China nu va căuta niciodată hegemonia, se va opune hegemoniei și nu se va angaja niciodată în expansionism, va înregistra o creștere istorică a puterii economice, se va alătura inovatorilor mondiali, următorii cinci ani fiind cruciali în demersul de modernizare a Chinei, în condițiile în care Partidul Comunist Chine urmărește transformarea Chinei într-o mare țară socialistă modernă până în 2035, apoi să într-o mare țară socialistă prosperă, puternică, democratică, avansată cultural, armonioasă și frumoasă, până la mijlocul acestui secol, a declarat astăzi Secretarul general al Partidului Comunist Chinez (PCC), președintele Chinei, Xi Jinping (foto), prezentând raportul de activitate pe ultimii cinci ani, în fața delegaților la cel de-al 20-lea Congres Național al PCC.
În raportul extrem de consistent, de peste 30 de pagini, prezentat pe durata a o oră și 44 de minute, președintele Xi Jinping a evidențiat evoluția socială, economică, politică și externă a Chinei din ultimii cinci ani, cuvinte cheie pentru intern fiind: dezvoltare, construcție, promovare, întinerire, avansare, prosperitate, echitate, educație, securitate, lupta anticorupție, stat de drept.
Apoi, documentul trebuie văzut ca un extrem de important mesaj transmis lumii, PCC reafirmând cu fermitate că RP Chineză va promova o securitate globală, opunându-se tuturor formelor de hegemonism și politicii de putere, mentalității Războiului Rece, interferențelor în afacerile interne proprii și ale altor țări, dar și standardelor duble.
Adresându-se tututuror celor 96,7 milioane de membri ai partidului, Xi Jinping a cerut eforturi și acțiune în unitate, pentru a construi o Chină socialistă modernă din toate punctele de vedere, subliniind că fenomenul corupției “este un cancer la adresa vitalității și forței partidului, lupta împotriva corupției fiind cel mai minuțios tip de auto-reformă care există”. Mai mult, Xi a declarat că “partidul va continua să se asigure că oficialii nu au îndrăzneala, oportunitatea sau dorința de a deveni corupți”.
În fața celor 2.296 de delegați, Secretarul general al PCC, Xi Jinping, a subliniat că, ultimii cinci ani parcurși de la ultimul Congres național al PCC “au fost cu adevărat importanți și extraordinari”, fiind înregistrate realizări și schimbări istorice în interiorul partidului, fiind marcată o nouă eră și o piatră de hotar în adaptarea marxismului la contextul chinezesc și necesităților impuse de contextul intern și extern.
Vorbind despre caracteristicile unice ale modernizării chineze, Xi Jinping a enumerat o serie de principii majore obligatorii în construirea Chinei socialiste moderne, fiind necesară accelerarea unui nou model de dezvoltare, care să urmărească dezvoltarea de înaltă calitate, promovarea deschiderii spre exterior la standarde ridicate. De asemenea, China trebuie să urmărească și să accentueze rolul educației, al științei și tehnologiei, stimulând valoarea umană în procesul de modernizare și inovație, toate acestea generând impulsul necesar modernizării țării.
Apoi, Xi Jinping a vorbit despre democrația oamenilor în cadrul întregului proces de modernizare a socialismului cu caracteristici chinezești, aceasta fiin “democrația în forma sa cea mai largă, cea mai autentică, cea mai eficientă”, capabilă să susțină construirea unei țări socialiste moderne din toate punctele de vedere, în limitele statului de drept.
Consolidarea încrederii culturale, a puterii Chinei, creșterea bunăstării oamenilor, îmbunătățirea sistemului de distribuție a veniturilor, protejarea securității naționale și stabilității sociale, pot duce la promovarea a ceea ce a fost inclus în sintagma avansarea “Inițiativei China frumoasă”.
Pe de altă parte, Xi Jinping a vorbit în mod consistent despre dezvoltarea ecologică a Chinei, despre susținerea și îmbunătățirea politicii “o țară, două sisteme”, PCC avânsând în mod neabătut spre reunificarea națională, dar și în promovarea unei comunității umane cu viitor comun.
Politica internă – societatea modernă
din toate punctele de vedere
Xi Jinping a cerut tuturor membrilor PCC să depună eforturi pentru a construi o Chină socialistă modernă din toate punctele de vedere, una dintre pricipalele teme ale celui de-al 20-lea Congres Național fiind promvoarea socialismului cu caracteristici chineze, punerea în aplicare a gândirii socialismului cu caracteristici chineze în noua eră, pentru a se avansa spre marea întinerire a națiunii chineze pe toate planurile, China având ca principală țintă majoră al doilea obiectiv centenar* (2049).
China secolului XXI urmărește două obiective centenare, pentru a transforma țara “într-un socialistă modernă, prosperă, puternică, democratică, avansată din punct de vedere cultural și armonioasă, pentru a realiza visul chinezesc de reînnoire națională”.
* Primul obiectiv vizează transformarea Chinei într-o societate moderat-prosperă, cu beneficii pe care să le resimtă cei peste 1,4 miliarde de locuitori la momentul aniversării centenarului PCC (2021).
** Al doilea obiectiv vizează aducerea Produsului Intern Brut chinez pe cap de locuitor până la nivelul țărilor moderat-dezvoltate și asigurarea modernizării ţării odată cu marcarea centenarului Republicii Populare Chineze (2049).
Vorbind despre responsabilitatea Comitetului Central al PCC, Xi a subliniat eforturile deuse pentru a fi menținute unite întregul partid, armata și poporul chinez, pentre a răspunde eficient “evoluțiilor internaționale grave și complicate” și unei “seriii de riscuri și provocări imense”.
Pe acest fond, liderul PCC a evidențiat trei evenimente majore, cu o semnificație istorică, și anume: (1) Centenarul Partidului Comunist Chinez, (2) inaugurarea unei noi ere a socialismului cu caracteristici chineze, alături de (3) eradicarea sărăciei absolută și finalizarea construirii unei societăți moderat prospere din toate punctele de vedere, toate acestea finalizând primul obiectiv centenar*.
Partidul Comunist Chinez și RP Chineză au înregistrat realizări istorice și au cunoscut schimbări istorice în ultimul deceniu, a declarat Xi Jinping, China pornind într-o nouă călătorie, spre construirea unei țări socialiste moderne din toate punctele de vedere.
Astfel, în ultimul deceniu, China a realizat o creștere istorică a puterii sale economice, PIB-ul Chinei a crescut de la 54 trilioane yuani, la 114 trilioane yuani (aproximativ 16 trilioane USD), ajungând să reprezinte 18,5% din economia mondială (+7,2% față de anul 2012.
De asemenea, China s-a menținut ca a doua cea mai mare economie din lume, în timp ce PIB-ul său pe cap de locuitor a crescut de la 39.800 yuani, la 81.000 de yuani (aproximativ 11.260 USD).
Apoi, China se află pe primul loc în lume în ceea ce privește producția de cereale, având cel mai mare și dezvoltat sector de producție. Mai mult, China deține cele mai mari rezerve valutare la nivel mondial.
Din perspectivă tehnologică, în ultima decadă, China a intrat în rândurile marilor țări inovatoare ale lumii, făcând progrese în tehnologiile de bază din domeniile cheie, stimulând industriile strategice emergente.
“Am fost martorii unor succese majore pe mai multe fronturi, inclusiv la zborurile spațiale cu echipaj uman, explorările lunare și marțiene, lansarea sondelor de mare adâncime în spațiu și mediul marin, în domeniul supercalculatoarelor, navigației prin satelit, informațiilor cuantice, tehnologieo energiei nucleare, fabricarea de avioane, dar și în biomedicină”, a subliniat Xi Jinping, motiv pentru care a declarat că cei cinci ani de la cel de-al 19-lea Congres Național al PCC “au fost cu adevărat importanți și extraordinari”.
Politica internă a PCC
Pe de altă parte, CC al PCC a urmărit o strategie de întinerire națională, pe fondul schimbărilor globale de o magnitudine nemaiîntâlnită în ultima sută de ani, promovând planuri strategice majore, pentru avansarea socialismului cu caracteristici chineze, în noua eră.
Xi a arătat că a fost continuată consolidarea conducerii generale a partidului, fiind realizată o conducere centralizată și unitară a Comitetului Central al partidului, doar astfel fiind posibilă construirea unei societăți moderat prospere, din toate punctele de vedere.
PCC a urmărit noua filozofie de dezvoltare, care se concentrează pe promovarea dezvoltării de înaltă calitate, dar fiind creat și un nou model de dezvoltare, simultan cu aplicarea reformei într-un ritm rapid și constant, atât la nivel social, cât și economic, în cadrul guvernării bazate pe lege.
Xi a arătat că a fost îmbunătățită bunăstarea oamenilor, ca direcție prioritară, fiind puse în comun resursele, pentru a duce o luptă dură împotriva sărăciei.
Apoi, PCC a urmărit cu fermitate protejarea securității naționale, “fiind evitate și dezamorsate riscurile majore, pentru a se asigura stabilitatea socială”, odată cu alocarea de resurse pentru modernizarea apărării naționale și a forțelor armate.
Liderul PCC și al Chinei a arătat că în fața “atacului brusc COVID-19, oamenii și viața lor a fost pusă mai presus de orice, fiind urmărită cu tenacitate o politică dinamică zero-COVID”.
În fața evoluțiilor turbulente din Hong Kong, “guvernul central și-a exercitat jurisdicția generală asupra regiunii administrative speciale, conform Constituției Chinei și Legii fundamentale a Hong Kong, astfel fiind asigurat că Hong Kong este guvernat de patrioți, în aceste condiții ordinea a fost restabilită, marcând o întorsătură majoră în bine în regiune”.
În ceea ce privește activitățile separatiste care vizează independența Taiwanului și “în fața provocărilor grosolane de ingerință externă în afacerile Taiwanului, am luptat cu hotărâre împotriva separatismului și am contracarat ingerințele, demonstrând hotărârea și capacitatea noastră de a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și de a ne opune independenței Taiwanului”, a declarat Xi Jinping.
PCC și lupta anticorupție
Xi Jinping a vorbit în mai multe rânduri despre “victoria covârșitoare și consolidarea câștigurilor în lupta împotriva corupției”, despre “pericolele ascunse, grave, din interiorul partidului, țării și armatei, care au fost înlăturate”, problemele profunde care au afectat partidul ani de zile fiind în general remediate. Xi a promis toleranță zero în fața corupției și pedepsirea faptelor ilicite, subliniind că „nu trebuie să fie milă pentru corupție”.
“Am dus o luptă împotriva corupției la o scară fără precedent în istoria noastră. Mânați de un puternic simț al misiunii, am decis să jignim câteva mii în loc să eșuăm 1,4 miliarde, și să ne curățăm partidul de toate relele sale. (…) Am folosit o combinație de măsuri pentru a scoate tigrii, muștele și pentru a vâna vulpile, pedepsind oficialii corupți, de la toate nivelurile”, a declarat Xi.
PCC nu își va schimba niciodată natura,
convingerea sau caracterul
Liderul chinez a transmis că PCC a găsit un al doilea răspuns la întrebarea: cum să se scape de ciclul istoric al creșterii și căderii, răspunsul fiind permanenta auto-reformă, care să asigure că partidul nu își va schimba niciodată natura, convingerea sau caracterul.
Iată de ce, Xi a subliniat, astăzi, că marea transformare din ultimii zece ani marchează o piatră de hotar în istoria PCC, a Republicii Populare Chineze, a reformei și deschiderii, a dezvoltării socialismului și a dezvoltării națiunii chineze.
“Este responsabilitatea istorică solemnă a comuniștilor chinezi de astăzi să continue deschiderea de noi capitole în adaptarea marxismului la contextul chinez și la nevoile vremurilor. (…) “Experiența ne-a învățat că, la nivel fundamental, datorăm succesul partidului nostru și socialismului cu caracteristici chineze, faptului că marxismul funcționează, în special atunci când este adaptat contextului chinez și nevoilor vremurilor noastre”. – Xi Jinping
PCC a realizat inovații teoretice majore, care sunt cuprinse în Gândirea asupra socialismului cu caracteristici chineze în noua eră, principalele “elemente ale acestei teorii fiind rezumate în cele zece afirmații, cele 14 angajamente și cele 13 domenii”, care vizează, succint, prosperitate pentru toți oamenii, armonia socială și construirea unei comunități umane cu soartă comună.
China, pregătită chiar și pentru un scenariu urât
Următorii cinci ani (2023-2028) vor fi cruciali pentru construirea societății chineze, “pentru viitorul nostru este lumino, dar mai avem de făcut un drum lung, pentru care trebuie să fim pregătiți, chiar și pentru un scenariu urât, să fim pregătiți să facem față furtunitor din calea drumului nostru, care vor putea fi provocări majore”, a subliniat Xi Jinping, cu evidentă trimitere la presiunile și provocările externe venite cu precădere din partea SUA și a țărilor occidentale.
În fața riscurilor externe, PCC își propune să realizeze modernizarea socialistă până în 2035, apoi să transforme China într-o mare țară socialistă modernă, prosperă, puternică, democratică, avansată cultural, armonioasă și frumoasă, ână la mijlocul acestui secol.
Rolul PCC: să susțină țara și să inspire poporul
Poporul chinez este mai inspirat ca niciodată să avanseze, mai hotărât ca niciodată, să muncească din greu și mai încrezător în asigurarea succesului, a declarat Xi Jinping, arătând că rolul PCC este acela de a da încredere și de a conduce poporul spre marea transformare a națiunii chineze, de a se ridica în picioare și a crește prosper, pentru a deveni puternic, în condițiile în care deschiderea și modernizarea socialistă, alături de procesul de întinerirea națiunii chineze sunt acum pe un curs istoric ireversibil.
Pentru aceasta, China trebuie să aplice noua filozofie de dezvoltare pe toate planurile, să continue reformele pentru dezvoltarea economiei de piață socialiste, pentru promovarea deschiderii la standarde ridicate, accelerând eforturile de promovare a unui nou model de dezvoltare, axat pe economia internă, care care să asigure o interacțiune pozitivă între fluxurile economice interne și internaționale.
Simultan cu creșterea deschiderii instituționale în ceea ce privește regulile, reglementările, managementul și standardele, PCC va depuse eforturi pentru accelerarea transformarea țării într-un comerciant de calitate, pentru a promovarea dezvoltării de înaltă calitate a Inițiativei “O centură un drum”, pentru menținerea diversității și stabilității peisajului economic internațional, dar și al relațiilor economice și comerciale.
“Este responsabilitatea istorică solemnă a comuniștilor chinezi de astăzi să continue deschiderea de noi capitole în adaptarea marxismului la contextul chinez și la nevoile vremurilor. Experiența ne-a învățat că, la nivel fundamental, datorăm succesul partidului nostru și socialismul cu caracteristici chineze, faptului că marxismul funcționează, în special atunci când este adaptat contextului chinez și nevoilor vremurilor noastre.” – Xi Jinping
„Trebuie să punem oamenii pe primul loc, să menținem încrederea în sine și să stăm pe propriile picioare, să susținem principiile fundamentale și să deschidem un nou plan, să adoptăm o abordare orientată spre probleme, să aplicăm gândirea sistemelor și să menținem o viziune globală”, a declarat Xi.
Revigorarea Chinei prin știință și educație, prin dezvoltarea unei forțe de muncă puternice, poate asigura unitatea modernizării. China va accelera procesul pentru construirea unui sistem educațional de înaltă calitate, pentru a promova dezvoltarea de ansamblu a elevilor, dar și pentru a promova echitatea în educație.
“Educația, știința, tehnologia și resursele umane, sunt pilonii fundamentali și strategici pentru construirea unei țări socialiste moderne din toate punctele de vedere”, a declarat Xi.
“Trebuie să privim știința și tehnologia ca fiind principala noastră forță productivă, talentul ca resursă principală și inovația ca principalul nostru motor de creștere. (…) Vom deschide noi zone și noi teritorii în dezvoltare, vom promova în mod constant noi factori de creștere și noi puncte forte”, inovația rămânând în centrul acțiunilor de modernizare ale Chinei.
“Pentru a răspunde nevoilor strategice ale Chinei, vom concentra resursele asupra cercetării științifice și tehnologice originale și inovatoare pentru a realiza progrese în tehnologiile de bază în domenii-cheie”, a afirmat Xi, arătând că se vor face eforturi pentru îmbunătățirea noului sistem de mobilizare a resurselor la nivel național, pentru a face progrese tehnologice cheie, dar și pentru a crește puterea Chinei în știința și tehnologia strategică.
Democrația socialistă și instituțiile conduse de oameni
Potrivit celor prezentate de Xi Jinping, democrația oamenilor din întregul proces de dezvoltare a Chinei reprezintă trăsătura definitorie a democrației socialiste, fiind “democrația în forma sa cea mai largă, cea mai autentică și cea mai eficientă”.
“Vom îmbunătăți sistemul de instituții prin care oamenii conduc țara”, în China fiind necesare consolidarea instituțiilor prin care oamenii conduc țara, dezvoltarea pe deplin a democrației consultative, de la nivel primar, simultan cu dezvoltarea simțului patriotic.
Integrarea economică internă și externă
China va crește productivitatea, va face lanțurile industriale și de aprovizionare mai maleabile și mai sigure, va promova dezvoltarea urban-rurală integrată, iar dezvoltarea regională mai coordonată, astfel încât să se îmbunătățească în mod eficient și să se extindă producția economică.
“Vom depune eforturi pentru a vedea că piața joacă rolul decisiv în alocarea resurselor, dar și că guvernul își joacă mai bine rolul”, a declarat Xi, China urmărind creșterea puterii de producție, creșterea calității produselor, a industriei aerospațiale, transportturilor, spațiului cibernetic și digital.
Mai mult, revitalizarea rurală va fi realizată punându-se dezvoltarea agricolă și rurală pe primul loc, consolidând realizările în ceea ce privește reducerea sărăciei și securității alimentare.
Securitatea socială și protejarea națională
Xi Jinping a subliniat că modernizarea sistemului și capacităților care privesc securitate națională a Chinei fac parte din ansamblul obligațiilor care privesc stabilitatea socială internă.
“Securitatea națională este piatra de temelie a întineririi naționale, iar stabilitatea socială este o condiție prealabilă pentru construirea unei Chine puternice și prospere. Trebuie să urmărim cu hotărâre o abordare holistică a securității naționale și să promovăm securitatea națională în toate domeniile și procesele partidului și țării”, a afirmat Xi Jinping.
“Această țară este a poporului ei, iar poporul este țara. PCC a condus oamenii în lupta pentru înființarea și dezvoltarea Republicii Populare, a luptat cu adevărat pentru sprijinul oamenilor”, a declarat Xi. Iată de ce, liderul PCC a afirmat că rolul fundamental al PCC este acela de a aduce beneficii oamenilor, de a lucra pentru bunăstarea oamenilor, ca parte esențială a angajamentului partidului de a servi binele public și de a exercita guvernarea pentru oameni.
“Vom asigura mai venituri mai mari, pentru mai multă muncă, vom încuraja oamenii să obțină prosperitatea, prin muncă asiduă. Vom promova egalitatea de șanse, vom crește veniturile persoanelor cu venituri mici și vom extinde dimensiunea grupului cu venituri medii”, a declarat Xi.
Între promisiunile formulate de Xi se regăsesc sprijinirea celor aflați în dificultate de a găsi un loc de muncă, îmbunătățirea sistemului de securitate socială, construirea unui sistem de locuințe cu mai mulți furnizori și diverse canale de sprijin care să încurajeze atât închirierea cât și achiziția de locuințe.
O țară, două sisteme, și armata
Xi Jinping a subliniat necesitatea susținerii și îmbunătățirii politicii o țară, două sisteme, care vizează în mod direct administrarea regiunilor readuse sub administrarea națională: Hong Kong, Macao, dar și Taiwan.
“Politica o țară, două sisteme este o mare inovație a socialismului cu caracteristici chineze. S-a dovedit a fi cel mai bun aranjament instituțional pentru asigurarea prosperității și stabilității în Hong Kong și Macao, după întoarcerea lor la patria mamă. Această politică trebuie respectată pe termen lung. (…) Vom pune în aplicare pe deplin, cu fidelitate și hotărâre politica unei țări, a două sisteme, în cadrul căreia oamenii din Hong Kong administrează Hong Kong-ul, iar oamenii din Macao administrează Macao, ambele cu un grad ridicat de autonomie. Ne vom menține angajamentul față de guvernarea bazată pe lege în Hong Kong și Macao.” – Xi Jinping.
Liderul chinez a evidențiat că autoritățile de la Beijing se vor asigura că își exercită jurisdicția generală asupra celor două regiuni, că Hong Kong și Macao sunt administrate de patrioți, sprijinind cele două regiuni în creșterea economică, îmbunătățirea vieții oamenilor și rezolvarea problemelor economică și sociale.
În ceea ce privește regiunea chineză Taiwan, Xi Jinping a declarat că PCC va pune în aplicare politica generală de soluționare a “problemei Taiwan” în noua eră, “avansând neabătut pe cauza reunificării naționale”.
“Rezolvarea problemei Taiwan este o problemă a chinezilor, o problemă care trebuie rezolvată de chinezi.”
“Vom continua să luptăm pentru o reunificare pașnică cu cea mai mare sinceritate și cu cel mai mare efort, dar nu vom promite niciodată să renunțăm la utilizarea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare. Acest lucru este îndreptat exclusiv împotriva interferențelor forțelor externe și a puținilor separatiști care doresc independența Taiwanului și activităților separatiste, nu se adresează în niciun caz compatrioților noștri din Taiwan”, a subliniat Xi Jinping.
Acesta s-a declarat convins că “roțile istoriei se rostogolesc spre reunificarea Chinei și întinerirea națiunii chineze”, care se “se pot realiza, fără îndoială”.
“Am arătat întotdeauna respect și grijă față de compatrioții noștri din Taiwan și am lucrat pentru a le oferi beneficii. Vom continua să promovăm schimburile economice și culturale și cooperarea în strâmtoare. Vom încuraja oamenii de pe ambele maluri ale strâmtorii să colaboreze, pentru a promova cultura chineză și pentru a crea legături mai strânse”, a mai arătat Xi.
De acest aspect a fost legată și dezvoltarea Armatei Populare de Eliberare (PLA) a Chinei, care va marca Centenarul, în 2027. PLA va trebui să fie dezvoltată standarde de clasă mondială, ca sarcină strategică pentru construirea unei țări socialiste moderne, din toate punctele de vedere, dar și pentru a se asigura că “aceasta se supune întotdeauna la comanda partidului”, a declarat Xi.
China, un cal alb al globalizării
Folosind o metaforă specifică în comunicarea chineză, Xi Jinping a transmis astăzi că RP Chineză va fi “un cal alb al globalizării” și cooperării, al cooperărilor globală echitabile înclusiv în domeniul securității, dar permanent împotriva hegemoniei și folosirii forței.
Fiind permanent dedicată obiectivelor sale de politică externă, de a susține pacea mondială și de a promova dezvoltarea comună, Xi a subliniat că societatea umană se confruntă cu provocări fără precedent, pentru care este nevoie ca “țările să mențină valorile comune dragi ale umanității, legate de pace, dezvoltare, echitate, justiție, democrație și libertate”, trebuind să fie promvoate înțelegerea reciprocă și să fie create legături mai strânse între popoare, “pentru a face față tuturor tipurilor de provocări globale”.
Iată de ce, “China nu va căuta niciodată hegemonia și nu se va angaja în expansionism”, a declarat Xi Jinping. Mai mult, China se va opune ferm tuturor formelor de hegemonism și politicilor de putere, mentalității Războiului Rece, interferenței în afacerile interne proprii și ale altor țări, dar și standardelor duble.
„Securitatea națională este piatra de temelie a întineririi naționale, iar stabilitatea socială este o condiție prealabilă pentru construirea unei Chine puternice și prospere”, a declarat Xi la sesiunea de deschidere a celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez.
„Trebuie să urmărim cu hotărâre o abordare holistică a securității naționale și să promovăm securitatea națională în toate domeniile și etapele activității Partidului și a țării, astfel încât să asigurăm securitatea națională și stabilitatea socială”, a subliniat Xi.
În viziunea acestuia, PCC trebuie să privească securitatea poporului ca obiectiv final, securitatea politică ca sarcină fundamentală, securitatea economică ca fundament, securitatea militară, tehnologică, culturală și socială ca piloni importanți, iar securitatea internațională ca sprijin.
Inițiativa China Frumoasă și mediul
Vorbind despre respectarea, adaptarea și protejarea naturii, ca o componentă esențială în construirea Chinei ca țară socialistă modernă din toate punctele de vedere, Xi Jinping a cerut o abordare holistică și sistematică a conservării și îmbunătățirii munților, apelor, pădurilor, terenurilor agricole, pajiștilor și deșerturilor.
“Vom efectua restructurări industriale coordonate, controlul poluării, conservarea ecologică și răspunsul la schimbările climatice și vom promova eforturi concertate de reducere a emisiilor de carbon, de reducere a poluării, de extindere a dezvoltării ecologice și de urmărire a creșterii economice.” – Xi Jinping
China va acorda prioritate protecției ecologice, va conserva resursele și le va utiliza în mod eficient, urmărind dezvoltarea ecologică și cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
Totodată, China va acționa prudent în vederea atingerii obiectivelor de a atinge nivelul maxim al emisiilor de carbon și al neutralității emisiilor de carbon.
“Pe baza dotării cu energie și resurse a Chinei, vom avansa inițiative pentru a atinge nivelul maxim al emisiilor de carbon într-un mod bine planificat și etapizat, în conformitate cu principiul construirii noului, înainte de a arunca vechiul”, a subliniat Xi.
Pe aceste considerente, cărbunele va fi utilizat într-un mod mai curat și mai eficient, iar planificarea și dezvoltarea unui sistem pentru noi surse de energie vor fi accelerate, odată cu implicarea Chinei în guvernarea globală ca răspuns la schimbările climatice.
Pe de altă parte, “Inițiativa China sănătoasă” va stabilit un sistem de politici pentru stimularea natalității, urmărindu-se o strategie națională ca răspuns la îmbătrânirea populației, dar și pentru promovarea, conservarea și dezvoltarea inovatoare a medicinei tradiționale chineze.