o instituţie-babilon, în care se vorbesc şi promovează 65 de limbi și dialecte.
În urmă cu 54 de ani, în seara zilei de 29 spre 30 August (în China la ora emisiei era deja 30), la puţine zile de la invadarea Cehoslovaciei şi de la prezenţa premierului Zhou Enlai în Ambasada Republicii Socialiste România din Beijing (23 August 1968), aveau să fie transmise în eter primele semnale radio pentru publicul vorbitor de limba română.
Veteranii secţiei, astăzi trecuţi de vârsta de 80 de ani, fac parte din prima generaţie de absolvenţi chinezi ai Universităţii Bucureşti, unde au învăţat limba română şi unde au prins dragostea pentru România, devenind nu doar buni cunoscători ai culturii și istoriei noastre, ci mai ales ziditorii ai metaforei pline de sens: prietenia tradițională, atunci când este privită retrospectiv!
ACUM 54 DE ANI | China şi România în august 1968: „Rezistaţi, dacă aveţi nevoie, vă dăm şi tunuri.”
Având sprijinul colegului veteran Luo Dongquan, prezint numele veteranilor-fondatori care au asigurat secția de limbă română, la 29/30 august 1968: Li Jiayu, Yang Xueyi, Han Yuting, Li Mingwen, Zhu Yiping, Chen Wenying, Tang Dequan. În cadrul emisiunilor de debut au fost invitați Xu Wende – pe atunci la Ministerul chinez de Externe, Feng Zhichen – pe atunci la Universitatea de Limbi Străine și Ruan Jiafan – pe atunci la Consiliul pentru Relațiile Culturale cu Străinătatea.
AUDIO – “Mihai Eminescu, Poezii” – Cadoul Chinei, la Centenarul României!
Pios omagiu celor care nu mai sunt, calde mulțumiri celor care sunt și tuturor celor care, vreme de 55 de ani, au contribuit și muncesc pentru programele și proiectele Radio China Internațional, chinezi și români, cu toții parte din efortul amplu pe care China în face pentru a demonstra şi da sens prieteniei cu România, iar după 1991 și cu Republica Moldova.
Până la urmă, chiar dacă vremurile sunt altele, chiar dacă oamenii sunt alţii, iar condiţiile şi rezultatele sunt diferite, România continuă să existe în China cu precădere ca urmare a eforturilor pe care chinezii le fac, pentru a nu lăsa să se aştearnă prea repede … uitarea.
Deși au trecut numai 54 de ani, evenimentele calpe care se succed în avalanşă ecranează momentul 1968, trimiţându-l nemeritat în „preistoria” modernă.
La București, asistăm la un fenomen accelerat de pierdere a memoriei, de extincție a preocupărilor profunde. Odată cu aceasta pierdem repere și puncte de sprijin care afirmă și argumentează incontestabil cine suntem!
La fel, se pierde esența, consistența şi menirea lucrurilor, generaţiile lipsite de educație și conștiința Istoriei fiind la un pas de a prelua frâiele istoriei. Dacă înțeleg realitatea prezentă, cei în măsură să producă o schimbare de direcție trebuie să acționeze acum, pentru a evita iminentul plonjon în superficialitatea gulerelor albe lipsite de conștiință, viziune, memorie.
Ce va urma? Depinde de cât de mult va fi impusă Educaţia şi Istoria în personalitatea tinerilor, aici observând tot mai acut accidentul cu urmări fatale reprezentat de extinderea globalismului economic până în tradițiile și culturile naţionale ale țărilor lipsite de lideri.
Vă respectăm şi vă mulţumim pentru toată munca depusă! Mult succes pe mai departe şi sperăm într-un viitor mai bun al celor două ţări, împreună.🙏
Vă mulțumim.
Doamne ajută.
Frumos, mulțumim
La Mulți Ani cu multe victorii și realizări în plan profesional! Să fiți sănătoși și inspirați!
Și-un mic dar muzical:
https://www.youtube.com/watch?v=1Dx2Kyqh3R0
Iar pentru că fără dans și fără Șostakovici viața și aniversările sunt pustii…
Doamne ajută.