China solicită încetarea războiului din Ucraina

Ministerul chinez de Externe (foto) a prezentat, astăzi, un document de poziție privind soluțiile politice ale crizei din Ucraina, arătând că toate țările și entitățile trebuie sa respecte suveranitatea tuturor țărilor. În cele 12 puncte ale documentului intitulat “Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene” se arată că suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor statelor ar trebui să fie garantate în mod eficient, toate țările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, fiind egale, iar Dreptul internațional ar trebui aplicat în mod egal și uniform, fără standarde duble.

În mod clar, China solicită în documentul de poziție încetarea focului și încetarea războiului, toate părțile implicate trebuind să evite adâncirea deteriorării situației sau chiar pierderea controlului asupra crizei ucrainene, sprijinind Rusia și Ucraina să reia dialogul direct cât mai curând posibil, să promoveze treptat detensionarea situației și, în cele din urmă, să se ajungă la o încetare cuprinzătoare a focului.

Totodată, China solicită inițierea negocierilor de pace, dialogul și negocierea fiind singura modalitate viabilă de a rezolva criza ucraineană, Beijingul fiind dispus să continue să joace un rol constructiv în această privință.

China solicită tuturor țărilor să abandoneze mentalitatea Războiului Rece, în condițiile în care securitatea unei țări nu poate fi asigurată în detrimentul securității altor țări, iar securitatea regională nu poate fi garantată prin consolidarea sau chiar extinderea blocurilor militare, interesele și preocupările legitime în materie de securitate ale tuturor țărilor ar trebui să fie luate în considerare și abordate în mod corespunzător.

Pe această idee, lumea ar trebui să promoveze un concept de securitate comună, cuprinzătoare, cooperantă și durabilă, concentrată asupra păcii și stabilității pe termen lung, să promoveze construirea unei arhitecturi europene de securitate echilibrate, eficiente și durabile, în care propria securitate să nu genereze insecuritatea altor țări, prevenind confruntarea între tabere, dar încurajând pacea și stabilitatea pe continentul eurasiatic.

Pe de altă parte, în document se solicită  rezolvarea crizelor umanitare, care trebuie să respecte principiul neutralității și imparțialității, prevenind politizarea problemelor umanitare. Părțile implicate trebuie să asigure protecția civililor și a prizonierilor de război, să se abțină de la atacuri asupra civililor și a instituțiilor civile, să protejeze femeile și copiii și alte victime ale conflictelor. Pe acest aspect, China exprimă sprijinul pentru schimbul de prizonieri de război între Rusia și Ucraina, arătând că toate părțile ar trebui să creeze condiții mai favorabile pentru acest lucru.

Menținerea siguranței centralelor nucleare reprezintă un alt punct din documentul prezentat astăzi de MAE chinez, fiind solicitată abținerea de la atacurile armate asupra instalațiilor nucleare pașnice, cum ar fi centralele nucleare.

Pe aceleași considerente, China solicită reducerea riscurilor strategice, armele nucleare neputând fi folosite, iar un război nuclear nefiind acceptat. Utilizarea sau amenințarea utilizării armelor nucleare ar trebui respinsă, la fel cum dezvoltarea și utilizării armelor chimice și biologice de către orice țară în orice circumstanțe, nefiind acceptată.

În altă ordine de idei, China solicită asigurarea exportului de cereale, toate părțile implicate trebuind să pună în aplicare acordul privind transportul cerealelor la Marea Neagră semnat de Rusia, Turcia, Ucraina și Organizația Națiunilor Unite într-un mod echilibrat, cuprinzător și eficient, sprijinind Organizația Națiunilor Unite să joace un rol important în această privință.

China solicită de asemenea oprirea sancțiunilor unilaterale și presiunile maxime, care nu numai că nu vor reuși să rezolve problemele, ci vor crea altele noi. Lumea trebuie să se opună oricăror sancțiuni unilaterale care nu sunt autorizate de Consiliul de Securitate., țările implicate trebuind să înceteze să abuzeze de sancțiuni unilaterale împotriva altor țări.

Stabilitatea lanțului industrial și a lanțului de aprovizionare ar trebui să fie protejată în cadrul sistemului economic mondial existent, respingând politizarea instrumentalizării și înarmării economiei mondiale, pentru atenuarea impactului de propagare al crizei, împiedicând perturbarea cooperării internaționale în domeniul energiei, finanțelor, comerțului cu alimente și transporturilor, pentru a nu afecta procesul de redresarea economică globală.

Nu în ultimul rând, China susține promovarea reconstrucției postbelice, comunitatea internațională trebuind să ia măsuri pentru a sprijini reconstrucția în zonele de conflict, autoritățile chineze fiind pregătite să ofere asistență și să joace un rol constructiv în această privință.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China solicită încetarea războiului din Ucraina

  1. Vlad Tepes spune:

    SUA si vasalii lor din NATO sint principalul vector de intretinere a conflictului.
    In textul de mai sus nu apar sintagmele SUA sau/si NATO.
    Astfel , buna intentie e lipsita de sens si inutila !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.