Taikonauții chinezi au susținut, astăzi, a patra lecție din ultimul an și a cincia de la debutul acestei inițiative (Iunie 2013) de fizică din spațiul extraterestru, echipajul aflat pe Stația Spațială a Chinei intrând în legătură directă cu elevi din Beijing și provinciile Shandong, Henan și Yunnan, cu vârste între 10 și 18 ani.
Denumit „Clasa Tiangong”, după numele stației spațiale (天宫/ palatul ceresc), evenimentul a fost susținut de taikonauții navetei spațiale Shenzhou-14: Chen Dong, Liu Yang și Cai Xuzhe, fiind transmis în direct de toate instituțiile media centrale chineze și urmărit în cadrul școlilor, de zeci de milioane de elevi.
În premieră mondială, în cadrul dialogului cu elevii a fost prezentat interiorul modulul laboratorul Wentian (问天/cercetare în ceruri), dar și o parte din aparatele cu care este menținut controlul radiațiilor sau sunt derulate experimente bio-tehnologice (la temperaturi de -80 grade Celsius). De asemenea, au fost prezentate aparate care monitorizează modul în care se comportă micro-organismele, dar și bucătăria laboratorului și zona de gimnastică pentru întreținere.
Între experimentele realizate în cadrul lecției de astăzi, a prezentat modul în care vibrațiile și obiectele dure acționează asupra unui lichid, în absența gravitației, modul în care lichidele acționează în contact cu obiectele, dar și modul în care se dezvoltă răsadurile de lăptucă și orez. În cazul plantelor, a fost demonstrat că în spațiul extraterestru rădăcinile plantelor nu se afundă în solul avut la dispoziție, ci urmăresc zonele din spațiul controlat care asigură cea mai bună umiditate. Astfel, rădăcinile și frunzele plantelor pot coexista în aceeași zonă. De asemenea, s-a explicat că în spațiul din laboratoarele spațiale plantele nu au asigurată lumina naturală, ci artificială.
Similar lecțiilor anterioare, o parte dintre experimente au fost derulate simultan, în stația spațială și pe Pământ, pentru ca elevii să înțeleagă efectul gravitației sau absența acesteia.
Astronauții chinezi au vorbit elevilor despre faptul că, în viitor, la bordul stației spațiale vor fi aduși pești de acvariu (pești zebra, folosit în prezent în studiile genetice), pentru a studia evoluția acestora. De asemenea, au arătat că, neexistând gravitație, în spațiu nu există turbulențe, mediul fiind foarte stabil, odată la fiecare 90 de minute stația spațială făcând un înconjur al Pământului.
Dincolo de experimente, cei trei taikonauți au avut și continuă să aibă ca principală misiune asistarea procedurilor de construcție a Stației Spațiale a Chinei – Tiangong, prin a modulelor de laborator: Wentian și Mengtian, a navei spațiale de marfă Tianzhou-5 și navei spațiale cu echipaj Shenzhou-15.
Echipajul format din Chen Dong, Liu Yang și Cai Xuzhe se află în spațiu de la data de 5 Iunie a.c., urmând să revină pe Pământ, în luna Decembrie.
Plăcut