SUA transformă Republica Moldova în viitoarea Ucraina!

Nimic nou, nimic istoric, nimic spectaculos în mesajul prezentat, ieri, de președintele Joe Biden la Varșovia, chiar dacă imberbii din presa de la București au regurgitat până la sufocare ideea „discursului istoric”, „anunțului istoric”,”vizitei istorice” … „pârțului istoric”! Atâta prostie, atâta lipsă de experiență și imbecilitate promovată în spațiul public românesc prin intermediul mass media, abia asta este o chestiune de demarcație istorică, nefastă.

În schimb, mesajul prezentat, tot ieri, de președintele Vladimir Putin a fost văzut de presa românească ca fiind unul „delirant”, „disperat”, „provocator”, „periculos”, „amenințător” etc., o nouă dovadă a imposturii și dezechilibrului în care se zvârcolește presa românească, intoxicată de specialiști, experți și analiști, care nu citesc, nu înțeleg, dar comentează în direct evenimente ca pe un meci din fotbalul de proastă calitate păstorit de securistoidul Burleanu plantat șef la FRF.

Să rămânem demni și responsabili în fața realității. Ieri, întregii lumi i-au fost servite două mesaje din care puține au fost ideile neclarificate anterior, două mesaje ale unor lideri care în 2024 se vor confrunta cu alegeri prezidențiale. Unul dintre mesaje este acela că Republica Moldova este împinsă de SUA în poziția de viitoare Ucraină. Amărâta țară cât Bucureștiul sau cât un cartier mai răsărit din orașele Chinei, a fost lăudată de președintele Joe Biden. Ce poate fi mai periculos, pentru un om responsabil și conștient în fața Istoriei, decât să accepte să facă pe viteazul cu săbiuță de lemn, în fața unui uriaș?

Menționarea președintelui Maia Sandu în discursului de la Varșovia este egală cu anunțarea faptului că Republica Moldova urmează să fie viitoare victimă militară în conflictul dintre SUA și Rusia. În fața iminentului pericol, Maia Sandu urmează traseul lui Volodimir Zelenskyi, transformând micuța republică din democrație, în dictatură personală, din democrație (!?), în autoritarism. Mai mult, Maia Sandu se înconjoară cu personaje obsedate de militarism, călcând în picioare Constituția țării care vorbește despre neutralitate.

Privind demonstrațiile făcute de SUA la nivel global, dar și în plan intern, este interesant de înțeles cum președintele Biden poate vorbi cu seninătate despre dictatură, fără să observe că SUA se comportă dictatorial, abuzând de forța militară, economică, diplomatică: „Voi repeta în această seară ceea ce am spus anul trecut în același loc: Un dictator aplecat asupra reconstruirii unui imperiu nu va putea niciodată să să șteargă dragostea poporului pentru libertate. Brutalitatea nu va măcina niciodată voința celor liberi. Iar Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia. Niciodată. (Aplauze.)” … În fond, Ucraina a devenit ceea ce este SUA, o dictatură, un spațiu din care legea a fost abolită, traficul de armament, droguri, oameni, crime, devenind noua normalitate promovată și protejată de Occidentul colectiv.

Urmărite rând cu rând, cu sublinieri și comparații, cu aplauze și ovații, mesajele președinților Joe Biden și Vladimir Putin arată că SUA, în calitate de stăpân al Occidentului colectiv, nu este absolut deloc interesată de realitate, de dialog, de negociere, în timp ce Rusia, în calitate de țară agresoare, nu este absolut deloc interesată să renunțe la operațiunea militară specială declanșată la 24 Februarie 2022.

Prin urmare, prezența lui Biden la Varșovia a avut doar rolul de a sublinia că SUA sunt dispuse să sufoce și îngroape Europa escaladând războiul din Ucraina, în timp ce Putin a transmis Occidentului colectiv că Rusia nu este deloc intimidată, cu atât mai mult cu cât se bucură de înțelegerea „majorității țărilor lumii” – câtă vreme peste 60% nu susțin și nu aplică sancțiunile impuse unilateral de SUA și UE.

De partea cealaltă, președintele Vladimir Putin vorbește despre duplicitatea Occidentului, despre complicitatea la tragediile umanitare în rândul populației rusofone din Ucraina, despre decăderea morală, religioasă și educațională a Occidentului colectiv aflat sub presiunea și la dispoziția SUA.
Mai mult, în mesajul transmis ieri către națiune, a subliniat că Occidentul a desfășurat împotriva Rusiei un front militar, informațional și economic, însă „nicăieri nu a reușit nimic și nu va reuși niciodată”, inițiatorii sancțiunilor pedepsindu-se singuri prin creșteri de prețuri, pierderi de locuri de muncă, închideri de fabrici, o criză energetică, pentru care „spun cetățenilor că rușii sunt de vină pentru tot”.

Mai mult, Putin a acuzat Occidentul că distruge familia, identitatea culturală și națională promovând perversiunea, abuzul asupra copiilor, pedofilie, care sunt declarate norme de viață, în timp ce preoții sunt obligați să binecuvânteze căsătoriile între persoane de același gen, milioane de oameni din Occident fiind conduși spre o catastrofă spirituală, în timp ce elitele o iau razna.

Joe Biden – Un discurs hollywoodian, sufocat de omisiuni și minciuni

Așa cum era de așteptat, președintele Biden a vorbit despre „invazia brutală și neprovocată a Ucrainei de către Rusia”, Castelul Regal din Varșovia (Polonia) a fost transformat, pentru o oră, în decorul unui spectacol de tip american, în care publicul neplătitor de bilet, dar atent selectat, aplauda și ovaționa frenetic la diatribele președintelui SUA. În aplauzele și ovațiile celor prezenți, Biden a afirmat că tocmai a venit dintr-o vizită la Kiev, iar „Kievul este puternic! (Aplauze.) Kievul este mândru. Stă drept. Și cel mai important, este liber. (Aplauze.)” … nimic despre restul Ucrainei măcinat, distrus de război!

Biden a vorbit despre apărarea democrației, apărarea suveranității, drepturilor oamenilor de a trăi fără agresiune … fără să scoată o vorbă despre faptul că Ucraina a devenit o veritabilă dictatură, aflată la dispoziția lui Zelenskyi, la rândul lui aflat sub comanda SUA.

A mai vorbit despre faptul că „lucrăm împreună” pentru a se pune capăt dependenței Europei de resursele energetice rusești, ceea ce s-a și întâmplat odată cu exploziile la Nord Stream 1 și 2, despre care Germania direct afectată și celelalte țări UE nu vorbesc, devenind complice alături de SUA.

Nu voi insista asupra grețoaselor caracterizări făcute de Biden la adresa lui Zelenskyi, evident în aplauzele auditoriului imbecilizat. Cine are curiozitate, poate lectura mesajul oficial publicat de Casa Albă.

Voi arăta însă că o mare parte din mesajul președintelui SUA a fost adresa cetățenilor din Rusia și Belarus (cine oare îl urmărește acolo pe Biden?), cerând susținerea și stimularea opoziției, pentru a lupta „pentru democrația lor”, „cu hotărârea poporul moldovean – (aplauze) – poporul moldovean de a trăi în libertate, care a câștigat independența și a luat calea aderării la UE”. (…) „sunt mândru să fiu alături de voi și de oamenii iubitori de libertate din Moldova. Să le dăm o rundă de aplauze. (Aplauze.)” !!!

Este aproape imposibil să dialoghezi, să urmărești un discurs în care adevărul, realitatea, sunt decupate. SUA, Biden, UE, Occidentul colectiv, refuză din 2014 să vadă tragedia populației de origine rusă din Estul Ucrainei, unde copii, femei, civili, erau împușcați pe stradă, unde Kievul a impus restricții financiare, sociale, medicale. Totul doar pentru că acolo locuiau ucraineni de origine rusă. Ieri, însă, Biden a declarat că „milioane de cetățeni ruși doresc doar să trăiască în pace cu vecinii lor, care nu sunt dușmanul”, că „acest război nu a fost niciodată o necesitate”, că „este o tragedie”. Da! O tragedie dorită de occident, iar pentru asta SUA și UE au făcut tot ce a fost posibil, trenând și refuzând să aplice Acordurile Minsk 1 și Minsk 2.

Ce spectacol ridicol!

Biden s-a declarat convins că „pofta de pământ și putere a președintelui Putin va eșua”, că „democrațiile lumii vor sta de pază asupra libertății, astăzi, mâine și pentru totdeauna”, pentru că „ceea ce este în joc aici este libertatea”. Absolut nimic despre cenzura aplicată de Occidentul colectiv și democrat, despre listele cu oamenii care îndrăznesc să ceară echilibru, dialog, negocieri pentru pace.

Și a mai spus președintele Biden că „oamenii liberi refuză să trăiască într-o lume a deznădejdii și a întunericului”, și că anul 2022 „a fost un an extraordinar din toate punctele de vedere”. Probabil așa se vede de la Casa Albă.
La fel cum Biden este informat că doar „mercenarii ruși au comis depravări, crime împotriva umanității, fără rușine sau scrupule. Au vizat civili cu moartea și distrugerea. A folosit violul ca armă de război … au bombardat gări, maternități, școli și orfelinate”.

„Nimeni – nimeni nu poate întoarce ochii de la atrocitățile pe care Rusia le comite împotriva poporului ucrainean. Este oribil. Este oribil.” … încă odată, Biden respinge realitatea și cauzele care au dus la invazia Federației Ruse în Ucraina, eveniment atât de dorit de decidenții SUA, care au atras Europa într-un nou dezastru umanitar și economic.

Un singur lucru a fost în acord cu realitatea, în mesajul președintelui Biden, și anume că 143 de țări membre ONU au condamnat agresiunea Rusiei, au condamnat anexarea teritorială și au cerut negocieri de pace.
Însă, Biden nu a mers până la capăt, pentru că nu era în interesul Occidentului colectiv să spună și că doar 45 de țări, din totalul de 193 membre ONU, susțin sancțiunile la adresa Federației Ruse, în ciuda presiunilor și somațiilor. Iată de ce, atunci când a afirmat că „de fiecare dată în ONU, acest vot a fost copleșitor”, președintele Biden a mințit, în buna tradiție democratică americană.

O altă minciună prezentată oficial de președintele Biden … „Putin a încercat să înfometeze lumea, blocând porturile de la Marea Neagră pentru a opri Ucraina să-și exporte cerealele, exacerbând criza alimentară globală care a lovit în special țările în curs de dezvoltare din Africa.”
Este demonstrat că 90% din cerealele și produsele alimentare exportate din Ucraina în ultimul an nu au ajuns în țările țările bogate, nu în țările sărace, altfel spus Occidentul a beneficiat odată în plus de criză.

În aceste condiții, „Statele Unite au adunat o coaliție mondială de peste 50 de națiuni pentru a obține arme și provizii critice pentru bravii luptători ucraineni aflați în prima linie”. 50 de țări din 193, din care mai mult de jumătate sunt țările UE (Ungaria refuză participarea), SUA și Marea Britanie.

Iar pentru ca lumea să știe ce urmează, președintele Biden a vorbit despre „revoluțiile colorate”, despre „revoluțiile demnității”, dar și despre „Maidanul” finanțat și extorcat de SUA, totul în numele libertății, pentru că „nu există un cuvânt mai dulce decât libertatea. Nu există un scop mai nobil decât libertatea. Nu există o aspirație mai înaltă decât libertatea. (Aplauze.)” … o libertate care sufocă lumea în decadență, lipsă de educație, inconștiență și sărăcie. Textul integral AICI

Vladimir Putin – Un discurs despre lumea rusă … pas cu pas, până la capăt!

De partea cealaltă, cu câteva ore înaintea liderului de la Casa Albă, președintele Vladimir Putin a vorbit la Moscova, în cadrul Adunării Federale a Rusiei, prezentând mesajul anual către țară, dar și pentru a marca un an de la declanșarea operațiunii militare speciale din Ucraina.

A fost un discurs marcat, de asemenea, de aplauze și urale, în care, timp de aproape două ore, președintele Putin a vorbit despre „un moment dificil”, „un moment de hotar pentru țara noastră (…) al schimbărilor cardinale, ireversibile în întreaga lume”, despre problemele economice, sociale și educaționale interne, despre duplicitatea Occidentului, dar și despre miliardarii ruși care și-au ascuns banii câștigați licit sau ilicit în băncile, bunurile mobile sau imobile din vest, iar în ultimul an „au fost pur și simplu jefuiți”.

Putin a subliniat că invazia în teritoriul Ucrainei a fost determinată de nevoia de „a proteja oamenii de pe meleagurile noastre istorice, pentru a asigura securitatea țării noastre, pentru a elimina amenințarea reprezentată de regimul neo-nazist care a apărut în Ucraina după lovitura de stat din 2014”, așa încât, „pas cu pas, cu atenție și consecvență”, vor fi atinse toate țintele care stau în fața Rusiei.

Subliniind că, din anul 2014, locuitorii din Donbas au luptat pentru a-și apăra dreptul de a trăi pe propriul pământ, de a vorbi limba maternă, pentru a riposta în fața blocadei economice și bombardamentelor constante, „a urii nedisimulate din partea regimului de la Kiev”, așteptând ca Rusia să le vină în ajutor.

„Am făcut tot posibilul pentru a rezolva această problemă prin mijloace pașnice, am negociat cu răbdare o ieșire pașnică din acest conflict grav”, însă, „promisiunile conducătorilor occidentali, asigurările lor despre dorința de pace în Donbas, s-au transformat într-un fals, o minciună cruntă”.

Folosind absolut toate argumentele puse la dispoziție de realitate, Vladimir Putin a vorbit despre lipsa de reacție a Occidentului „la asasinate politice, la represiunile regimului de la Kiev împotriva oamenilor, la batjocorirea credincioșilor”, dar și despre „încurajarea din ce în ce mai mult a neonaziștilor ucraineni, să desfășoare acțiuni teroriste în Donbas”.

De asemenea, Putin a evidențiat desfășurarea de forțe militare SUA și NATO în apropierea granițelor Rusiei, despre laboratoarele biologice secrete, despre eforturile pentru pregătirea „regimului de la Kiev supus”, despre „Ucraina pe care o înrobiseră, de o perioadă de timp”.

Pe de altă parte, Putin a acuzat Occidentul că este mândru pentru că s-au folosit de Acordurile Minsk și de formatul Normandia, pentru a trage de timp, pentru a juca la cacealma. „Când Donbasul ardea, când se vărsa sânge, când Rusia era sinceră (…) și s-a străduit sincer pentru o soluție pașnică, se jucau cu viața oamenilor, se jucau, de fapt, după cum se spune în cercuri cunoscute, cu cărți marcate”.
„Această metodă dezgustătoare de înșelăciune a fost încercată de multe ori înainte. Ei s-au comportat la fel de nerușinat, de duplicitar, distrugând Iugoslavia, Irakul, Libia, Siria. Din această rușine nu vor fi niciodată spălați.”

Deși greu să fie convingător în fața occidentalilor, președintele Putin a vorbit despre secolele de colonialism, de hegemonie a țărilor vestice, care „s-au obișnuit să li se permită totul, s-au obișnuit să scuipe în întreaga lume”, țări care „cu cinism (…) vorbesc despre căutarea păcii, despre aderarea la rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU privind Donbas”, în timp ce „elitele occidentale au devenit un simbol al minciunilor totale, lipsite de principii”.

Iată de ce, Putin a afirmat că Rusia își „apără cu fermitate nu doar interesele, ci și poziția potrivit căreia în lumea modernă nu ar trebui să existe o împărțire în țări așa-zise civilizate și toate celelalte, fiind nevoie de un parteneriat onest, respingând în principiu orice exclusivitate, mai ales agresivă”.

Mai mult, Putin a reluat teza neclarității și ipocriziei occidentului, extinderii NATO până la granițele Rusiei, dezvoltării de noi zone poziționale pentru apărarea antirachetă în Europa și Asia și desfășurarea de contingente militare și nu numai.

„Vreau să subliniez, deși este bine cunoscut de toată lumea: nici o singură țară din lume nu are atât de multe baze militare în străinătate precum Statele Unite ale Americii. Sunt sute, vreau să subliniez asta, sute de baze în întreaga lume, întreaga planetă este plină, trebuie doar să te uiți la hartă. (…) Amenințarea crește și în fiecare zi.”

Apoi, reamintind atacurile militare asupra Donbas din 2014 și 2015, blocada, bombardarea și teroarea împotriva civililor din regiune, acțiuni care contraveneau documentelor și rezoluțiile adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, Putin a subliniat că „ei (Occidentul colectiv – n.m.) au fost cei care au declanșat războiul, iar noi am folosit forța pentru a-l opri”, pentru că cei care au planificat un nou atac asupra Donețk, Donbas și Luhansk au înțeles „că următoarea țintă era o lovitură asupra Crimeei și Sevastopolului, iar noi știam și înțelegeam acest lucru”.

Acuzând occidentul că a cheltuit deja peste 150 de miliarde USD pentru a ajuta și înarma regimul de la Kiev, Putin a arătat că simultan „se vorbește despre lupta împotriva sărăciei, despre dezvoltare durabilă, despre mediu”, însă nimeni nu știe unde se duc toți acești bani, în timp ce „fluxul de bani pentru război nu scade”, iar „ei (occidentul -n.m.) nu scad cheltuielile destinate încurajării tulburărilor și revoltelor în diferite țări din întreaga lume”.

„Niciuna dintre țările occidentale nu ia în calcul pierderile umane și tragediile, pentru că, desigur, sunt în joc trilioane și trilioane de dolari, este în joc capacitatea de a continua să jefuiască pe toată lumea, sub masca cuvintelor despre democrație și libertăți, despre răspândirea valorilor neoliberale și în mod inerent totalitare”, a declarat Putin, care a mai arătat că Occidentul „pune etichete pe țări și popoare întregi, insultă în mod public liderii altor țări, suprima dizidența în propriile țări, creând imaginea unui inamic, pentru a abate atenția oamenilor de la scandalurile de corupție, de la problemele și contradicțiile interne în creștere, economice, sociale, interetnice”.

În opinia președintelui Putin, proiectul „anti-Rusia” se înscrie „într-o politică revanșardă față de țara noastră, de a crea focare de instabilitate și conflicte chiar la granițele noastre”. Apoi, a subliniat că „Rusia nu este în război cu poporul Ucrainei”, câtă vreme „ucrainenii au devenit ostatici ai regimului de la Kiev și ai stăpânilor săi occidentali, care au ocupat de fapt această țară în sens politic, militar, economic, au distrus industria ucraineană timp de zeci de ani și au jefuit resursele naturale”. „Nimeni nu s-a gândit la oameni, au fost pregătiți pentru sacrificare și până la urmă s-au transformat în consumabile. E trist, dar este înfricoșător să vorbești despre asta, dar este un fapt”.

Arătând că responsabilitatea pentru incitarea conflictului ucrainean, pentru escaladarea, pentru creșterea numărului victimelor acestuia revine în întregime elitelor occidentale și actualului regim de la Kiev care nu servește interesele naționale, ci interesele țărilor terțe, Putin a mai arătat că „Occidentul folosește Ucraina atât ca berbec împotriva Rusiei, cât și ca teren de antrenament”, însă Occidentul trebuie să fie conștient „că este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă”. În acest sens, atacurile informaționale din ce în ce mai agresive sunt derulate asupra tinerelor generații, sunt „denaturate faptele istorice, nu opresc atacurile asupra culturii noastre, asupra Bisericii Ortodoxe Ruse și asupra altor organizații religioase tradiționale ale țării noastre”. Putin a acuzat Occidentul că distruge familia, identitatea culturală și națională promovând perversiunea, abuzul asupra copiilor, pedofilie, care sunt declarate norme de viață, în timp ce preoții sunt obligați să binecuvântează căsătoriile între persoane de același gen, milioane de oameni din Occident fiind conduși spre o „adevărată catastrofă spirituală”, iar „elitele o iau razna și se pare că nu există leac”.

Președintele Putin a repetat insistent teza nazismului ucrainean, despre duplicitatea și complicitatea Occidentului la crimele din Donbas, a vorbit despre sprijinul acordat familiilor victimelor și veteranilor de război, dar și despre responsabilitatea structuri de guvernare în cadrul operațiunii militare speciale

Mulțumind poporului Rusiei pentru curaj și determinare, eroilor, soldaților și ofițerilor, Putin s-a adresat și părinților, soțiilor, familiilor, medicilor, funcționarilor, profesorilor cărora le pasă de tinerele generații din Rusia.

Putin a vorbit și despre un program de amploare pentru redresarea și dezvoltarea socio-economică a noilor republici ale Federației Ruse, despre ajutorul direct pentru orașele, districtele și satele din Republicile Populare Donețk și Lugansk, regiunile Zaporojie și Herson.

De asemenea, a vorbit despre planul de construcție și dezvoltare a Forțelor Armate ale Federației Ruse, pentru perioada 2021-2025, despre dotarea forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei, despre adoptarea celor mai avansate tehnologii și echipamente care să asigure o creștere a potențialului calitativ al armatei și marinei, dar și despre stimularea industriei și angajaților din industria de apărare.

Totodată, președintele Putin a declarat că deși „Occidentul a desfășurat împotriva noastră nu doar un front militar, informațional, ci și economic”, „nicăieri nu a reușit nimic și nu va reuși niciodată”, inițiatorii sancțiunilor pedepsindu-se singuri prin creșteri de prețuri, pierderi de locuri de muncă, închideri de fabrici, o criză energetică, pentru care „spun cetățenilor că rușii sunt de vină pentru tot”.

Apoi, vorbind despre realitățile economice și sociale interne, a subliniat că „evenimentele recente au arătat în mod convingător că imaginea Occidentului ca refugiu sigur și refugiu pentru capital s-a dovedit a fi o fantomă, un fals. Iar cei care nu au înțeles acest lucru la timp, care considerau Rusia doar ca o sursă de venit și plănuiau să trăiască în principal în străinătate, au pierdut mult: au fost pur și simplu jefuiți acolo, chiar și banii câștigați legal au fost luați” … „credeți-mă, niciunuia dintre cetățenii obișnuiți ai țării nu i-a fost milă de cei care și-au pierdut capitalul în băncile străine, nu i-a fost milă de cei care și-au pierdut iahturile, palatele din străinătate … oamenii și-au amintit probabil atât de privatizarea din anii ’90, când întreprinderile create de toată țara au fost luate pe degeaba, la fel și de luxul ostentativ, demonstrativ al așa-numitei noi elite”.

Arătând că „Rusia este o țară deschisă și, în același timp, o civilizație distinctă”, președintele Putin a declarat că Rusia va dezvolta cooperarea cu prietenii, cu toți cei care sunt gata să lucreze împreună, vom adopta tot ce este mai bun, „dar ne vom baza în primul rând pe potențialul nostru, pe energia creativă a societății ruse, pe tradițiile și valorile noastre”.
În acest sens, Putin a vorbit despre revenirea la formarea tradițională de educație, cu precădere la nivel universitar, pentru formarea specialiștilor cu studii superioare, durata studiilor urmând să fie de patru – șase ani.

În finalul mesajul transmis, președintele Vladimir Putin a arătat că „Rusia va răspunde oricăror provocări, pentru că suntem cu toții o singură țară, un popor mare și unit. Suntem încrezători în noi înșine, încrezători în abilitățile noastre. Adevărul este în spatele nostru. (Aplauze.)” Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la SUA transformă Republica Moldova în viitoarea Ucraina!

  1. Razvan Zamfir spune:

    Trist e că președintele SUA are tot concursul președintei Moldovei, în demersul său…

    • Anonim spune:

      Pai nu e trist… e (doar) firesc avand in vedere progresismul profund al d-nei. Cu studiile ei de la Harvard Kennedy School, sincer – la ce va asteptati ?!

  2. Anonim spune:

    Multumesc, le urmaresc, dar am pierdut sirul…. intuiesc ca functia actuala a lui Yi este mai mare decat a membrului guvernului…

    • Dan Tomozei spune:

      Corect. Este similar funcției care bate gradul, chiar dacă nu există o relație de subordonare ierarhică. Totuși, Wang Yi este si unul dintre CEI ȘAPTE care, împreună cu președintele Xi, asigură Biroului Politic al CC-PCC.

  3. Anonim spune:

    Va rog sa-mi spuneti daca Wang Yi este actualul ministru de externe al Chinei sau este președinte al Comisiei Centrale de Politică Externă ? Il gasesc in presa romaneasca cu ambele titulaturi….
    Multumesc

    • Dan Tomozei spune:

      Urmăriți textele de pe acest site. Arăt că Wang Yi este fost ministru chinez de Externe (până la data de 31 Decembrie 2022), în prezent director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CPC).
      Funcția de ministru de Externe al Chinei este deținută în prezent de Qin Gang, fost ambasador al Chinei în SUA până în luna Decembrie 2022.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.