Întâlnire Arabia Saudită – Iran, la Beijing

Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a fost astăzi, la Beijing, gazda ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Faisal bin Farhan Al Saud, și ministrului de Externe al Iranului, Hossein Amir Abdollahian, fiind înregistrată prima întâlnire oficială a liderilor diplomației din celor două țări arabe din ultimii șapte.

Evenimentul a avut loc după ce, la data de 10 Martie, ca urmare a intermedierilor asigurate de Beijing, a fost emisă Declarația trilaterală comună a Republicii Populare Chineze, Regatului Arabiei Saudite și Republicii Islamice Iran, potrivit căreia guvernele de la Riad și Teheran au convenit să reia relațiile diplomatice. Astfel, Arabia Saudită și Iran urmează să redeschidă ambasade și reprezentanțe diplomatice, și să trimită reciproc ambasador.

This handout picture provided by the Iranian foreign ministry shows Iran’s Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian (L) shaking hands with Saudi Foreign Affairs Minister Prince Faisal bin Farhan and Chinese Foreign Minister Qin Gang (C) during a meeting in Beijing on April 6, 2023. – The foreign ministers of Middle East rivals Iran and Saudi Arabia met in Beijing, paving the way for normalised ties under a surprise China-brokered deal. (Photo by Iranian Foreign Ministry / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT „AFP PHOTO / HO / IRANIAN FOREIGN MINISTRY” – NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===

În Declarația trilaterală comună a Republicii Populare Chineze, Regatului Arabiei Saudite și Republicii Islamice Iran, semnată la data 10 Martie, a fost menționată întâlnirea de astăzi, de la Beijing, pentru a pune în aplicare acordul, pentru a asigura întoarcerea ambasadorilor și pentru a discuta mijloacele de consolidare a relațiilor bilaterale. De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a discutat și modul în care va fi pus în aplicare Acordul de cooperare în materie de securitate, dar și Acordul general de cooperare în domeniul economiei, comerțului, investițiilor, tehnologiei, științei, culturii, sportului și tineretului.

La acel moment, fostul ministru chinez de Externe, Wang Yi (foto jos), în prezent director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe al PCC, a declarat că reluarea relațiilot diplomatice Arabiei Saudită – Iran este „o victorie a dialogului și o victorie pentru pace, o veste bună majoră și un semnal clar într-un moment de turbulențe în lume”, în condițiile în care „lumea se confruntă nu doar cu problema Ucrainei (…) existând multe alte probleme care afectează pacea și mijloacele de subzistență ale oamenilor care necesită atenție internațională și ar trebui tratate în mod corespunzător și prompt de părțile în cauză”.

China a reiterat că Orientul Mijlociu aparține locuitorilor din regiune, motiv pentru care viitorul regiunii trebuie să fie decis de locuitorii țărilor din Orientul Mijlociu.

Cu sprijinul Chinei, Arabia Saudită și Iran au purtat discuții la Beijing în perioada 6-10 martie. Vezi AICI și AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Întâlnire Arabia Saudită – Iran, la Beijing

  1. Anonim spune:

    „Întâlnire Arabia Saudită – Iran, la Beijing”, intalnire Macron si Ursula cu Xi… Nu e interesant ? E ca si cum centrul politicii mondiale nu mai este doar Washington-ul.. apar mai multe centre ! Gresesc ? Sau e doar o impresie……………

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.