Congresul 20 PCC | China luptă împotriva separatismului, interferențelor externe, riscurilor și provocărilor generate de criza din Ucraina

China luptă cu fermitate împotriva oricăror scheme sau activități care vizează independența Taiwanului, la fel cum luptă împotriva interferențelor externe privind ordinea social în Hong Kong, acordând prioritate intereselor naționale și politicii interne, se arată în Comunicatul celei de-a șaptea sesiuni plenare a celui de-al 19-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez (CC PCC), document prezentat public, astăzi, care reprezintă un raport succinct al ultimilor cinci ani de activitate ai PCC.

În document se mai arată că, având ca lider PCC și pe Secretarul general Xi Jinping, China “a luptat cu hotărâre împotriva separatismului și a interferențelor externe și a răspuns în mod corespunzător riscurilor și provocărilor generate de criza din Ucraina”, “demnitatea națională și interesele fundamentale fiind protejate prin luptă, iar inițiativa dezvoltării și securității a fost menținută în propriile mâini”.

Așa cum deja se cunoaște, PCC se va reuni în cadrul celui de-al 20-lea Congres Național, sâmbătă, Beijing.

Comunicatul evidențiază că, în ultimii cinci ani, CCPCC a acționat cu curaj, “răspunzând în mod eficient situației internaționale complicate și grave, precum și riscurilor și provocărilor grave care au continuat să apară”, promovând socialismul cu caracteristici chineze în noua eră, fiind abordate și rezolvate multe probleme ale națiunii, care au captat atenția lumii.

Reprezentanții PCC au convenit că, în ultimul an, Biroul Politic al Comitetului Central al PCC s-a confruntat cu o situație internațională complicată și gravă, cu sarcini dificile de reformă, dezvoltare și pentru asigurarea stabilității interne.

Între principalele provocări în fața cărora PCC a trebui să ofere răspunsuri au fost enumerate limitarea răspândirii COVID-19, stabilizarea economiei și menținerea dezvoltării. Pentru aceasta, a fost coordonat răspunsul la COVID-19 cu dezvoltarea economică și socială, fiind găsit un echilibru între dezvoltare și securitate, dar și o abordare permanentă de prevenire și control al COVID-19.

În aceste condiții, China a reușit să accelereze dezvoltarea internă, modernizarea apărării naționale și a forțelor armate, să promvoeze diplomația cu caracteristici chineze, dar și să exercitare o autoguvernăre deplină și riguroasă, găzduind cu succes Jocurile Olimpice și Paralimpice de iarnă Beijing 2022, dar și evenimentele pentru marcarea celei de-a 25-a aniversări de la revenirea Hong Kong la patria mamă.

Pe acest fond, în Comunicatul CCPCC a fost subliniat faptul că China “a luptat cu hotărâre, în lupte majore, împotriva separatismului și interferențelor externe și a răspuns în mod corespunzător riscurilor și provocărilor generate de criza din Ucraina”.

Toate aceste eforturi au contribuit la menținerea unui mediu economic stabil și sănătos, a unei societăți sigure și pașnice și a unei ecologii politice de integritate și onestitate, în cadrul PCC.

Documentul subliniază continuitatea PCC în promovarea Gândirii Mao Zedong, Teoriei lui Deng Xiaoping, Teoriei celor trei reprezintă, a perspectivelor științifice privind dezvoltarea, dar și a Gândirii Xi Jinping, pentru promovarea socialismului cu caracteristici chineze în noua eră, pentru a realiza visul națiunii chineze de reîntinerire națională.

Pentru aceasta, în ultimii cinci ani, PCC a urmărit un plan integrat și coordonat, care a vizat cinci direcții: progresul economic, politic, cultural, social și ecologic, pentru a se realiza strategia cuprinzătoare pe patru planuri: (1) finalizarea construirii unei societăți moderat prospere din toate punctele de vedere, (2) aprofundarea reforma, (3) promovarea guvernanței bazată pe lege, (4) consolidarea autoguvernării partidului.

Coordonată de PCC, China a reușit eradicarea sărăciei absolute, a apărat securitatea națională, adoptând măsuri pentru prevenirea și dezamorsarea riscurilor majore, fiind menținută stabilitatea socială, asigurată modernizarea apărării naționale și forțelor armate, dar și promovată o diplomație cu caracteristici chineze, de nivelul țărilor majore la nivel global.

“Am declarat victoria în lupta critică împotriva sărăciei așa cum ne-am propus și am îndeplinit misiunea istorică de a construi o societate moderat prosperă din toate punctele de vedere și, astfel, de a realiza primul obiectiv centenar, de a porni într-o nouă călătorie spre cel de-al doilea obiectiv centenar, de a construi o țară socialistă modernă din toate punctele de vedere.”

În Comunicat se arată, de asemenea, că viața oamenilor a fost pusă pe primul loc, atât în ceea ce privește “războiul total al oamenilor împotriva pandemiei COVID-19, fiind protejat[ viața și sănătatea oamenilor, în cea mai mare măsură posibilă”.

În ceea ce privește Hong Kong, PCC arată că a fost realizată o schimbare semnificativă, în cadrul principiului unei singure Chine și Consensului din 1992, fiind demonstrată hotărârea și capacitatea de a proteja suveranitatea și integritatea teritorială, de a lupta “împotriva oricăror scheme sau activități separatiste pentru independența Taiwanului”.

Pe de altă parte, Comunicatul subliniază că “a fost stabilită poziția de bază a lui Xi Jinping în Comitetul Central al PCC și în partid în ansamblu, plasând Gândirea Xi Jinping în cadrul socialismului cu caracteristici chineze drept ideologie călăuzitoare”, ca o reflectare a voinței tuturor membrilor de partid, a armatei și chinezilor din toate grupurile entice.

Nu în cele din urmă, documentul arată că au fost făcute progrese în construirea unei echipe fidele, curate (fiind continuată lupta anticorupție) și responsabile pentru inspecția și supravegherea disciplinei în cadrul PCC, iar în conformitate cu Statutul PCC au fost numiți noi membrii supleanți.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Congresul 20 PCC, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.