Ursula von der Leyen: Nu este nici viabil, nici în interesul Europei, să ne decuplăm de China

Pe fondul unor critici la adresa Chinei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto), a declarat astăzi că “este extrem de important să asigurăm stabilitatea diplomatică și comunicarea deschisă cu China. Cred că nu este nici viabil, nici în interesul Europei, să ne decuplăm de China.
Relațiile noastre nu sunt
în alb-negru, iar răspunsul nostru nu poate fi nici el așa. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne concentrăm pe ieșirea din risc, nu pe decuplare”. În cadrul unui discurs privind relațiile UE-China, prezentat la Institutul Mercator pentru Studii Chineze (Merics) și Centrul European de Politici, von der Leyen a vorbit despre nevoia de a aprofunda cunoștințele despre o lume în schimbare rapidă, dar și despre politica Europei față de China.
Mai mult, von der Leyen a criticat poziționările Chinei și Partidului Comunist Chinez, Uniunea Europeană trebuind să își definească relațiile viitoare cu China.

“Relația noastră cu China este una dintre cele mai complicate și importante oriunde în lume. Iar modul în care o gestionăm va fi un factor determinant pentru prosperitatea noastră economică și securitatea națională viitoare. China este o națiune cu o istorie unică care datează de la civilizația timpurie până la creșterea și căderea dinastiilor”, a arătat președinte CE, evidențiind laturile culturale, sociale și filozofice care conturează societatea și gândirea chineze.

Subliniind că în mai puțin de 50 de ani, China a depășit sărăcia pe scară largă și izolarea economică, devenind a doua cea mai mare economie a lumii și un lider în multe domenii tehnologice de ultimă oră, von der Leyen a arătat că astăzi acoperirea Chinei se întinde pe toate continentele și instituțiile globale, iar ambițiile sale sunt încă mult mai mari.

“Prin inițiativa Belt and Road, este cel mai mare creditor al țărilor în curs de dezvoltare. Puterea sa economică, industrială și militară pune sub semnul întrebării orice noțiune că China însăși este încă o țară în curs de dezvoltare”, a declarat liderul UE, susținând că, “în esență, China vrea să devină cea mai puternică națiune din lume”.

În condițiile în care pandemia COVID-19 a fost depășit iar China revine puternic pe scena mondială, von der Leyen a susținut că “suntem preocupați de ceea ce se află în spatele acestei reveniri pe scena globală. Definirea unei strategii europene față de China, definirea a ceea ce arată succesul, trebuie să înceapă cu o evaluare sobră a relațiilor noastre actuale și a intențiilor strategice ale Chinei”.

Evidențiind că relația Uniunii Europene cu China este “mult prea importantă pentru a fi pusă în pericol”, președinta CE a arătat că “relațiile noastre au devenit mai îndepărtate și mai dificile în ultimii ani”, câtă vreme s-a produs “o înăsprire foarte deliberată a poziției strategice generale a Chinei, iar acum a fost dublată de o succesiune de acțiuni din ce în ce mai asertive”.

Între acțiunile Chinei, Ursula von der Leyen a indicat vizita de stat a președintelui Xi Jinping la Moscova, unde a reconfirmat “prietenia fără limite cu Putin”, fiind marcată “o schimbare de dinamică în relația dintre China și Rusia”, în contextual în care “din această vizită reiese clar că China vede slăbiciunea lui Putin ca pe o modalitate de a-și spori influența asupra Rusiei”.

Mai mult, liderul european a susținut că “este clar că echilibrul de putere în această relație, care în cea mai mare parte a secolului trecut a favorizat Rusia, acum s-a inversat”.
Pe acest fond, în opinia președintei CE, China are responsabilitatea de a juca un rol constructiv în promovarea unei păci juste, dar “această pace nu poate fi justă decât dacă se bazează pe susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

“Modul în care China continuă să interacționeze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relațiile UE-China care vor continua. Și, desigur, China însăși a adoptat, de asemenea, o poziție mai fermă în propria vecinătate. Demonstrarea forței militare în Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est, precum și la granița cu India, afectează în mod direct partenerii noștri și interesele lor legitime. Subliniem, de asemenea, importanța păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”, a declarat Ursula von der Leyen.

Mai mult, aceasta a vorbit și despre “propriile noastre interese în regiune”, dar și despre “încălcările grave ale drepturilor omului care au loc în Xinjiang”, și despre faptul că “China și-a intensificat poziția militară, și-a intensificat politicile de dezinformare și de constrângere economică și comercială”, ca parte a unei “politici deliberate care vizează alte țări, pentru a se asigura că acestea se conformează”.

În cadrul discursului, Ursula von der Leyen a criticat pozițiile adoptate de China cu privire la deschiderea unui birou taiwanez la Vilnius, cu privire la boicotul unor branduri de îmbrăcăminte pentru că s-au pronunțat cu privire la drepturile omului sau cu privire la sancțiunile dispuse de Parlamentul European, dar și cu privire la poziționarea Chinezi în fața acțiunilor inițiate de Australia, toate fiind circumscrise “într-o utilizare deliberată a dependențelor și a pârghiilor economice pentru a se asigura că China primește ceea ce dorește de la țările mai mici”.

În opinia președintei CE, “China devine din ce în ce mai represivă acasă și mai asertivă în străinătate”, pentru această situație prezentând trei concluzii generale.
Prima este că China a întors pagina epocii “reformei și deschiderii” și se îndreaptă spre o nouă eră a securității și controlului.
A doua este imperativul pentru securitate și control, atuuri care vizează logica piețelor libere și a comerțului deschis.
A treia, “că obiectivul clar al Partidului Comunist Chinez este o schimbare sistemică a ordinii internaționale cu China în centrul său”.

Pe fondul acestui șir de critici, Ursula von der Leyen a subliniat că “este extrem de important să asigurăm stabilitatea diplomatică și comunicarea deschisă cu China. Cred că nu este nici viabil, nici în interesul Europei, să ne decuplăm de China. Relațiile noastre nu sunt în alb-negru, iar răspunsul nostru nu poate fi nici el așa. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne concentrăm pe decuplarea de riscuri, nu pe decuplare” (de China – n.m.).

Amintind că în perioada următoare se va deplasa în China, împreună cu președintele Emmanuel Macron, președinta CE a susținut că “gestionarea acestei relații și un schimb deschis și sincer cu omologii noștri chinezi este o parte esențială a ceea ce aș numi ieșirea din riscul relațiilor noastre cu China prin diplomație”.

Mai mult, von der Leyen a subliniat că “că nu dorim să reducem legăturile economice, societale, politice sau științifice”, China fiind este un partener comercial vital, reprezentând 9% din exporturile UE de bunuri și peste 20% din importurile de bunuri. Totodată, a arătat că UE are nevoie de “mai multă independență și diversitate atunci când vine vorba de contribuțiile-cheie necesare pentru competitivitatea noastră”, chestiuni care pot fi realizate cu greutate în condițiile “în care ne bazăm pe un singur furnizor – China – pentru 98% din aprovizionarea noastră cu pământuri rare, 93% din magneziu și 97% din litiu”.

Nu în ultimul rând, vorbind despre nevoie de unitatea la nivelul UE, von der Leyen a susținut că “Uniunea Europeană trebuie să își definească relațiile viitoare cu China și cu alte țări, în domenii sensibile de înaltă tehnologie, cum ar fi microelectronica, informatica cuantică, robotica, inteligența artificială, biotehnologia”, pentru a se asigura că “capitalul, expertiza și cunoștințele companiilor noastre nu sunt utilizate pentru a consolida capacitățile militare și de informații ale celor care sunt, de asemenea, rivali sistemici”.

În finalul mesajului său, președinta Comisiei Europene a evidențiat că UE trebuie să își ajusteze strategia “în conformitate cu modul în care Partidul Comunist Chinez pare să se schimbe”.
Mesajul integral al discursului AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ursula von der Leyen: Nu este nici viabil, nici în interesul Europei, să ne decuplăm de China

  1. Anonim spune:

    Nu Andron, nu se vor imbunatati uite si alte declaratii ale ei (sunt o traducere din Politico):
    „Europa trebuie să fie „mai îndrăzneață” față de China, care a devenit „mai represivă în țară și mai asertivă în străinătate”, potrivit președintelui Comisiei Europene.”
    sau
    „Într-un discurs înaintea vizitei sale în China săptămâna viitoare, Ursula von der Leyen a avertizat joi Beijingul să nu se alăture Moscovei pentru a aduce un compromis de pace în Ucraina, spunând: „Modul în care China continuă să interacționeze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru Relațiile UE-China în viitor.”
    sau
    „Trebuie să recunoaștem că lumea și China s-au schimbat în ultimii trei ani – și trebuie să reevaluăm CAI în lumina strategiei noastre mai largi pentru China”
    sau
    „Dar povestea noastră despre modul în care relaționăm cu China nu este încă scrisă pe deplin – și nu trebuie să fie una defensivă”.

    Eu cred Europa si SUA sunt deja pornite pe alt drum fata de restul planetei Pamant…..

  2. andron spune:

    Interesant, să înțeleg că relațiile se vor îmbunătăți ? Se va ratifica Acordului de investiții dintre Uniunea Europeană și China ? Probabil o să aflăm după vizita oficialilor din Europa în China.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.