COVID-19 | China sancționează măsurile excesive anti-epidemice

În condițiile aplicării strategiei dinamica zero-COVID, chinezii au lansat numeroase critici la adresa autorităților din mai multe orașe, acuzând că adoptă măsuri anti-epidemice excesive și inadecvate. Pe de altă parte, autoritățile sanitare chineze susțin că situația epidemică rămâne severă în zona continentală (1,42 miliarde locuitori), cu precădere în timpul iernii, cu risc ridicat de gripă combinată cu COVID-19. Deși interesul autorităților chineze este acela de a minimiza impactul asupra vieții și muncii, măsurile antiepidemice excesive sunt tot mai des criticate și abordate în procesul de control al statului, aceste aspecte fiind abordate pe larg în presa de la Beijing, din ultimele zile. (Surse: Global Times, China Daily)

Purtător de cuvânt al guvernului municipiului Beijing, Xu Hejian, a declarat că vor fi îmbunătățite măsurile de control și prevenire epidemice, după ce mai mulți rezidenți s-au plâns în ultimele zile că le-a fost blocat accesul în capitală, după ce au primit alertă de risc epidemic, pe aplicația mobilă pentru verificarea codurilor de sănătate.

O primă măsură adoptată a fost deschiderea unei linii telefonice de urgență (12345), unde persoanele care întâmpină probleme pot apela pentru a raporta situația, cererile urmând să fie rezolvate în cel mai scurt timp, a declarat Xu.

La rândul lor, membrii Comisiei medicale din cadrul Mecanismului comun de prevenire și control epidemic de pe lângă Consiliului de Stat al Chinei au criticat, în cadrul unei reuniuni organizate sâmbătă, măsurile anti-epidemice excesive adoptate în timpul recentelor focare înregistrate în ultima perioadă, fiind dat ca exemplu orașele Zhengzhou (provincia Henan),  Hohhot (provincia Mongolia Interioară), Haizhu-Guangzhou (provincia Guangdong). Dincolo de sancțiunile administrative adoptate de la nivel central, autoritățile locale au fost obligate să prezinte public scuze, pentru măsurile excesive, dincolo de cadrul legal.

Astfel, în cadrul revizuit privind aplicarea măsurilor antiepidemice au fost interzise blocarea locuințelor din zonele cu risc ridicat, fiind considerat că aceste practici încalcă limitele acțiunilor de prevenire și control epidemic, reprezentând grave abateri legale.

Mai mult, reprezentanții Mecanismului Comun de Prevenire și Control epidemic din cadrul Consiliului de Stat au mai arătat că toți responsabilii care nu reușesc să pună în aplicare în mod corect măsurile revizuite antiepidemice, vor fi deferiți justiției conform legii.

Specialistul epidemiolog, Zhang Yuexin, a declarat pentru Global Times că unele administrații locale au adoptat măsuri excesive care au generat nemulțumiri justificate în rândul oamenilor, arătând că „un astfel de comportament fiind similar punerii căruței înaintea calului”. Zhang a adăugat că publicul are nevoie urgentă de echilibru în gestionarea epidemiei și de normalitate în viața de zi cu zi.

Pe de altă parte, autoritățile de la Beijing susțin că vor fi continuate eforturile de prevenire a focarelor, însă managementul antiepidemic nu poate să echivaleze pur și simplu cu a cere oamenilor să stea acasă sau să fie închise zone extinse, practică declarată „nu doar neprietenoasă cu oamenii, ci și cu afecte economice”.

Așa cum am arătat deja, experții chinezi au avertizat cu privire la riscul dublu de COVID-19 și gripă, în această iarnă.

Expertul chinez în boli respiratorii, Zhong Nanshan, direct implicat în punerea sub control a pandemiei COVID-19 și SARS -2013 din China, a declarat că lumea se confruntă cu riscul unei pandemii combinate între COVID-19 și gripă, în special în această iarna 2022-2023. Potrivit acestuia, la nivel global sunt necesare eforturi mai mari pentru a aborda în mod științific prevenirea și controlul gripei, în timpul pandemiei COVID-19.

Potrivit raportărilor de astăzi, în zona continentală a Chinei au fost înregistrate (pentru ziua de 7 Noiembrie) un număr total de 890 de cazuri confirmate COVID-19, 843 locale și 47 de import. De asemenea, au fost înregistrate 6.801 cazuri asimptomatice.
De la declanșarea pandemiei COVID-19, numărul cumulat de cazuri confirmate în zona continentală a Chinei (1,42 miliarde locuitori) este de 265.013, cu un număr de 5.226 decese.
La nivelul întregii RP Chineze (zona continentală, Hong Kong, Macao și Taiwan) numărul cumulat de cazuri confirmate este de 8,6 milioane, cu un număr de 28.939 decese.
Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în: Taiwan 7,9 milioane cazuri/13.232 decese și Hong Kong 439.251 cazuri/10.475 decese.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.