Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a fost astăzi, la Beijing, gazda ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Faisal bin Farhan Al Saud, și ministrului de Externe al Iranului, Hossein Amir Abdollahian, fiind înregistrată prima întâlnire oficială a liderilor diplomației din celor două țări arabe din ultimii șapte.
Evenimentul a avut loc după ce, la data de 10 Martie, ca urmare a intermedierilor asigurate de Beijing, a fost emisă Declarația trilaterală comună a Republicii Populare Chineze, Regatului Arabiei Saudite și Republicii Islamice Iran, potrivit căreia guvernele de la Riad și Teheran au convenit să reia relațiile diplomatice. Astfel, Arabia Saudită și Iran urmează să redeschidă ambasade și reprezentanțe diplomatice, și să trimită reciproc ambasador.
În Declarația trilaterală comună a Republicii Populare Chineze, Regatului Arabiei Saudite și Republicii Islamice Iran, semnată la data 10 Martie, a fost menționată întâlnirea de astăzi, de la Beijing, pentru a pune în aplicare acordul, pentru a asigura întoarcerea ambasadorilor și pentru a discuta mijloacele de consolidare a relațiilor bilaterale. De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a discutat și modul în care va fi pus în aplicare Acordul de cooperare în materie de securitate, dar și Acordul general de cooperare în domeniul economiei, comerțului, investițiilor, tehnologiei, științei, culturii, sportului și tineretului.
După Iran, Arabia Saudita redeschide relațiile diplomatice și cu Siria
La acel moment, fostul ministru chinez de Externe, Wang Yi (foto jos), în prezent director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe al PCC, a declarat că reluarea relațiilot diplomatice Arabiei Saudită – Iran este „o victorie a dialogului și o victorie pentru pace, o veste bună majoră și un semnal clar într-un moment de turbulențe în lume”, în condițiile în care „lumea se confruntă nu doar cu problema Ucrainei (…) existând multe alte probleme care afectează pacea și mijloacele de subzistență ale oamenilor care necesită atenție internațională și ar trebui tratate în mod corespunzător și prompt de părțile în cauză”.
China a reiterat că Orientul Mijlociu aparține locuitorilor din regiune, motiv pentru care viitorul regiunii trebuie să fie decis de locuitorii țărilor din Orientul Mijlociu.
Cu sprijinul Chinei, Arabia Saudită și Iran au purtat discuții la Beijing în perioada 6-10 martie. Vezi AICI și AICI
„Întâlnire Arabia Saudită – Iran, la Beijing”, intalnire Macron si Ursula cu Xi… Nu e interesant ? E ca si cum centrul politicii mondiale nu mai este doar Washington-ul.. apar mai multe centre ! Gresesc ? Sau e doar o impresie……………