China a încheiat testele la cel de-al patrulea distrugător de 10.000 de tone

Marina Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) a finalizat testele privind capacitatea operațională a celui de-al patrulea distrugător cu rachete de clasă 10.000 de tone, denumit Wuxi 055. Derulate în Marea Galbenă, testele noului distrugător întrat în dotarea marinei chineze din Teatrul de Nord al PLA, au vizat inclusiv misiuni de apărare aeriană, apărare antirachetă, atac maritim și acțiuni antisubmarin într-un mediu electromagnetic complex, informează CCTV, citat de Global Times.

De asemenea, distrugătorul Wuxi 055 dispune de un elicopter Z-9, capabil să susțină misiuni de căutare și salvare.

Șeful Statului major al centrului de instruire a navelor din cadrul PLA, Li Guoqiang, a declarat că testul s-a concentrat asupra viitoarelor misiuni, în condiții meteorologice dificile și având adversari nave de război, fiind verificate capacitățile de luptă și reacțiile rapide ale marinarilor în gestionarea situațiilor de urgență.

Trecerea testului înseamnă că distrugătorul Wuxi 055 a atins capacitatea operațională, la doar un an de la punerea în funcțiune, în luna Martie 2022. De asemenea, arată faptul că toate cele patru distrugătoare de mare capacitate, de tip 055, livrate în prezent marinei Teatrului de Nord a PLA (flota marină de Nord, cu centrul la Qingdao), sunt gata de luptă.

Flota Mării Nordului este responsabilă pentru protejarea frontierelor maritime nordice ale Chinei, precum și a capitalei Beijing, de la Marea Bohai, la Marea Galbenă.

China a construit, în ultimii ani, opt distrugătoare tip 055, din care patru sunt de clasă 10.000 de tone (primul lansat în luna Iunie 2017). Patru au intrat în serviciul Flotei Mării Nordului, trei în serviciu Flotei Mării Sudului, iar ultimul urmează să fie predat în perioada următoare.

De la predarea primului distrugător tip 055 (Nanchang), în luna Ianuarie 2020, navele de război de acest tip au efectuat exerciții și patrule în Marea Japoniei, Marea Bering și regiunile Oceanului Pacific din estul Japoniei, alăturându-se grupurilor de portavioane chineze.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.