China respinge acuzațiile SUA privind sprijinul acordat Rusiei în războiul din Ucraina

China nu este nici spectator, cum nu este cea care alimentează criza din Ucraina, cu atât mai puțin este țara care exploatează această criză, a declarat Mao Ning (foto), purtător de cuvând al Ministerului chinez de Externe, solicitată să răspundă declarațiile lansate de SUA. Potrivit surselor americane, autoritățile de la Washington au obținut probe care sugerează că unele companii chineze de stat ar oferi Rusiei asistență de natură economică și militară neletală, în războiul din Ucraina.

În replică, oficialul chinez a arătat că „SUA sunt cele care au declanșat criza din Ucraina, fiind cel mai mare factor care o alimentează și continuă să trimită arme grele și de asalt în Ucraina, ceea ce nu face decât să prelungească și să intensifice conflictul”. Mao Ning a subliniat că în loc să reflecteze asupra propriilor acțiuni, „SUA semănă paranoia și arată cu degetul spre China. Respingem un astfel de șantaj. Nu vom sta deoparte și nu vom urmări cum SUA afectează drepturilor și intereselor legale ale companiilor chineze”.

Reprezentanta MAE chinez a mai declarat că dacă SUA doresc cu adevărat să pună capăt crizei, dacă doresc să aibă grijă de viețile poporului ucrainean, atunci trebuie să înceteze să mai trimită arme și să profite de pe urma luptelor. „SUA trebuie să acționeze responsabil, ajutând ca situația să se destindă cât mai curând posibil, să creeze mediul și condițiile necesare pentru negocierile de pace dintre părțile în cauză”.

Reacția Chinei reprezintă o nou afirmare a pozițiilor ferme în fața SUA, în condițiile în care Secretarul de Stat Antony Blinken este așteptat la Beijing, zilele următoare. Prezența acestuia în capitala chineză va marca prima vizită a unui Secretar de stat american, după cea efectuată de Mike Pompeo, în luna Octombrie 2018, în mandatul președintelui Donald Trump.

Potrivit declarațiilor oficiale, China speră ca SUA să asume o percepție corectă, că vor susține dialogul, nu confruntarea, autoritățile de la Beijing dorind să readucă relațiile bilaterale pe calea unei creșteri solide și constante.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.