CONGRESUL 20 PCC | Xi Jinping, reales Secretar general al PCC

Xi Jinping (foto) a fost reales, astăzi, Secretar general al celui de-al 20-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez (CCPCC), în cadrul primei sesiuni plenare prezidată de Xi, la care au participat 203 membri ai noului Comitet Central al PCC și cei 168 de membri supleanți. Totodată, Xi a fost reconfirmat președinte al Comisiei Militare Centrale PCC. Xi intră în al treilea mandat de cinci ani la conducerea PCC și a Chinei, fiind primul lider chinez, după Mao Zedong, care depășește limita de două mandate.

Alături de Xi Jinping, ceilalți șase membri ai noului Comitetul permanent al Biroului Politic al CC PCC sunt: Li Qiang (foto dreapta-jos), Zhao Leji, Wang Huning, Cai Qi, Ding Xuexiang și Li Xi. Patru din cei șapte sunt în premieră în cadrul Biroului Politic.

În cadrul declarației făcute după noua desemnare în funcția de Secretar general al PCC, Xi Jinping a subliniat că în următorii cinci ani China va crea un nou drum istoric în atingerea obiectivelor naționale, va promova reforma, pentru a deveni invincibili în procesul de reformă, „pentru a face partidul mai puternic și dinamic”.

Pe de altă parte, Xi a subliniat că PCC și poporul chinez se vor confrunta cu provocări, trebuind să fie permanent în alertă similar unor „studenții în fața examenelor”, pentru a aplica cu rigurozitate planurile și auto-reforma. Pe acest mesaj, liderul chinez a subliniat că PCC se va concentra pe oameni și pe destinul și visul chinezesc, trăind în armonie, căutând beneficiul reciproc în cooperările externe, pentru un viitor luminos pentru întreaga lume.

„Vom colabora cu popoare din toate celelalte țări pentru a promova valorile comune ale umanității privind pacea, dezvoltarea, echitatea, justiția, democrația și libertatea de a proteja pacea globală și de a promova dezvoltarea globală și de a continua să promovăm construirea unei comunități umane cu un viitor comun”, a arătat Xi Jinping, subliniind că RP Chineză a pornit într-o lungă călătorie, pe care va merge înainte „pentru un viitor mai bun pentru țara noastră”. Pentru această călătorie, PCC va trebui să acționeze întotdeauna pentru oameni și să se bazeze pe oameni.

Apoi, Xi Jinping a subliniat că RP Chineză își va deschide porțile mai larg pentru restul lumii, simultan cu aprofundarea reformei și deschiderii pe toate planurile, astfel fiind subliniat angajamentul Chinei de a promova construirea unei comunități umane cu un viitor comun.

În finalul declarației, Xi Jinping a mulțumit mass media din China și din întreaga lume pentru că au reflectat cele șapte zile ale Congresului PCC, arătând că presa din străinătate este binevenită în China, pentru a descoperi diverse locuri, pentru a descoperi China dar și PCC.

În cadrul analizelor găzduite de CGTN, Victor Gao, profesor la Universitatea Soochow, a declarat că în urma desemnării noi conduceri a PCC, China va fi mai unită mai mult ca niciodată, nu împotriva cuiva și pentru stabilitate și continuarea dezvoltării economice. De asemenea, în următorii cinci ani, în special Occidentul, va deveni mai încrezător în China și în perspectivele de cooperare, în condițiile în care „singura posibilitate pentru testarea adevărului este oferită de practică și rezultate, situație valabilă în orice țară, sub orice lider”.

În ceea ce îl privește pe actualul premier, Li Keqiang, până astăzi unul dintre cei șapte membrii ai Biroului Politic al CC PCC, acesta își va păstra funcția până în primăvara anului 2023, când se va întruni Adunarea Națională a Reprezentanților Poporului Chinez (ANRPC), care va desemna noul premier și noul guvern.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Congresul 20 PCC, Din arhive, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

10 răspunsuri la CONGRESUL 20 PCC | Xi Jinping, reales Secretar general al PCC

  1. Vlad Tepes spune:

    Felcitari Presedintelui XI pentru realegere !

  2. Anonim spune:

    D-na Mateescu, imi amintesc cat de dezamagita erati dupa vizita d-nei Pelosi in Taiwan, de reactia Chinei (si implicit a lui Xi) si recunosc, atunci, simteam la fel…
    Domnul Tomozei ne-a spus atunci sa nu judecam cu mintile noastre de europeni pentru ca ei, asiaticii, gandesc altfel… Faptul ca si d-nu Tomozei s-a inselat in previziunile dumnealui legate de actualul primi-ministru arata, cred eu, precautia cu care trebuie interpretat orice semnal venit din China…..

    • Așa este, domnule Anonim! Am fost dezamăgită, pentru că NU am gândit la rece, bazat pe studierea faptelor, ci am lăsat… efervescența sentimentelor să mă domine. Inima n-are ce căuta-n politică! Probabil, de aceea nici nu-i admir pe politicieni, indiferent de agenda lor, de coloratura partidului de proveniență sau de „realizările” lor. Fiindcă ei întotdeauna, dar ABSOLUT întotdeauna, merg pe principiul, „îți ofer astăzi un trabuc, deoarece mâine știu că-ți iau cutia întreagă”. Lipsa de principialitate face parte din fibra lor, din structura lor ca oameni, ceea ce nu-i în regulă! NU generalizez, dar majoritatea este semnificativă!

      După ce mi-a trecut enervarea, am început să mă documentez mai mult pentru a pricepe mecanismele măsurilor luate de chinezi. Ușorul cu ușorul am reușit să pătrund în miezul lucrurilor și să-mi dau seama (zis grosso modo) că sunt genul care-și cântăresc foarte bine opțiunile și pândesc momentul oportun. Mai autohton și mai autentic spus, știu să aștepte la cotitură!

      Ca dovadă, discutam cu domnul Tomozei despre Wang Yi, dar n-am mai dispus de timp să-i dezvolt punctul meu de vedere referitor la păstrarea acestuia în funcția de ministru de externe. Xi n-a greșit deloc în calculele sale, pentru că Wang Yi este teribil de priceput (sunt convinsă că nu-i singurul din administrație ori din partid, dar rămâne cel mai reprezentativ) îl a-l struni pe Antony Blinken. Omul deține finețea intelectuală de-a-l pune pe american la punct și de a-l trimite înapoi la Casa Albă cu incendiul stins! Dezamorsează situațiile explozive într-o manieră excelentă! Wang dovedește nu numai că-și cunoaște bine interesul personal (un motiv în plus pentru care a rezistat remanierii), dar știe perfect să evidențieze interesele naționale ale Chinei și mai ales să le ofere o rezolvare pozitivă. L-am remarcat inclusiv pe Lavrov, privindu-l admirativ la o conferință de presă comună… Acum, mă simt datoare, în vremurile astea năstrușnice și pe dos în care ciudații sunt în trend și constituiți în colectivități de tipul LGBTQ, să explic că rusul este cât se poate de heterosexual și de mascul alfa! Dar încă nu s-a interzis aprecierea inteligenței unui omolog/interlocutor, cum doriți să-l numiți. Prin urmare, concluzia este că Beijingul nu s-a războit cu Washingtonul în urma vizitei d-nei Pelosi, fiindcă a folosit alte pârghii mult mai dureroase pentru americani, una dintre ele fiind bazele militare ale Chinei în Insulele Solomon și în… Nicaragua (acestea fiind la inițiativa Moscovei și-n tandem cu ea). În plus, i-au sprijinit pe ruși în Venezuela, atunci când au anulat împreună lovitura de stat organizată de SUA și îndreptată împotriva lui Maduro, motiv pentru care companiile de extracție petroliere chinezești au rămas la fața locului și n-au mai plecat, știut fiind că Venezuela ocupă locul 7 în lume în ceea ce privește resursele aurului negru. Cam așa se desfășoară lucrurile, tocmai de aceea politica nu poate fi făcută de oricine. Dar asta nu înseamnă că n-ai dreptul, ca cititor și persoană liberă, neînregimentată în vreun partid/ONG/serviciu securistic etc. să nu-ți sară țandăra! Măcar, din când în când! 🙂 Altfel, intervine monotonia, lipsa de varietate, plictiseala! 🙂

  3. Domnule Tomozei, din articolul (excelent de bine documentat, în opinia mea) publicat în Asia Times reiese că numărul 2 după Xi Jinping, adică noul prim-ministru al Chinei, este șeful partidului de la Shanghai, Li Qiang, nicidecum Li Keqiang. Să înțeleg că numirea proaspătului premier va avea loc în primăvara anului viitor și nu imediat după noua învestitură a lui Xi? Dacă este așa, atunci nu se potrivește cu dorința actualului șef al statului de a realiza o economie prosperă, dar mai ales una digitală, până în 2035. Or, din câte am citit, Li a demonstrat că deține capacitatea executivă de a atinge un astfel de obiectiv! Și-atunci, cum Dumnezeu își poate continua vechiul premier activitatea până-n martie 2023? Iertați-mă, dar eu nu mai pricep nimic din „ecuație”!

    https://asiatimes.com/2022/10/misreading-xi-and-the-rise-of-li/

    Edificator paragraf, totuși! – „Throughout his career, Xi has shown himself to be a master of the most characteristic maneuver in Chinese imperial governance: Feint in one direction in order to disarm prospective opponents, while preparing to move in another.

    The elements in the Party who opposed Xi in 2012 remain his antagonists, the supporters of a Fortress China that shares the poverty rather than creates the wealth. His first move in power after 2012 was to crush the group around Bo Xilai centered in Chongqing and part of China’s northeastern rust bowl, and to unleash China’s private sector.” – Să reprezinte posibilitatea de-a-l lăsa pe Keqiang să-și ducă mandatul până la capăt tocmai aceste uneltiri ale lui Xi menite să-și atingă scopurile? Posibil!

    • Dan Tomozei spune:

      Gândim (ca să folosesc un format la modă) pe aceeași frecvență. Și eu am fost surprins de retragerea totală din elita PCC a premierului Li Keqiang, care nu apare nici între primii 371 (membri și supleanți).
      Da, este previzibilă (dar nu o certitudine, încă) numirea lui Li Qiang ca posibil viitor premier. Este motivul pentru care a fost singurul evidențiat în text. După multă vreme, urmare a prezentărilor oficiale de ieri, am sentimentul că nu cunosc deloc politică.
      Potrivit cutumelor, până la sesiunile de primăvară ale ANRPC 2023, Li Keqiang trebuie să ducă mandatul de premier.
      Pe de altă parte, Wang Yi – ministrul de Externe a fost menținut, fiind pe poziția cu numărul nouă în ierarhia principalilor lideri.

      • Acum înțeleg, vă mulțumesc mult pentru precizări!

        Nu e vorba că nu mai deslușiți politica, ci cred eu că desele prefaceri și transformări care au loc la vârful administrației au rolul să provoace acel sentiment că vă aflați pe nisipuri mișcătoare, al incertitudinii, al îndoielii. Mintea dumneavoastră încă funcționează brici, așa că nu-i cazul să dați curs nesiguranței, ezitării în gândire. Vă rog să considerați drept adevăr pur ceea ce scriu aici, nicidecum încurajări!

        Vă mulțumesc încă o dată pentru răspuns!
        O săptămână cu satisfacții profesionale vă doresc și numai bine!

  4. movileanu spune:

    Buna seara (in Ro) in interviul cu domnul Cristoiu ati dat ca sigura pastrarea premierului chinez in functie. Din stirile din RO am aflat ca nu a fost reales nici in CC. Puteti face va rog un comentariu pe acest subiect.
    Multumesc.

    • Dan Tomozei spune:

      Având în vedere activitatea din ultimii zece ani, dar și faptul că a făcut deschiderea președintelui XI Jinping, nu găseam niciun indiciu pentru ruperea echipei. Așa cum am precizat în dialogul cu domnul Ion Cristoiu, am subliniat că nu doresc să fac speculații … totuși am făcut.
      Acum, după prezentarea listelor cu membri în CC și listelor de supleanți, unde nu se regăsește nici măcar între cei 371, este evident că au existat motive de bucătărie internă, dincolo de spațiul public. Iată de ce m-am înșelat, semn că încă mai am mult de învățat, dar mai ales că speculațiile și presupunerile nu sunt … gazetărie.
      Așa cum arăt în text, Li Keqiang își va duce mandatul până la capăt (primăvara 2023).

  5. China se bazează pe un cârmaci dovedit care o va conduce printr-o adevărată furtună, ce pare să izbucnească drept urmare a transformării vechii ordini mondiale unipolare, la fel cum Stalin a condus URSS, prin vijelia celui de-Al Doilea Război Mondial, la statutul de superputere. În ciuda tuturor insinuărilor și tuturor zvonurilor venite din lumea occidentală, președintele Xi Jinping nu numai că și-a păstrat puterea, ci chiar și-a întărit-o! Opoziția din interiorul partidului față de liderul de la Beijing a suferit o înfrângere grea, cursul de convergență cu SUA fiind respins de majoritatea partidului, majoritate care crede în mod rezonabil că națiunea a intrat în stadiul luptei pentru viitoarea ordine mondială.

    Reînnoirea Comitetului Central al PCC și a Biroului Politic reflectă nu numai redistribuirea forțelor în cel mai mare partid comunist din lume, ci și o întărire a principalelor tendințe aprobate de congres: lupta pentru întoarcerea Taiwanului la portul natal, consolidarea decisivă a forțelor armate, dar mai ales, ceea ce mie îmi pare de o importanță capitală, cursul către o lume multipolară FĂRĂ hegemonie americană. Asta înseamnă că Rusia și China sunt în aceeași barcă în lupta împotriva dominației americane și, câtă vreme este așa, nu poate fi vorba de vreo izolare a vreuneia dintre ele din partea Occidentului. Prin urmare, victoria lui Xi este un semnal bun că acesta va lupta și nu se va îndepărta de la calea propusă.

    De altfel, demonstrația publică a noului curs ales de către Beijing a fost incidentul cu fostul secretar general al partidului, Hu Jintao, care a fost escortat cu forța din sală chiar înainte de sfârșitul evenimentului, știut fiind că Hu Jintao a susținut menținerea unor relații bune cu SUA, fiind, de asemenea, un oponent al unei soluții militare în problema Taiwanului. O astfel de excludere a fostului președinte al PCC constituie o dovadă clară a reînnoirii politicii externe anti-occidentale a Beijingului, care este pregătit pentru orice măsură, apărându-și suveranitatea și rolul de superputere în lumea modernă.

    Într-altă ordine de idei, victoria lui Xi Jinping crește serios probabilitatea unui război pentru Taiwan, unde Taiwanul are rolul Ucrainei. Indiferent de modalitatea în care sfârșește acest conflict, se poate aștepta ca importanța economică a Taiwanului să scadă semnificativ pe termen lung. În plus, demisiile de răsunet din cadrul Biroului Politic al PCC ca cele ale premierului, ale președintelui Congresului Național al Poporului, ale președintelui Consiliului Consultativ Politic al Poporului Chinez și ale vicepremierului ilustrează incontestabil nu numai schimbarea de paradigmă pluralistă în dezvoltare, ci și o reînnoire a politicii de stat, care devine din ce în ce mai orientată la nivel național și fără echivoc anti-americană. Personal, nu poate decât să mă bucure acest curs al evenimentelor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.