China a lansat astăzi, cu succes, cel de-al treilea modul laborator spațial, denumit Mengtian/梦天 (visul cerului), componentă majoră a Stației Spațiale a Chinei – Tiangong/天宫 (palatul ceresc). Lansarea a fost realizată cu ajutorul rachetei purtătoare Marșul cel Lung 5B, de la Centrul de Lansare Spațială Wenchang din provincia Hainan.
După doar câteva minute, racheta purtătoare a plasat modului laboratorului spațial pe o orbită joasă a Pământului, la aproape 400 de kilometri distanță, unde se află Stația Spațială Tiangong. După câteva ore de reglaje, Mengtian se va conecta cu modulul de bază Tianhe/天和 (cer pașnic) al stației Tiangong.
Modulul laborator Mengtian are o lungime de 17,9 metri, un diametru de 4,2 metri și cântărește peste 23 de tone. În interiorul acestuia sunt amplasate 13 cabinete care dețin echipamente științifice, 37 de adaptoare de sarcină utilă extra-vehiculare capabile să efectueze experimente științifice necesare pentru a fi expuse mediului spațial, razelor cosmice, vidului și vânturilor solare. De asemenea, cu ajutorul echipamentelor trimise în laboratorul Mengtian vor putea fi derulate studii de micro-gravitație, fizica fluidelor, știința materialelor, știința arderii și de fizică fundamentală. Trei dintre experimente care vor fi derulate în laboratorul Mengtian vor implica cercetătorii din cadrul Agenției Spațiale Europeane.
Stația spațială Tiangong este compusă în prezent din patru module: modulul de bază Tianhe, laboratorul Wentian/问天 (cercetare în ceruri), nava cargo Tianzhou 4 și nava spațială Shenzhou XIV. După ce Mengtian va fi conectat la Tiangong, stația spațială va forma o structură în forma literei T, iar astronauții vor beneficia de un spațiu util de 110 metri cubi. În prezent, China a selectat nouă proiecte lansate de 17 țări și 23 de entități, pentru a fi derulate în cooperare în laboratoarele din cadrul stației spațiale Tiangong.
Conform programului spațial chinez, urmează lansarea nava cargo Tianzhou 5, revenirea pe Pământ a celor trei taikonauți aflați în prezent în stația spațială și trimiterea unui nou echipaj, cu ajutorul rachetei Shenzhou XV, totul până la finalul acestui an.