Când au aceeaşi voinţă, oamenii pot muta şi Muntele Tai (un simbol în cultura și istoria Chinei), declara, în urmă cu zece ani, pe atunci noul Secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CC PCC), Xi Jinping, în cadrul primei apariţii publice după alegerea în funcţie. Xi declara că responsabilitatea primită “este mai grea decât este Muntele Tai, iar drumul nostru înainte este unul lung”.
Între ambițiile prezentate la începutul mandatului, Xi a vorbit despre responsabilitatea Chinei și a chinezilor de a realiza marea întinerire a naţiunii chineze, dar și despre transformarea naţiunii chineze într-o “mare stea în rândul familiei naţiunilor”, în condițiile în care chinezii “doresc să aibă o mai bună educaţie, locuri de muncă stabile, venituri mai mari, o securitate socială mai mare, o mai buna îngrijire medicală, o îmbunătăţire a condiţiilor de locuit, precum şi un mediu mai bun”.
La finalul primei apariţii publice în calitate de Secretar general al PC Chinez, Xi Jinping s-a adresat şi “prietenilor din presa”, declarând că “la fel cum China are nevoie să cunoască mai multe despre lume, la fel lumea are nevoie să afle mai multe despre China. Sper că vom continua eforturile de aprofundare a înţelegerii reciproce între China şi lume”.
După zece ani, nimeni nu mai poate contesta locul Chinei între liderii globali, iar cei care cunosc China la ea acasă susțin fără reținere că, da, a devenit “mare stea în rândul familiei naţiunilor”, prin dezvoltarea înregistrată în plan economic, social, medical, cultural, științific, militar.
Ce nu reușește China, însă, este să comunice cu exteriorul, în condițiile în care, în paralel cu războiul economic declanșat de SUA, mass media occidentale duc un acerb război propagandistic, care de foarte mulți ani nu mai are nici o legătură cu nevoia de informare și nici chiar cu ideea de presă. Controlul sufocant și dependența de finanțările asigurate politic surselor de informare occidentale este unul dintre pilonii șubreziți ai relațiilor de comunicare nu doar dintre Occident și China, care se alătură asalturilor politice dominate de prejudecata că “sistemul democratic” este superior “sistemului socialist chinez” – o altă formă de democrație populară, în care ierarhiile, valorile și tradițiile locale nu sunt nici răsturnate, nici înlocuite de importuri. Altfel spus, nimeni din exterior nu dictează și nu condiționează evoluția internă a Chinei.
Pe acest fond general, Partidului Comunist Chinez (PCC) se va reuni, la data de 16 Octombrie, în cadrul celui de-al 20-lea Congres Național, eveniment politic precedat de cele patru zile ale sesiunilor plenare finale ale celui de-al 19-lea CC PCC, în care au fost analizate rezultatele Chinei, din ultimii ani.
În cadrul raportului prezentat de Secretarul general Xi Jinping, în cadrul Biroul Politic al CC al PCC, au fost prezentate raportul celui de-al 19-lea Comitet Central PCC, raportul Comisiei Centrale pentru inspecția disciplinei și un amendament la Constituția PCC.
Potrivit analizelor interne, de la cel de-al 19-lea Congres al PCC (2017-2022), China a traversat o perioadă neobișnuită, dar fastă, fiind menținute și ridicate stindardele socialismului cu caracteristici chinezești. Cel mai important obiectiv îndeplinit în această perioadă vizează construirea unei societăți moderat prospere din toate punctele de vedere, acesta fiind și primul obiectiv centenar* (2021), care deschide calea spre cel de-al doilea obiectiv centenar** (2049).
China secolului XXI urmărește două obiective centenare, pentru a transforma țara “într-un socialistă modernă, prosperă, puternică, democratică, avansată din punct de vedere cultural și armonioasă, pentru a realiza visul chinezesc de reînnoire națională”.
* Primul obiectiv vizează transformarea Chinei într-o societate moderat-prosperă, cu beneficii pe care să le resimtă cei peste 1,4 miliarde de locuitori la momentul aniversării centenarului PCC (2021).
** Al doilea obiectiv vizează aducerea Produsului Intern Brut chinez pe cap de locuitor până la nivelul țărilor moderat-dezvoltate și asigurarea modernizării ţării odată cu marcarea centenarului Republicii Populare Chineze (2049).
Ca o temă de extremă importanță, la apropiatul Congres Național al PCC va fi subliniată poziția de bază a Secretarului general Xi Jinping, în cadrul Comitetul Central al partidului, în cadrul PCC, a Armatei Populare de Liberare (PLA) și la nivelul conducerii Republicii Populare Chineze, fiind promovat rolul călăuzitor al “Gândirii Xi Jinping” asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră.
Succint, “Gândirea Xi Jinping” reflectă voința PCC, a forțelor armate și poporului chinez, cu rol decisiv în avansarea politică, socială, economică și istorică a Chinei, în cadrul procesului de întinerire națională.
Adunarea Națională a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC – parlamentul naţional) a adoptat, în Martie 2018, amendamentele propuse pentru modificarea Constituției țării. Principalele amendamente constituționale au vizat, între altele, anularea limitei de două mandate pentru deținătorii funcțiilor de președinte și vice-președinte. (vezi AICI)
Un aspect important analizat în ultimele zile, la Beijing, a vizat activitatea comisiilor disciplinare de la toate nivelurile, fiind modul în care a fost aplicată lupta anticorupție, fiind stabilit că autoritățile din China au înregistrat “o victorie covârșitoare în lupta împotriva corupției”, consolidate la toate nivelurile. Mai mult, au fost prezentate cazurile de foști lideri de la vârful PCC care au fost excluși din partid, pentru fapte de corupție, apoi au fost condamnați fie la închisoare pe viață, fie la pedeapsa capitală. (vezi AICI)
Schimbarea statului PCC
În condițiile în care China se confruntă cu o situație internațională complex, plină de provocări, este de așteptat ca la apropiatul Congres Național PCC să fie adoptate o serie de decizii, între care și modificarea Statutului Partidului, după ultima revizuire din 2017.
Concret, în Statutul PCC va fi accentuată sublinierea dezvoltării socialismului cu caracteristici chineze și construirea partidului, care vor include teoriile și gândirea strategică ale lui Xi Jinping. Mai mult, viitorul Statut al PCC va reprezenta pe deplin sinicizarea marxismului, odată cu promovarea noilor concepte de guvernare, gândirea și strategie ale CC PCC, pentru consolidarea conducerii și guvernarea strictă a partidului.
Socialismului cu caracteristici chinezești și contribuțiilor aduse de liderii Mao Zedong, Deng Xiaoping, Jiang Zemin, Hu Jintao, a fost adăugată, în luna Noiembrie 2021, noua teorie privind socialismul cu caracteristici chinezești, “Gândirea Xi Jinping”.
Noua teorie gravitează în jurul întrebărilor majore ale vremurilor actuale: Ce fel de socialism cu caracteristici chineze ar trebui susținut și dezvoltat în noua eră? Ce fel de țară socialistă modernă ar trebui să fie construit și ce fel de partid marxist, care să exercite o guvernare pe termen lung, ar trebui să fie dezvoltat? Cum ar trebui procedat pentru îndeplinirea acestor sarcini?
“Gândirea Xi Jinping” despre socialismul cu caracteristici chinezești pentru o nouă eră este considerat “marxismul Chinei contemporane și al secolului XXI”, în condițiile în care “întruchipează ce este mai bun din cultura și etosul chinez din vremurile noastre și reprezintă o nouă descoperire în adaptarea marxismului la contextul chinez”.
De asemenea, Congresul va supune aprobării un raport privind adoptarea unei decizii în opt puncte care privește îmbunătățirea conduitei membrilor de partid și a membrilor guvernului, dar și un raport privind corectarea practicilor și formalităților inutile care privesc activitatea la nivel local.
PCC, 96,71 milioane membri
Potrivit datelor oficiale, Partidului Comunist Chinez (PCC) avea, la sfârșitul anului 2021, un număr de 96,71 milioane membri, în creștere cu 3,7% față de 2020, potrivit datelor prezentate de Departamentul de Organizare al Comitetului Central al PCC. De asemenea, numărul este mai mare cu 15,9% față de cifra înregistrată la momentul celui de-al 18-lea Congres Național PCC din 2012.
Datele arată că numai în 2021 s-au alăturat partidului peste 4,38 milioane de persoane, an în care PCC a marcat centenarul.
La nivel național, la sfârșitul anului 2021, PCC avea 4,94 milioane de organizații la nivel primar (+117.000), în condițiile în care se afirmă că s-au depus „eforturi constante pentru a atrage noi membri și a deveni o avangardă pentru a se asigura că partidul își menține vitalitatea puternică și capacitatea de luptă”.
Aproximativ 51,46 milioane (53,2%) dintre membri au cel puțin studii medii, iar 28,43 milioane (29,4%) sunt femei, 7,5% reprezintă grupurile minoritare etnice, în timp ce muncitorii și țăranii continuă să constituie majoritatea membrilor PCC (33,6%).
2.296 de delegați
Datele prezentate de Departamentul de Organizare al CC al PCC arată că la cel de-al 20-lea Congres al PCC vor participa un total de 2.296 de delegați, care deja au sosit la Beijing, în vederea evenimentului de deschidere programat pentru duminică, 16 Octombrie.
Din total, 771 de delegați (33,6%) sunt de la nivelul de bază, inclusiv 192 de muncitori, 85 de fermieri și 266 de profesioniști și tehnicieni.
Vârsta medie a delegaților este de 52,2 ani, iar aproximativ 59,7% au sub 55 de ani. După nivelul studiilor, 95,4% au minim studii la nivel de o diplomă de licență, în timp ce mai mult de jumătate dețin o diplomă de master.
Apoi, din totalul delegaților, 2.224 (96,9%) au devenit membri ai PCC după 1978, anul aplicării procesului de reformă și deschidere.
Da, totul graviteza prin prisma „intrebarilor majore ale vremurilor”, curat spus. Este bine de luat in seama echilibrul acestei noi teorii “Gândirea Xi Jinping” !